-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 06 18 /16:10

Seime skinasi kelią draudimas rūkyti daugiabučių balkonuose

Seimas linkęs uždrausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose.
Rūkalai
Rūkalai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė tokiai Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisai. Už balsavo 74 Seimo nariai, prieš – vienas, o susilaikė 10. Paskutinis balsavimas dėl to vyks iki liepos.

Jeigu kaimynai ir neprieštaraus, rūkaliai privalės užtikrinti, kad dūmai nepatektų į kitų namo gyventojų patalpas. Už ženklus apie draudimą rūkyti balkonuose būtų atsakingas pastato administratorius, bendrija arba savivaldybė.

Iniciatyvos autorius „valstietis“ Tomas Tomilinas teigė siūlysiąs, kad pataisos įsigaliotų po metų.

T.Tomilinas pareiškė, kad daugelio parlamentarų palaikytas projektas reiškia, kad nepasitvirtino nuogąstavimai, kad draudimu rūkyti balkonuose apribojamos žmogaus teisės.

„Problemų su žmogaus teisėmis nėra. (...) Žmogaus teisė yra gyventi savo namuose nebūnant nuolat atakuojamam kaimynų rūkymo“, – Seimo tribūnoje kalbėjo parlamentaras.

Pasak jo, Lietuva eina kitu keliu nei Latvija, kur yra tiesiog draudimas – pirmą kartą policija įspėja, antrą kartą yra bauda.

„Mes einame visiškai kitu, daug labiau į rūkantį žmogų orientuotu keliu, nes jo prašome vienintelio dalyko – susitarti su kaimynais dėl rūkymo ir netrukdymo kitiems naudotis savo nuosavybe. Jeigu susitaria, draudimo nėra“, – aiškino T.Tomilinas.

Pasak jo, gyventojams policijos pagalbos, tikėtina, neprireiks: „Tiktai ribiniais atvejais, kada jau bus piktybinis nenoras atsižvelgi į savo kaimyno situaciją, tada bus galima kreiptis į policiją“.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad nuo kaimynų triukšmo galima apsiginti, o nuo rūkalių – ne.

„Jeigu kaimynai triukšmauja netikusiu laiku, žinome, kad galime apsiginti. Tai šiuo atveju, tai yra panašūs dalykai“, – teigė ministras.

Tuo tarpu liberalas Kęstutis Glaveckas pataisas pavadino bandymu „statyti tvoras prieš rūkymą, kurios vis tiek bus įveiktos“ ir pasiūlė drausti „žmonių norą ir gebėjimą spjaudytis“: „Daugelyje pasaulio valstybėse spjaudymasis yra uždraustas ir baudžiamas. Pažiūrėkite, kaip atrodo mūsų gatvės, kur žmonės spjaudosi“.

Pataisomis taip pat siūloma neleisti rūkyti dengtose viešojo transporto stotelėse, vaikų žaidimo aikštelėse ir viešojo maitinimo vietose lauke, sporto varžybų ar kitų lauke vykstančių renginių metu, išskyrus rūkymui skirtas vietas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius