-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 13 /15:19

Lenkų rinkimų akcija žengė pirmą žingsnį į valdančiąją koaliciją

Antradienį koaliciją formuojančių Lietuvos socialdemokratų, Darbo ir „Tvarkos ir teisingumas“ partijų lyderiai Seime susitiko su prie koalicijos prisijungti kviečiama Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA). Šis susitikimas buvo planuojamas dar prieš dvi savaites, tačiau tuomet jis neįvyko, nes LLRA pirmininkas Valdemaras Tomaševskis išvyko į Vatikaną.
Susitikimo akimirka
Susitikimo akimirka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

V.Tomaševskis po susitikimo pareiškė, kad LLRA žengė pirmą žingsnį prisidėdama prie formuojamos valdančiosios koalicijos.

Pasak jo, antradienio susitikime sutarta dėl esminių programinių nuostatų, siūlomų LLRA.

LLRA pageidavimu, formuojama koalicija turėtų reformuojant šilumos ūkį pereiti prie biokuro, vietinės reikšmės keliams finansavimą didinti 30 proc., minimalią algą nuo 2013 m. pabaigos didinti iki 1200 litų, baigti žemės grąžinimo teisėtiems savininkams procedūras, baigti ruošti tautinių mažumų įstatymą.

Be to, LLRA į sutartį įtraukė ir tokį punktą: „Partijos susitaria, kad neblokuos partnerių pasiūlytų pasaulėžiūros srities įstatymo projektų pateikimo stadijoje“.

Ką konkrečiai reiškia šis punktas, lieka neaišku.

A.Butkevičius taip pat pridūrė, kad koalicija ketina atidėti „kai kurių“ Švietimo įstatymo, numatančio lietuvių kalbos brandos egzamino suvienodinimą lietuviams ir kitų tautybių abiturientams, nuostatų įsigaliojimą.

Pasak A.Butkevičiaus, artimiausiu metu turėtų būti suburta darbo grupė pavardžių rašybos originalo kalba dokumentuose klausimu.

V.Tomaševskis ir A.Butkevičius vienu balsu tvirtino, kad apie lenkams atiteksiančius postus Vyriausybėje antradienį nekalbėta.

„Apie portfelius šį kartą, kaip bebūtų jums gaila, nekalbėjome“, – teigė A.Butkevičius.

Anksčiau V.Tomaševskis yra pareiškęs, kad jo vadovaujama partija prie koalicijos dėtųsi tik gavusi du ministrų portfelius.

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas praėjusią savaitę pareiškė, kad „darbiečiai“ sutiktų vieną ministeriją atiduoti lenkams. Pasak V.Uspaskicho, antrą ministro portfelį lenkams turėtų atiduoti socialdemokratai.

Dar kartą koalicija ir LLRA susitikti planuoja trečiadienį.

Praėjusią savaitę trijų partijų lyderiai jau pasirašė koalicijos sutartį. Tiesa, ji pasirašyta be priedo, kuriame pasidalijamos ministerijos.

Preliminariai formuojamoje Vyriausybėje socialdemokratams tenka 7, Darbo partijai – 5, „Tvarkai ir teisingumui“ – 2 ministerijos.

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius taps premjeru, Darbo partijos atstovas – Seimo pirmininku.

Koalicijos partneriai pirmadienį sutarė, kad socialdemokratai savo atstovus deleguos į šias ministerijas: Finansų, Susisiekimo, Ūkio, Krašto apsaugos, Sveikatos apsaugos, Užsienio reikalų ir Teisingumo. „Darbiečiams“ buvo atiduotos šios ministerijos: Žemės ūkio, Švietimo ir mokslo, Socialinės apsaugos ir darbo, Energetikos bei Kultūros. „Tvarkiečiai“ savo atstovus turėjo deleguoti į Aplinkos ir Vidaus reikalų ministerijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius