-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 04 27

Seime – idėja grąžinti gyventojams dalį nusipirktų skaitmeninių televizorių kainos

Seimas antradienį neatmetė galimybės, jog kiekvienam gyventojų pajamų mokestį (GPM) mokančiam gyventojui reikėtų kompensuoti dalį naujo skaitmeninio televizoriaus įsigijimo išlaidų.
Televizorius
Televizorius / Photos.com nuotr.

Parlamentarai nežymia persvara po pateikimo nepritarė konkretų kompensavimo procentą siūlančiai Krikščionių partijos frakcijos nario Manto Varaškos ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Gintaro Songailos įstatymo pataisai. Tačiau jis nebuvo atmestas galutinai, o grąžintas iniciatoriams tobulinti.

Savo siūlymu M.Varaška ir G.Songaila ragino suteikti gyventojams galimybę kompensuoti įsigytus naujus skaitmeninės televizijos imtuvus 2010–2012 metais. Dabartinis GPM tarifas yra 15 proc., todėl gyventojai atgautų būtent tokią dalį naujojo pirkinio vertės. Šia lengvata vieną kartą galėtų pasinaudoti kiekvienas GPM mokėtojas, tačiau valstybė grąžintų dalį sumos, neviršijančios 2 tūkst. Lt. Kitaip tariant, nusipirkęs naująją skaitmeninį televizorių už 2 tūkst. Lt, gyventojas atgautų maksimalią įmanomą sumą – 300 Lt.

Lietuva iki 2012 metų spalio pabaigos privalo visiškai atsisakyti analoginės antžeminės televizijos ir pereiti prie skaitmeninės.„Vyriausybė yra numačiusi kompensuoti skaitmeninės TV priedėlius socialiai remtinoms šeimoms. O mes kalbame ne tik apie aprūpinimą, bet ir apsirūpinimą kitoms gyventojų grupėms, kad jie įsigytų naujus imtuvus ir turėtų kokybišką produktą ne tik artimiesius kelerius metus, bet keliolika metų“, – aiškino M.Varaška.

Krikščionių partijos atstovui pristačius šią idėją, parlamentarams kilo klausimų, kiek tokia lengvata kainuotų valstybės biudžetui. Seimo narys paminėjo tik vieną konkretų skaičių – lengvatos administravimo sistemai sukurti reikia skirti iki 300 tūks. Lt. Tačiau jis tvirtino, jog GPM kompensavimui išleistą sumą su pertekliumi viršys gautos biudžeto pajamos už perkant skaitmeninius televizijos imtuvus sumokėtą pridėtinės vertės mokestį (PVM).

„Biudžetas negaus dalies GPM, bet tai padengs kiekvienas litas iš PVM, nes kitu būdu gauti tokios lengvatos, negu oficialiai deklaruojant pirkinį, nebus įmanoma“, – kalbėjo M.Varaška.

Populiarinimo procesas stringa

Kitam sprendimui dėl skaitmeninės televizijos Lietuvoje įdiegimo Seimo nariai pritarė iš karto. Parlamentarai antradienį priėmė rezoliuciją „Dėl analoginės antžeminės televizijos išjungimo ir skaitmeninės televizijos skatinimo Lietuvos programos patvirtinimo“ įgyvendinimo tvarkos“.

Šiuo dokumentu Seimas konstatuoja, jog kol kas skaitmeninės televizijos populiarinimo programa šalyje stringa. Jis ragina Vyriausybę įvertinti skaitmeninės TV diegimo proceso pažangą ir priimti papildomus sprendimus dėl analoginio ryšio televizijos imtuvų prekybos kontrolės, valstybės ir nevyriausybinių vartotojų teisių apsaugos organizacijų vaidmens stiprinimo, piliečių gyvenančių kaimyninių valstybių pasienyje interesų apsaugos. Rezoliucijoje pabrėžiama, jog laiku vykdoma ir veiksminga analoginių televizijos imtuvų prekybos kontrolė leistų Vyriausybei patirti mažiau analoginės televizijos vartotojų teisėtų lūkesčių kompensavimo išlaidų.

Rezoliuciją Seimas priėmė atsižvelgdamas į statistinius duomenis, liudijančius, jog iš daugiau kaip 1,5 mln. Lietuvos televizijos buitinių vartotojų naudojamų televizorių apie 90 proc. iki šiol nepritaikyti priimti skaitmeninį ryšį. Lietuva iki 2012 metų spalio pabaigos privalo  visiškai atsisakyti analoginės antžeminės televizijos ir pereiti prie skaitmeninės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius