-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 11 /12:29

Seime pristatoma Vyriausybės programa

Paskirtasis premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius antradienį Seimui pristatys šešioliktosios Vyriausybės programą 2012–2016 metams.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iš Seimo tribūnos A.Butkevičius teigė, kad šios programos pagrindas yra darbas: darbo vietų kūrimas ir tinkamas atlygis už jį.

Be to, A.Butkevičius pabrėžė būtinybę solidarizuotis ir krizės naštą dalytis visiems. Pasak jo, mokslas ir sveikatos apsauga turi būti prieinami kiekvienam.

Programoje teigiama, kad ekonomikai atsigaunant bus didinamas finansavimas daugeliui sričių. Be to, ketinama kovoti su korupcija, pasirengti įsivesti eurą, peržiūrėti mokesčių sistemą, vykdyti renovaciją, efektyviai naudoti ES pinigus.

Taip pat ši Vyriausybė ketina statyti suskystintų dujų terminalą, kategoriškai neatsisako Visagino atominės elektrinės statybų. 

Po programos pristatymo Seimo nariams buvo sudaryta galimybė užduoti klausimus paskirtajam premjerui.

Konservatorius Arvydas Anušauskas pareiškė, kad jam kyla mažiausiai 50 klausimų, tačiau pasirinko paklausti, ar dėl pigesnių dujų iš Rusijos bus aukojami nacionaliniai interesai.

„Ar tai yra taip vadinamas jūsų „perkrovimas“?“ – klausė A.Anušauskas.

A.Butkevičius teigė, kad visi klausimai bus svarstomi tarpvyriausybinių grupių. „Tikrai nesiruošiame nieko parduoti“, – pareiškė jis.

Liberalas Eligijus Masiulis teigė atsikvėpęs, kai Vyriausybės programoje nerado teiginių apie MMA – 1509 litus, nulinį nedarbą ir keliones po pasaulį senoliams. Jis klausė, kaip nauja Vyriausybė ketina sukurti naujų darbo vietų, kai jos programoje tik tokios nuostatos, kurias darbo vietas mažina. A.Butkevičius teigė, kad tai netiesa.

„Drąsos kelio“ atstovė Aurelija Stancikienė teiravosi, ar neketinama mažinti autorinių sutarčių apmokestinimą.

A.Butkevičius teigė, kad šį klausimą spręs mokesčių sistemą peržiūrėsianti darbo grupė.

Laikinai socialinės apsaugos ir darbo ministro pareigas einantis Donatas Jankauskas gyrė naujos valdžios ketinimus didinti visas įmanomas išmokas, grąžinti „vaiko pinigus“ ir nemokamą vaikų maitinimą, tačiau abejojo, ar tai bus įmanoma padaryti.

Liberalė Dalia Kuodytė naujos Vyriausybės programą pavadino Barono Miunchauzeno žygdarbių sąrašu, kur nurodyta daug gerų darbų, tačiau nei paaiškinta, kaip tai bus daroma, nei nustatomos jų datos.

Seimo narys Linas Balsys prašė premjero aiškiai atsakyti, ar Visagino atominė elektrinė (VAE) bus statoma, ar ne. A.Butkevičius to nepadarė. Anot jo, reikia perėti visą nacionalinę energetikos strategiją ir tada spręsti, ką daryti.

Laikinai einantis užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis teigė, kad kalbėdama apie atsisakymą statyti naują elektrinę, naujoji valdžia jau išdavė ne tik kaimyninių šalių, bet ir JAV bei ES palaikymą šiems projektams.

A.Butkevičius sakė, kad jam kaimyninių šalių vadovai sakė, kad iki šiol nėra susipažinę su ekonominiais VAE dokumentais.

„Tai yra jūsų problema, kad nei opozicijai, nei visuomenei šis projektas nebuvo deramai išaiškintas“, – sakė paskirtasis premjeras.

Laikinai einantis švietimo ir mokslo ministro pareigas Gintaras Steponavičius kritikavo Vyriausybės programą, nes joje esą rašoma, kad mokytojo alga turi siekti šalies atlyginimų vidurkį, kai realiai jau dabar mokytojo alga viršija šį vidurkį.

„Iš programos skaitau, kad jūsų siekis yra „eiti keliu“. Mano klausimas: kaip pamatuosite, kur nuėjote kilometrais, ar siekio dydžiu? Kaip mes pamatysime, ar pasiekėte, ko siekėte?“ – klausė teisingumo ministro pareigas einantis liberalas Remigijus Šimašius.

A.Butkevičius teigė, kad konkretūs darbai bus aiškiau apibrėžti  Vyriausybės priemonių plane, ir pridūrė, kad „Galutinis rezultatas bus vertinamas rinkėjų“.

Seimo narys Vytautas Matulevičius pagyrė į Vyriausybės programoje skirtą dėmesį kovai su korupcija, tačiau stebėjosi, ar įmanoma su korupcija kovoti koalicijai, kurios viena narė – Darbo partija – yra teisiamųjų suole.

Seimo statutas numato, kad Vyriausybės programą po pateikimo svarsto parlamento komitetai bei frakcijos, jie išvadas dėl Vyriausybės programos turi parengti ne vėliau kaip per dešimt dienų nuo jos pateikimo. Ne vėliau kaip per 15 dienų nuo pateikimo Seimas savo posėdyje turi apsvarstyti Vyriausybės programą ir priimti dėl jos sprendimą.

Valdančiąją daugumą po 2012 metų spalį vykusių Seimo rinkimų sudarė Lietuvos socialdemokratų, Darbo, „Tvarkos ir teisingumo“ partijos bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Šios partijos parlamente šiuo metu turi 85 atstovus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius