-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 12 /12:38

Seime įregistruotas siūlymas įstatymu įtvirtinti vienos lyties asmenų partnerystę

Seimo narė socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė ketvirtadienį įregistravo Lietuvos Respublikos Partnerystės (bendro gyvenimo neįregistravus santuokos) įstatymo projektą, kuriuo Lietuvoje būtų įteisintos vienos lyties asmenų sąjungą.
Marija Aušrinė Pavilionienė atėjo į gėjų eitynes
Marija Aušrinė Povilionienė atėjo į gėjų eitynes / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Siūlomas Partnerystės įstatymo projektas numato, kad tokią partnerystę galėtų sudaryti skirtingų ar tos pačios lyties asmenys, sulaukę 18 metų. Jiems būtų išduotas partnerystės liudijimas.

Įstatymu siūloma neįpareigoti partnerių tarpusavio išlaikymo pareigos, nutraukus partnerystę. Paveldėjimo teisė partneriams suteikiama tik testamentu. Nesuteikiama teisė įsivaikinti, pasirinkti kito partnerio pavardę ir kt.

Įstatymu numatoma, kad partnerystė būtų registruojama dviejų žmonių laisva valia, ir leidžiama tik tiems asmenims, kurie nėra sudarę santuokos ar partnerystės su kitais žmonėmis.

Susituokti partneriai, nenutraukę partnerystės, galėtų tik tarpusavyje.

„Ar Lietuvoje deklaruojama meilė žmogui ir rūpestis žmogumi, pagarba žmogaus teisėms ir laisvėms, lygių galimybių ir asmens nediskriminavimo politika yra tikri ar tik tušti žodžiai,  paaiškės tuomet, kai atsivers politikų, valstybės pareigūnų, įvairių institucijų vadovų, kurie turėtų ginti minėtas šiuolaikinės visuomenės vertybes, požiūris į Partnerystės (bendro gyvenimo neįregistravus santuokos) įstatymo projektą“, - teigiama Marijos Aušrinės Pavilionienės pranešime.

Partnerystės įstatymą įregistruoti parlamentarę paskatino Konstitucinio teismo šeimos sąvokos išaiškinimas. Parengti įstatymo projektą parlamentarei padėjo Tolerantiško jaunimo asociacijos surinkti dokumentai.

Registruotos partnerystės institutas egzistuoja daugelyje pasaulio ir Europos Sąjungos šalių. Teisę į registruotą partnerystę turi skirtingų ir tos pačios lyties asmenys.

Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencija ir Europos Sąjungos Pagrindinių teisių chartija įpareigoja valstybes užtikrinti ne santuokos pagrindu sudarytų šeimų teises.

Užkirs kelią homofobijai

Tolerantiško jaunimo asociacija sveikina Seime užregistruotą Partnerystės įstatymo projektą.

Pasak asociacijos, ne santuokos pagrindu sudarytų šeimų yra ne tik kitose valstybėse, bet ir Lietuvoje, tačiau ilgą laiką viešojoje erdvėje tokios šeimos buvo dirbtinai ignoruojamos, dažnai netgi niekinamos.

„Manome, kad ši iniciatyva yra svarbus žingsnis užtikrinant lygias žmogaus teises nepaisant lytinės orientacijos, priartinantis Lietuvą prie žmogaus teises gerbiančių valstybių standartų. Džiugu, kad rengiant įstatymą buvo atsižvelgta į Tolerantiško jaunimo asociacijos nuomonę ir teikiamu įstatymu teisė į partnerystę užtikrinta visoms šeimoms,“ - sako Tolerantiško jaunimo asociacijos valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis.

Asociacija tikisi, kad Seimas turės politinės valios priimti šį pažangų įstatymą, kuris suteiks galimybes puoselėti šeimos vertybes visiems Lietuvos gyventojams ir pagerins Lietuvos tarptautinį įvaizdį, kuris iki šiol dėl valstybės propaguojamos homofobijos pasaulyje yra katastrofiškas.

Šeimų asociacija: kam to reikia?

Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos narys Algimantas Ramonas 15min.lt sakė, kad tokio įstatymo registravimo laukė iškart po to, kai Konstitucinis teismas išaiškino, jog šeima - tai nebūtinai santuokoje gyvenantys asmenys.

Tiesa, pasak pašnekovo, šis Konstitucinio teismo išaiškinimas nurodo, kad šeima turėtų būti laikoma ir niekaip savo partnerystės neįteisinusių asmenų sąjunga, todėl kyla klausimas, kam Partnerystės įstatymo apskritai reikia.

„Pagal KT išaiškinimą bet kurie kartu gyvenantys žmonės jau laikomi šeima, tai kam kurti atsvarą, atitikmenį santuokai? Matau tik vieną šio projekto siekiamybę: įteisinti homoseksulų santuokas, o vėliau ir leidimą jiems įsivaikinti vaikus“, - sako jis.

A.Ramonas tvirtina, kad Partnerystės įstatymo projekte numatyta prievolė įteisinti savo santykius niekuo nesiskiria nuo to, ko tariamai labiausiai vengia santuoką sudaryti atsisakantys asmenys - įrašo pase.

„Pagal tą projektą, partnerystė tampa tuo pačiu antspaudu pase kaip ir santuoka, tai koks tada skirtumas lieka tarp jų?“ - svarsto A.Ramonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius