Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 14

Įstatyminė dovana džiugina V.Uspaskichą: Seimo nariu būti nenori – tik premjeru arba „karbauskiu“

Iki Kalėdų dar pusantro mėnesio, bet joms ruošiasi ne tik prekybos centrai. Seime pakuojama įstatyminė dovana europarlamentarams ir merams – leidimas vėl vesti partijų sąrašus parlamento rinkimuose, nors nė neketina dirbti Seime. Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas nė neslepia, kad ši pataisa jam praverstų. Esą jis Seimo rinkimuose dalyvaus, bet eiliniu parlamentaru dirbti nenori – nebent premjeru arba frakcijos seniūnu, jei šioje bus daugiau nei 35 nariai.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Darbo partijai kylant reitingų lentelėse jos įkūrėjas ir pirmininkas, europarlamentaras Viktoras Uspaskichas augina savo politines ambicijas.

Jis neslepia, kad svarsto, kaip sudėlioti Darbo partijos kandidatų kitų metų rinkimuose sąrašą, kad pats galėtų dėtis partijos rinkimų vedliu, bet, jei partija pergalės nepasiektų, liktų dirbti Europos Parlamente.

Dabartiniai įstatymai tai griežtai draudžia, tačiau jau ketvirtadienį situacija gali pasikeisti, mat Seimas imsis svarstyti „valstiečio“ Valerijaus Simuliko registruotas pataisas, vėl atversiančias galimybes europarlamentarams ir merams puošti partijų sąrašus, bet po rinkimų Seimo nario mandato atsisakyti. Apie šias pataisas, kurioms anksčiau nepritarė pats jų autorius, plačiau skaitykite čia.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valerijus Simulikas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valerijus Simulikas

Liberalas Eugenijus Gentvilas įsitikinęs, kad tokios pataisos – dovana V.Uspaskichui.

„Čia V.Uspaskichui bus sudaryta galimybė vesti Darbo partijos sąrašą, pritraukti labai daug balsų, o paskui pačiam likti Europos Parlamente. Tai tokių apgaulių matytumėme daugiau – ir žemesniame politiniame lygyje, ir pačiuose aukščiausiuose. Tai tikrai negaliu pritarti. Tuo labiau kad vienas iš iniciatorių yra Andrius Mazuronis, kuris ką tik įsijungė į Darbo partiją“, – kalbėjo politikas.

Nori būti premjeras

V.Uspaskichas neslepia, kad tokios pataisos jam išties būtų naudingos. Jis sakė nežinojęs, kad jau ketvirtadienį projektas bus teikiamas Seimui, tačiau patikino, kad apie dalyvavimą Seimo rinkimuose rimtai galvoja.

„Dar dėl šito visiškai neapsispręsta, bet kad vesiu kaip kandidatas į premjerus, tai tikrai, – paklaustas, ar planuoja būti Darbo partijos kandidato sąrašo vedliu kitų metų Seimo rinkimuose, 15min ketvirtadienį sakė V.Uspaskichas. – Aš nežinau, kad čia jau šiandien svarstoma. Man pagrindinis dalykas yra, nes nesu naujokas politikoje, matau, kur galima padaryti esminius žingsnius ir rezultatyvius sprendimus, yra toje vietoje.“

Pasak V.Uspaskicho, jei jis netaps pirmuoju kandidatų sąraše – ne bėda: „Ačiū Dievui, kad pas mus dabar jų pilna. Ir norinčių dar daugėja.“

V.Uspaskichas tikina, kad rinkėjams, jo nuomone, visai nesvarbu, kas yra kandidatų sąrašo lyderis.

„Nėra svarbu iš tikrųjų. Suprantat, niekur nuotraukose nėra tų veidų. Yra partija, yra sąrašas. Tuo labiau kad reitinguojamas. Aš net saviems „darbiečiams“ kalbu, kad koks skirtumas, ar jūs trečias, ar penkioliktas – dirbkit, tegul jus reitinguoja. (...) Partijos partijos numeris niekur nuotraukose nesimato. Debatuose partijos pirmininkai kalba“, – aiškino jis.

Manęs nedomina nei Seimo nario mandatas, nei ministro postas.

Visgi, kas galėtų būti tie kiti galimi Darbo partijos sąrašo vedliai, jei jis juo netaps, V.Uspaskichas neatskleidžia – esą sąrašas bus paskelbtas tik paskutinėmis dienomis prieš sąrašo pateikimo Vyriausiajai rinkimų komisijai terminą. O kol kas Darbo partijos pirmininkas kalba taip, lyg nekiltų abejonių, jog jis Seimo rinkimuose dalyvaus.

„Aš juk atsisakiau 2012 m. europarlamentaro mandato ir paėmiau Seimo nario mandatą. Toks įvykis buvo. Aš pakankamai aktyviai dalyvavau. Jei bus tokia galimybė, rezultatas parodys, bet aš gi tikrai einu į Europos Parlamentą ne dėl kažkokių atlyginimų“, – akcentavo jis ir ėmė girtis, kad jau dabar paskelbė „konkursą“, kam turėtų paaukoti du trečdalius savo europarlamentarinės algos.

Visgi, ar Darbo partijos pirmininkas pasiryžęs tapti eiliniu Seimo nariu, ne premjeru?

„Galiu pasakyti, kad jei negausime tiek balsų, kad galima būtų priiminėti lemiamus sprendimus, aišku, aš tada neisiu. Manęs nedomina nei Seimo nario mandatas, nei ministro postas. Jei bus toks lemiamas balsų skaičius, nuo kurio priklausys esminiai sprendimai, aišku, aš aktyviai įsijungsiu į tą veiklą“, – atsakė V.Uspaskichas.

Jei kokie 35–40 mandatų bus, reikės man pereiti į Seimą dirbti, o jei surinksim kokius 50, tai tikrai prisiimsiu atsakomybę eiti į premjerus.

Jis tikino neatmetantis galimybės grįžti į Lietuvos politiką ir tuomet, jei Darbo partija iškovotų daugiau nei 35–40 mandatų Seime.

„Premjeras gali būt ir kitas. Iš mūsų partijos, ar iš kitos partijos. Aš, aišku, norėčiau – čia mano pagrindinė pozicija ir tai deklaruosiu, bet čia jau nuspręs rinkėjai. Bet jei Darbo partija surinks pakankamai daug balsų ir nuo komandos priklausys lemiamų sprendimų priėmimai Seime, tada man teks eiti į Seimą dirbti, nes reikia visą laiką aktyvinti komandą, akumuliuoti, reikia priversti žaisti komandinį žaidimą“, – pasakojo V.Uspaskichas.

„Tai būsite kaip Ramūnas Karbauskis?“ – 15min paklausė V.Uspaskicho.

„Aišku. Tai yra daug svarbiau, nes ne taip paprasta surikiuoti visą komandą, kad ji eitų viena kryptimi, ne taip paprasta Seime. Žinau, gi ne pirmą kartą. (...) Jei kokie 35–40 mandatų bus, reikės man pereiti į Seimą dirbti, o jei surinksim kokius 50, tai tikrai prisiimsiu atsakomybę eiti į premjerus“, – politinėmis svajonėmis dalijosi V.Uspaskichas.

V.Uspaskichas šiemet buvo perrinktas europarlamentaru. Prieš tai jis mėgino sėkmę Vilniaus mero rinkimuose, tačiau liko trečias.

Jo įkurtai Darbo partijai iki šiol sėkmingiausi buvo 2004 m. Seimo rinkimai, po kurių partija gavo 39 mandatus, tačiau premjeru tuomet V.Uspaskichas netapo, jis buvo paskirtas ūkio ministru.

Jam einant šias pareigas prasidėjo įvykiai, vėliau virtę Darbo partijos juodosios buhalterijos byla. 2016 metų gruodį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas paskelbė, kad V.Uspaskichas, Vytautas Gapšys ir Marina Liutkevičienė pagrįstai nuteisti už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą. Aukščiausiasis Teismas paliko galioti Apeliacinio teismo Darbo partijos įkūrėjui V. Uspaskichui skirtą 6,8 tūkst. eurų baudą.

Istorija rodo, kad V.Uspaskichas ne kartą keitė vieną mandatą į kitą. Neretai tai jis darė, įtariama, dėl to, kad vis iš naujo įgytų teisinę neliečiamybę.

Šiuo metu Darbo partija yra teisiama koncerno „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius