Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 05 14

Seimo Antikorupcijos komisijos prašoma ištirti rašytojos „sapną“

Parlamentaras, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko pavaduotojas Jurgis Razma kreipėsi į Seimo Antikorupcijos komisija prašydamas ištirti rašytojos Vidmantės Jasukaitytės publikacijoje aprašytą susitikimą. Pagal teksto personažų vardus juos galima nesunkiai susieti su žinomais Kauno verslininkais, politikais, aukštais teisėsaugos pareigūnais. Rašytoja publikaciją pavadino „Sapnai pildosi ne visiems“ ir teigia, jog tai laisvo žanro savaitgalio pasiskaitinėjimas. J.Razmos nuomone, tekste per daug tikroviškų detalių ir faktų, liudijančių, kad toks susitikimas iš tiesų galėjo įvykti.
Debatų akimirka
Parlamentaras Jurgis Razma / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

V.Jasukaitytės publikacijoje aprašomas Kaune „Kauno“ viešbučio restorano rūsyje įvykęs susitikimas, kuriame dalyvauja Arvydas Garbaras, Grūdų karalius, prokuroras Kęstutis ir kiti personažai. Juose nesunkiai atpažįstami buvęs Kauno meras Arvydas Garbaravičius, bendrovės „Kauno grūdai“ savininkas Tautvydas Barštys, Kauno apygardos prokuratūros vadovas Kęstutis Betingis.

Susitikimo dalyviai kalbą apie pradėtas baudžiamąsias bylas, kurias reiktų pristabdyti ar paspartinti. Minima, jog reikia paspausti Krabą (nuoroda į VICI grupės savininką Visvaldą Matijošaitį). Pokalbių metu skamba Dalytės vardas, kurios kadencija eina į pabaigą. Minima ministrė Birutė, kuri „turi atidirbti“ už suteiktą finansinę paramą. Prokuroro Kęstučio prašoma „prilaikyti Arvydo šeimos procesą“. Visą publikaciją galite rasti čia.

„Iš publikacijos panašu, kad rašytoja kažkokiu būdu gavo specialiųjų tarnybų informaciją“, – sakė J.Razma.

„Iš publikacijos panašu, kad rašytoja kažkokiu būdu gavo specialiųjų tarnybų informaciją ir tai pateikė menine forma. Sunku įsivaizduoti, kad ji pati taip puikiai išmanytų verslininkų ir politikų santykius, žinotų bylų niuansus“, – 15min.lt sakė J.Razma.

Pasak jo, jei ši informacija grįsta tikrais duomenimis, tai turėtų kelti susirūpinimą Seimo Antikorupcijos komisijai. Kalbama apie neskaidrius verslo santykius tarp įtakingų verslo grupių ir aukštų teisėsaugos pareigūnų. Bandoma nulemti svarbius kadrinius sprendimus politikoje, teisėsaugoje, daryti įtaką tiriamų bylų tempams vienas stabdant, kitas spartinant.

„Kalbama apie poveikį vienai ministrei, kurią nesunku identifikuoti. Galima pabandyti tai išsiaiškinti. Nemanau, kad Kauno prokuratūros vadovas galėtų meluoti, jei komisija jo paklaustų, ar yra buvę tokių susitikimų su verslininkais. Galima pasiteirauti ir specialiųjų tarnybų“, – minėjo parlamentaras.

Jo nuomone, gali būti, jog rašytoja pažįstama su vienu iš susitikimo dalyvių, kuris tekste gal net nepaminėtas. Žurnalistai neatskleidžia savo šaltinių, net kai to reikalauja teismai, todėl siūloma tokio susitikimo įrodymų ieškoti oficialiu keliu.

„Ministrės situacija, jei ji yra pažeidžiama, turėtų rūpėti ir premjerui, ir prezidentei. Taip pat minimi prokuratūros aukšti pareigūnai. Galiausiai, yra ir bendresnis dalykas – pasižiūrėti, ar įmanomi tokio pobūdžio neskaidrūs santykiai ir slaptos įtakos“, – dėstė J.Razma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius