Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 12 13 /14:01

Seime susitarta kurti neįgaliesiems įsidarbinti palankią aplinką

Seime sutarta kurti neįgaliesiems įsidarbinti palankią aplinką – tokį memorandumą pasirašė valdžios, verslo ir žmonių su negalia bendruomenės atstovai, pranešė Seimo ryšių su visuomene skyrius. Memorandumą pasirašiusios organizacijos įsipareigojo sukurti sistemą, sudarančią galimybes žmonėms su negalia ir rasti, ir susikurti darbo vietą.
Pilietinė akcija „Leiskite dirbti“
Pilietinė akcija „Leiskite dirbti“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiuo metu 120 tūkst. darbingo amžiaus žmonių su negalia neturi darbo. Socialinėse įmonėse dirba 7 tūkst., o atviroje darbo rinkoje – apie 40 tūkst. žmonių su negalia.

„Dirbti ir užsidirbti, pačiam susikurti finansinę gerovę ir nebūti priklausomam nuo valstybės paramos – to siekia turbūt kiekvienas iš mūsų. Deja, turint negalią tai nėra labai paprasta. Tampa sunkiau įgyti išsilavinimą, sėkmingai konkuruoti darbo rinkoje“, – sako memorandumo iniciatorius Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkas Justas Džiugelis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Justas Džiugelis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Justas Džiugelis

Memorandumą pasirašęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis atkreipė dėmesį, kad žmonių su negalia įtrauktis yra bendras visų, o ne vienos ministerijos, reikalas, ir sakė, kad būtina užtikrinti visiems vienodą teisę dalyvauti darbo rinkoje bei šalies gyvenime.

Finansų ministras Vilius Šapoka išsakė viltį, kad ateityje daugės visuomenės požiūrį keičiančių ir empatiją skatinančių, iniciatyvų.

„Investors‘ Forum“ valdybos pirmininkas Rolandas Valiūnas teigė, kad kai kurios socialiai atsakingos įmonės jau dabar įdarbina žmones su negalia. Anot jo, 120 tūkst. asmenų yra didžiulis potencialas verslui.

Jam pritarė ir Lietuvos neįgaliųjų forumo prezidentė Dovilė Juodkaitė: „Šiandien mums labai svarbi diena, nes girdime, kad žmonės su negalia yra reikalingi kaip darbuotojai, lygiaverčiai ir lygiateisiai visuomenės nariai. Taip skatinama pagarba, lygybė ir įvairovė visuomenėje.“

Viena pirmųjų numatomų priemonių – trejų metų trukmės projektas, kurį įgyvendins Lietuvos darbo birža. Šis projektas skirtas sudaryti galimybes žmonėms su negalia konkuruoti darbo rinkoje. Bus taikoma atvejo vadybos metodika, taip pat, bendradarbiaujant su verslo bei žmonių su negalia organizacijomis, teikiama konkreti tikslinė pagalba: nuo konsultacijų darbo ieškantiesiems iki mokymų potencialiems darbdaviams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius