Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 22

Seime svarstoma akademinės etikos kontrolieriui suteikti daugiau galių

Seime svarstoma akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriui suteikti daugiau galių: kad jo sprendimai būtų ne rekomendaciniai, o įpareigojantys aukštąsias mokyklas ištaisyti akademinės etikos pažeidimus.
Gabrielius Landsbergis ir Mantas Adomėnas
Gabrielius Landsbergis ir Mantas Adomėnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto apsvarstytos pataisos numato, kad kontrolierius galėtų „įpareigoti mokslo ir studijų institucijas pakeisti ar panaikinti sprendimus, prieštaraujančius akademinei etikai ir procedūroms“. Šiuo metu jis gali tik teikti rekomendaciją.

Taip pat siūloma suteikti teisę kontrolieriui neatlygintinai naudotis valstybinėmis elektroninių dokumentų informacinėmis sistemomis, duomenų bazėmis ir registrais, gauti informaciją iš įstaigų, įmonių.

Taip pat būtų nustatyta, kad mokslo ir studijų institucijos bei akademinės bendruomenės nariai prašomą informaciją kontrolieriui turėtų pateikti ne vėliau kaip per penkias darbo dienas nuo paklausimo gavimo dienos.

Šių pataisų iniciatoriai yra konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis bei Švietimo ir mokslo komiteto narys Mantas Adomėnas. Pataisos registruotos pavasarį, dar iki Kauno technologijos universiteto (KTU) rektoriaus Petro Baršausko plagiato skandalo.

Akademinės etikos kontrolierius Vigilijus Sadauskas šią savaitę paskelbė išvadą, kad P. Baršauskas pažeidė akademinės etikos ir intelektinės nuosavybės teisių užtikrinimo principus. Anot kontrolieriaus, P. Baršausko habilitacinis darbas gali būti laikomas plagiatu.

Pats P. Baršauskas etikos kontrolieriaus sprendimą ketina skųsti teismui, o kaltinimus dėl plagiato vadina politiniu susidorojimu. Jis pripažįsta, kad darbe yra techninių klaidų, tačiau neigia plagijavimą.

Kontrolieriui dar atliekant tyrimą, P.Baršauskas po raginimų atsistatydinti KTU tarybai įteikė prašymą jį atleisti – rektorius nustos eiti pareigas nuo spalio 25-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius