-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 13

Seime – pirmas žingsnis link žemės ūkio tyrimo, siejamo su R.Karbauskiu

Seimas pateikimo stadijoje pritarė opozicinių partijų pasiūlymui sudaryti laikinąją komisiją, kuri tirtų situaciją žemės ūkyje, o kartu paliestų ir „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio verslą.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Už pasiūlymą sudaryti komisiją Seime balsavo 63 parlamentarai, prieš buvo 25 politikai, susilaikė 23 Seimo nariai.

Parlamentinį tyrimą palaikė 7 „valstiečių“ frakcijos nariai: Vytautas Bakas, Justas Džiugelis, Darius Kaminskas, Asta Kubilienė, Naglis Puteikis, Virginijus Sinkevičius ir Povilas Urbšys. Už komisijos sudarymą balsavo ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Premjeras Saulius Skvernelis bei pats R.Karbauskis balsavime nedalyvavo, nors jie abu anksčiau žiniasklaidai sakė, kad tokiam tyrimui nepritaria.

Taip pat 23 „valstiečių“ frakcijos nariai balsavo prieš komisijos sudarymą, o 14 susilaikė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis, Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis, Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

Pateikimo stadijoje už parlamentinį tyrimą dėl žemės ūkio sektoriaus balsavo visi dalyvavę konservatorių, liberalų, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir socialdemokratų frakcijų atstovai. Dauguma „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narių taip pat pritarė tyrimui. Vienintelėje socialdemokratų darbo frakcijoje nei vienas narys nepalaikė siūlymo. Kaip balsavo Seimo nariai galite pamatyti ČIA.

Sprendimas sudaryti komisiją dar nėra galutinis. Seimas šį siūlymą svarstys toliau, tik tuomet komisija bus sudaryta. Dabar projektas bus svarstomas „valstietės“ Agnės Širinskienės vadovaujamame Teisės ir teisėtvarkos komitete, taip pat Kaimo reikalų komitete, kurio pirmininkas yra „valstietis“ Andriejus Stančikas. Seimo posėdyje dėl klausimo vėl bus sprendžiama kovo 20 dieną.

Seimo parlamentinio tyrimo metu būtų aiškinamasi, kurie fiziniai ir juridiniai asmenys Lietuvoje valdo daugiau nei 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės, nustatoma, kiek žemės yra įsigijusios žemės ūkio, jo technikos ar trąšų prekybos įmonės.

Taip pat būtų bandoma nustatyti, kaip žmonės ir įmonės apeina 500 hektarų ribojimą dėl žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo ir ar dabartinis teisinis reguliavimas yra pakankamas šiam ribojimui įgyvendinti.

Be to, komisija analizuotų, kaip plačiai paplitęs vekselių naudojimas žemės ūkyje ir kiek žmonių dėl to prarado savo žemę. Būtų nagrinėjami trąšų įvežimo į Lietuvą klausimai.

Pristatinėdamas specialiosios komisijos projektą Seime konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis sakė, kad kreipėsi ne į vieną instituciją dėl žemės ūkio klausimų, tačiau atsakymų nesulaukė, todėl ir nusprendė, kad parlamentinis tyrimas yra reikalingas.

„Seimas užtikrina parlamentinę kontrolę ir komisijos yra vienas iš būdų tai padaryta. Pastaruoju metu iškilo labai daug klausimų, susijusių su žemės ūkiu. Tiek daug, kad visi tapome besidominčiais žemės ūkiu, jeigu ne žinovais.

Tie, kurie sako, kad pirmiausiai reikia paklausti institucijų, galbūt praleido faktą, kad mes kreipėmės į institucijas, Kreipėmės į Žemės ūkio ministeriją, kreipėmės į Ūkio ministeriją, kreipėmės į Konkurencijos tarybą. Žemės ūkio ministras pasakė, kad neturi galybių tirti: nei techninių, nei turbūt politinių“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Konservatorius Edmundas Pupinis diskusijos metu ragino Seimo narius balsuoti už komisiją, nes taip galima būtų nustatyti įstatymų spragas.

„Eilinis išbandymas šiandien. Vieno išbandymo jau neatlaikėme (turima omeny Mindaugo Basčio mandato išsaugojimą – aut. pas.) Pagrindiniai klausimai bus, kaip sutvarkyti žemės ūkio teisinę bazę“, – kalbėjo E.Pupinis.

Socdarbietis Andrius Palionis ragino nepalaikyti komisijos sudarymo. Jo nuomone, institucijos gali atsakyti į visus klausimus.

„Ar komisija nustatinės mastą šios problemos? Kas trukdo dabar Seimo nariams kreiptis į tas institucijas ir nustatyti mastą? Kitas dalykas, prokuratūroje vykstantis tyrimas nustatys, ar buvo pažeistas įstatymas, ar ne, tada ir turėsime galvoti, ką daryti“, – sakė A.Palionis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Andrius Palionis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Andrius Palionis

Primename, kad opozicija tirti žemės ūkio sektorių pasiūlė po 15min tyrimų. Juose buvo atskleista, kad R.Karbauskis turi nematomą imperiją – ne tik „Agrokoncerną“ ir jo dukterinių įmonių voratinklį, bet ir artimiausių šeimos narių valdomas bendroves. Su jų pagalba buvo apeitas įstatymas: šeimos įmonės pirko žemes ir įsisavino Europos Sąjungos paramą, kurios teisės aktai neleido gauti pačiam R.Karbauskio „Agrokoncernui“.

Po 15min publikacijų tyrimus pradėjo ne viena institucija. Šiuo metu dėl R.Karbauskio galimai laiku nedeklaruotų sandorių, tai yra daugiau nei 3 milijonų eurų dovanos savo sūnums, tyrimą vykdo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Taip pat dėl Seimo nario ir jo šeimos valdomų žemių tyrimą atlieka ir Generalinė prokuratūra. Ji reagavo į informaciją, jog juridiniai asmenys galimai valdo daugiau žemės ūkio paskirties žemės nei leidžia teisės aktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius