Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 06 13

Seime nebebus kuriama komisija dėl poveikio teismams

Seime nebebus mėginama sudaryti laikinojo tyrimo komisijos dėl galimo poveikio teismams ir teisėjams.
Apytuštė Seimo salė
Seimo salė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Seimas

Siūlymas sudaryti tokią komisiją buvo įregistruotas jau antrą kartą, po nesėkmingo pirmojo bandymo. Ketvirtadienį turėjo būti pateikiamas nutarimo projektas dėl komisijos sudarymo, bet Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas per posėdį informavo, kad kai kuriems parlamentarams atsiėmus parašus nebėra reikiamų 36 parašų dėl komisijos sudarymo iniciatyvos.

Pirmą kartą svarstydamas šią iniciatyvą Seimas ją atmetė. Tuomet 45 parlamentarai vėl įregistravo Seimo nutarimo projektą dėl tokios komisijos sudarymo.

Projekte teigta kad būtina įvertinti žiniasklaidoje vis dažniau pasirodančią informaciją, jog teismams, teisėjams tiesiogiai ir netiesiogiai gali būti daroma įtaka, o šios informacijos nenagrinėjamas gali turėti neigiamo poveikio ateityje.

Seimo nutarimo projektą dėl komisijos sudarymo buvo pasirašę Darbo partijos (leiboristų), „Tvarkos ir teisingumo“, „Drąsos kelio“ partijos, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijų atstovai bei Liberalų sąjūdžio narys Petras Auštrevičius.

Anot projekto autorių, komisija turėtų įvertinti Seimo nario, buvusio Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovo Vitalijaus Gailiaus ir jo pavaduotojo Vytauto Giržado pateiktą informaciją žiniasklaidai apie valstybės pareigūnų neteisėtus veiksmus jų atžvilgiu, vykdant baudžiamąjį persekiojimą.

V.Gailius ir V.Giržadas buvo atleisti iš FNTT, panaikinus leidimus jiems dirbti su slapta informacija, kai jie buvo patikrinti melo detektoriumi dėl informacijos apie banką „Snoras“ nutekinimo.

Taip pat komisijai norėta pavesti ištirti, ar yra požymių, kad Lietuvos teismų teisėjams galimai daromas neteisėtas poveikis, nustatyti, ar yra požymių, kad Lietuvos teismams galbūt sąmoningai trukdoma vykdant teisingumą.

Seimo nutarimo projektą dėl komisijos sudarymo buvo pasirašę Darbo partijos (leiboristų), „Tvarkos ir teisingumo“, „Drąsos kelio“ partijos, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijų atstovai bei Liberalų sąjūdžio narys Petras Auštrevičius.

Gegužės 23 dieną parlamentarai panašią iniciatyvą yra atmetę. Tuomet dėl juodosios buhalterijos teisiama valdančioji Darbo partija (leiboristai) siūlė sudaryti laikinąją tyrimo komisiją dėl „galimai neteisėtai daromo poveikio teisėjams“.

Komisiją siūlyta sudaryti dėl žiniasklaidoje paskelbto pokalbio, kur buvęs Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Viktoras Dovidaitis esą pasakoja buvusiam Vilniaus apygardos teismo teisėjui ir buvusiam Seimo nariui Konstantui Rameliui apie kišimąsi į Darbo partijos bylą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius