-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 21

Seime įstrigo neteisėtai nusavinto žydų turto atlyginimo klausimas

Seime įstrigo kompensaciją už neteisėtai nusavintą žydų nekilnojamąjį turtą numatančio įstatymo projekto svarstymas, teisininkams suabejojus, ar jis atitinka Konstituciją.
Žydai
Žydai / Gino Dabašinkso/BFL nuotr.

Vyriausybė tikėjosi, kad diskusijos dėl įstatymo Seime prasidės rugsėjį, tačiau svarstymo data Teisės ir teisėtvarkos komitete nežinoma iki šiol.

Pasak komiteto pirmininko Stasio Šedbaro, tai itin „subtilus klausimas“, reikalaujantis kruopštaus pasirengimo.

„Mes nagrinėjam Teisės departamento išvadą, kurioje yra nurodyta, jog (BNS – įstatymo projektas) galbūt prieštarauja Konstitucijai, todėl labai atidžiai analizuojame ir, žinoma, ruošiamės svarstymui. Bet tai yra rimta išvada ir labai subtilus klausimas, todėl turim labai gerai pasirengti“, – BNS sakė parlamentaras, atstovaujantis valdančiajai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijai.

Lietuvos vyriausybė yra nusprendusi, kad pinigais bus grąžinta 113 mln. litų ir žydų bendruomenei bus perduoti du pastatai.Rugsėjo mėnuo kaip įstatymo projekto svarstymo data buvo numatyta rugpjūčio mėnesio Vyriausybės nutarime dėl Seimo rudens sesijos darbų programos.

Liepos pabaigoje Seime įregistruotas Kompensacijos už žydų bendruomenių nekilnojamąjį turtą įstatymo projektas numato 128 mln. litų dydžio kompensaciją, kuri būtų išmokėta 2012–2023 metais. Ši kompensacija žydų bendruomenėms sudaro apie 30 procentų turto vertės.

Lietuvos vyriausybė yra nusprendusi, kad pinigais bus grąžinta 113 mln. litų ir žydų bendruomenei bus perduoti du pastatai – žydų muziejus Vilniaus Pylimo gatvėje bei istorinė žydų biblioteka sostinės Žemaitijos gatvėje.

Rugsėjį išvadą pateikę Seimo kanceliarijos Teisės departamento ekspertai mano, kad toks reguliavimas – atskirų subjektų, kuriems kompensuojama už išlikusį nekilnojamąjį turtą, išskyrimas, 30 procentų priklausiusio ir išlikusio nekilnojamojo turto vertės dydžio kompensacijos dydis – prieštarauja nediskriminavimo bei asmenų ir tautų lygiateisiškumo, teisėtų lūkesčių principams.

Teisininkai taip pat atkreipė dėmesį, kad neaišku, kokiais kriterijais remiantis Vyriausybė paskirtų fondą, per kurį būtų mokamos kompensacijos, bei kokia konkreti kompensacijos dalis būtų išmokama kiekvienu atskiru periodu.

Pasak S.Šedbaro, Teisės departamento išvadą analizuoja Teisės ir teisėtvarkos komiteto biuro darbuotojai.

Komiteto biuro patarėja Irma Leonavičiūtė BNS sakė, kad įstatymo projektas komitete bus svarstomas, tačiau konkrečios datos nurodyti negalima.

„Bus svarstoma, tik dabar aš tiksliai negaliu pasakyti kada. Bet tikrai neišvengiamai mes privaloma tvarka svarstysime. Tačiau mūsų darbotvarkės šiuo metu yra labai perkrautos, „terminai dega“. O kada ir kaip – pirmininkas čia darbotvarkes pasirašo ir jis čia daugiau įtakos turi“, – teigė I.Leonavičiūtė.

Kompensacija sudaro apie 30 proc. žydų bendruomenių turėto nekilnojamojo turto, „kuris buvo nacionalizuotas ar kitaip neteisėtai nusavintas nacistinio ir sovietinio totalitarinių režimų“, vertės, teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Jame nurodyta, kad įstatymo projekto priėmimo galima neigiama pasekmė – tikėtinas laikinas antisemitizmo paaštrėjimas.

Kita vertus, priėmus projektą, anot jo rengėjų, būtų pademonstruota gera valia atkuriant istorinį teisingumą, pagerinti lietuvių ir žydų tautų santykiai, taip pat išreikšta pagarba žmogaus teisėms bei įsipareigojimams, prisiimtiems prieš pasaulio žydų bendruomenę ir tarptautines organizacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius