Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 15

Seime – pataisos, kad operatoriai turėtų teikti duomenis apie lietuvius užsienyje

Seimui antradienį planuojama pristatyti pataisas, kurios įpareigotų mobiliojo ryšio operatorius teikti duomenis apie Lietuvos piliečius užsienyje, o esant reikalui – padėti su jais susisiekti.
Moteris naudojasi telefonu
Moteris naudojasi telefonu / Scanpix nuotr.

Pagal Užsienio reikalų ministerijos (URM) inicijuojamas Elektroninių ryšių įstatymo pataisas, operatoriai turėtų teikti duomenis apie užsienyje esančių paslaugų naudotojų skaičių, persiųsti ministerijos pranešimus, padėti susisiekti su žmonėmis, jeigu kyla grėsmė jų saugumui, sveikatai ar gyvybei.

Pasak ministerijos, šiuo metu teikiant konsulinę pagalbą Lietuva neturi aktualių duomenų apie užsienyje esančius gyventojus, besinaudojančius šalies operatorių paslaugomis, taip pat nėra reglamentuotas URM ir operatorių bendradarbiavimas.

Koronaviruso pandemijos metu Lietuva informaciją užsienyje esantiems ar įstrigusiems piliečiams iki šiol platindavo atskiru sutarimu su operatoriais.

Kai kurie teisininkai sako, kad Vyriausybės siekis įpareigoti mobiliojo ryšio operatorius teikti užsienyje esančių Lietuvos gyventojų duomenis be žmonių sutikimo pažeistų jų teisę privatumą.

Užsienio reikalų ministerija tikina, kad duomenų būtų prašoma tik ypatingais atvejais – siekiant padėti Lietuvos bei Europos Sąjungos piliečiams ar jų artimiesiems, jei kiltų pavojus jų saugumui, gyvybei ar sveikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius