Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 18 /13:59

Seime pagarsintos naujos detalės, kaip KAM atstovai bendravo su lėktuvo An-2 pilotų artimaisiais

Interpeliaciją krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui surengusių liberalų lyderis Eligijus Masiulis ketvirtadienį iš Seimo tribūnos paskelbė naujų detalių, parodančių, jog Krašto apsaugos ministerijos (KAM) atstovų bendravimas su nuskendusio orlaivio An-2 pilotų artimaisiais buvo pasibaisėtinas. Atsakydamas į parlamentarų klausimus J.Olekas kategoriškai neigė padaręs ką nors ne taip.
Juozas Olekas. Visuomenei pristatytas sraigtasparnis „Dauphin“
Juozas Olekas. Visuomenei pristatytas sraigtasparnis „Dauphin“ / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Ketvirtadienį Seimas pradėjo svarstyti dviejų opozicinių partijų interpeliaciją ministrui. Iš Seimo tribūnos jam išdėstyti priekaištai ir duota proga pasiteisinti.

Balsavimas dėl ministro turėtų būti surengtas kitą savaitę – antradienį.

Interpeliaciją J.Olekui palaiko Liberalų sąjūdis ir konservatoriai. Jie mano, kad J.Olekas turi prisiimti atsakomybę dėl abejonių sukėlusios An-2 paieškos operacijos.

Daugiausia ministrui priekaištaujama dėl to, kad jis neįsitraukė į procesą, jo nekoordinavo, nebendravo su pilotų artimaisiais ir neužtikrino, kad apie paiešką tinkamai būtų informuojama visuomenė.

Interpeliacijos autorių teigimu, visa tai sudarė chaoso krašto apsaugos sistemoje įspūdį.

Pirma žinia – SMS žinute

Anot E.Masiulio, pasibaisėtina yra tai, jog pirmasis kontaktas su artimaisiais įvyko praėjus daugiau kaip parai nuo orlaivio dingimo.

Sekmadienio vakarą iš ministro patarėjo telefono buvo pasiųstas SMS pranešimas A.Mačiulio dukrai, kad operacija yra nutraukiama.

„Sekmadienio vakarą iš ministro patarėjo telefono buvo pasiųstas SMS pranešimas A.Mačiulio dukrai, kad operacija yra nutraukiama“, – sakė jis.

Liberalų sąjūdžio lyderis taip pat teigė, kad J.Olekas pirmą kartą su pilotų artimaisiais pasimatė tik po 4 parų nuo lėktuvo dingimo – Klaipėdoje peržiūrint filmuotą medžiagą iš nuskendusio lėktuvo vidaus.

„Svarbu, kad iš šios situacijos išeitume stipresni. Jūsų veiksmai ir atsakymai verčia abejoti, ar supratote šias pamokas“, – J.Olekui sakė E.Masiulis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis

Liberalų vadovas tikino, kad interpeliacija nenorima suvesti sąskaitų ar ieškoti kaltų, tačiau J.Oleko raštu pateikti atsakymai į klausimus stipriai nuvylė, nes jis pasirinko ne savikritiškus argumentus, o propagandą, kai ką nutylint.

„Ministras buvo abejingas, pasyvus stebėtojas ir vertintojas“, – ministro laikyseną dingus orlaiviui įvertino E.Masiulis.

Ministras buvo abejingas, pasyvus stebėtojas ir vertintojas.

Jis kritikavo ir tai, kad J.Olekas nemokėjo paaiškinti, kodėl paieškos operacija atnaujinama, tuo parodydamas, kad ją nutraukti esą buvo klaidingas sprendimas. Nors tuo metu niekas neabejojo, kad pilotų gyvų nebėra.

„Nebuvo nuoseklumo ir tai pakerta žmonių pasitikėjimą valstybės institucijomis“, – apibendrino E.Masiulis.

J.Olekas prabilo apie priešiškas valstybes

Kalbėdamas Seimo tribūnoje J.Olekas kartojo tai, ką yra sakęs ne kartą – už dingusių žmonių paiešką atsakingi profesionalai, jie darė viską, ką galėjo.

Ministras kartojo, kad viskas buvo daroma pagal reglamentą.

Ketvirtadienį J.Olekas užsiminė, kad krašto apsaugos sistemos diskreditavimas, pakirstas pasitikėjimas valstybės institucijomis naudingas priešiškoms valstybėms.

Klausiamas, kiek kainavo An-2 paieškos operacija, ministras pažadėjo tuo pasidomėti.

Apsižodžiavo su R.Juknevičiene

Konservatorė Rasa Juknevičienė pabrėžė, kad J.Olekas atsakydamas į interpeliacijos klausimus bando parodyti, esą jis iš posto verčiamas dėl vykdytos operacijos. „Tai yra ne tiesa. Visa tai parodė, kad yra problemų politiniame lygmenyje, kad J.Olekas yra neveiklus“, – pabrėžė ji.

Pasak politikės, J.Olekas nemokėjo paaiškinti savo sprendimų, todėl viskas baigėsi viešųjų ryšių katastrofa, kuri pakirto pasitikėjimą valstybe.

R.Juknevičienės teigimu, ką socialdemokratai KAM moka, tai ištraukti iš stalčiaus sąrašiukus partiečių, kuriuos reikia įdarbinti.

R.Juknevičienė sakė, kad situacija parodė šios Vyriausybės bėdą – politinės lyderystės nebuvimą. Anot buvusios krašto apsaugos ministrės, J.Oleko viceministrai visiškai nieko neveikia, nei vienas viceministras neturi autoriteto krašto apsaugos sistemoje.

Jos teigimu, viceministras A.Valys apie dingusį lėktuvą nežinojo dvi paras, nors yra atsakingas už viešuosius ryšius krašto apsaugos sistemoje.

R.Juknevičienės teigimu, ką socialdemokratai KAM moka, tai ištraukti iš stalčiaus sąrašiukus partiečių, kuriuos reikia įdarbinti, o per kadrų politiką yra suvedinėjamos sąskaitos. „Darbuotojai yra pašiurpę“, – sakė konservatorė.

Gavęs žodį J.Olekas apgailestavo, kad R.Juknevičienė ant sistemos supylė tiek purvo ir melo.

„Bet kaip gydytojas suprantu, dovanokime“, – oponentei įgėlė ministras.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rasa Juknevičienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rasa Juknevičienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius