-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 10 24 /18:01

Seime užregistruotos pataisos, siūlančios atšaukti įstatymus dėl AE statybos

Seime krikščionių frakcijos vadovas Vidmantas Žiemelis užregistravo pataisas, siūlančias atšaukti 10 jau priimtų įstatymų dėl naujos atominės elektrinės (AE) statybos.
Akcijos „Pabusk“ akimirka
Akcijos „Pabusk“ akimirka / Luko Balandžio/15min.lt nuotr.

Pataisas parlamentaras parengė atsižvelgdamas į patariamojo referendumo, kuriame didžioji dalis balsavusių gyventojų pasisakė prieš naujos jėgainės statybą, rezultatus, tačiau jis abejoja, ar pakeitimų svarstymą pradės šios kadencijos Seimas.

„Visi įstatymų projektai, susiję su AE statyba, po referendumo netenka prasmės ir vadovaudamasis Referendumo įstatymu, sakančiu, kad klausimas dėl referendumo sprendimo įgyvendinimo ne vėliau kaip per mėnesį turi būti svarstomas Seime, teikiu visų įstatymų, kurie buvo susiję su naujos Visagino AE statyba, pakeitimus. Šioje sesijoje nieko neįvyks, realiai nesuspėsime jų pateikti“, – sakė V.Žiemelis.

Spausime naująjį Seimą visuomeninėmis priemonėmis, – žadėjo parlamentaras, kuris kitame Seime nebedirbs.

Jis BNS teigė tikriausiai nebandysiąs rinkti parašų, kad projektai parlamentarams būtų pateikiami kuo greičiau.

„Jie nieko neišgelbės. Šiam Seimui liko dirbti dvi dienos, su atsisveikinamuoju posėdžiu – trys. Projektai vistiek nebūtų įtraukti į darbotvarkę“, – sakė parlamentaras.  

Seimo plenariniai posėdžiai numatyti kitą antradienį ir trečiadienį, nes, Vyriausybei pateikus Seimui 2013 metų valstybės biudžeto projektą, abi lapkričio savaites posėdžiai nebebūtų rengiami.

Pagal Referendumo įstatymą, klausimas dėl referendumo sprendimo įgyvendinimo ne vėliau kaip per 1 mėnesį nuo jo paskelbimo turi būti svarstomas Seime.

V.Žiemelis teigė, kad Seimui nepradėjus pakeitimų svarstyti, jis bus „spaudžiamas“.

„Spausime naująjį Seimą visuomeninėmis priemonėmis“, – žadėjo parlamentaras, kuris kitame Seime nebedirbs.

Pasak jo, atsisakius AE projekto, būtų galima greitai nutiesti dujų jungtį su Lenkija, užbaigti elektros jungtis su Šiaurės ir  Vakarų Europos tinklais, pastatyti suskystintų dujų terminalą ir biokuro katilus šilumai gaminti.

„Taip 20-30 proc. atpigintume šalyje dujas, šilumos ir elektros energiją, kurios tada daugiau gamintume Lietuvos elektrinėje ir sudarytume sąlygas verslui ir jo plėtrai visuose Lietuvos regionuose“, – teigė parlamentaras.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė yra pareiškusi, kad baigiančios kadencijos Seimas nesvarstys jokių sprendimų, kaip įgyvendinti referendumo dėl AE rezultatus, nes jo sprendimai gali jau neatitikti naujojo Seimo valios.

Spalio 14-ąją įvykusiame referendume „taip“ naujos AE statybai pasakė 34,09 proc., „ne“ – 62,68  proc. balsavusiųjų, arba atitinkamai 464 tūkst. ir 853,1 tūkst. žmonių. Referendume dalyvavo 1,361 mln. rinkėjų iš daugiau kaip 2,58 milijono.

Lietuvos Vyriausybė planuoja pastatyti Visagine naują atominę elektrinę, kuri galėtų pradėti veikti 2020 metais. Šių metų gegužę patvirtintas Visagino AE koncesijos sutarties projektas, pagal kurį Latvijai tektų 20 proc. AE valdysiančios įmonės akcijų, Lietuvai – 38 proc., Estijai – 22 proc., o projekto strateginei investuotojai, Japonijos „Hitachi“ – 20 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius