Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 04

Seimo Aplinkos komitetas vėl siūlo neleisti medžioklėje naudoti naktinių taikiklių

Parlamente likus vienam balsavimui, kad būtų įteisintas naktinių taikiklių naudojimas medžioklėje, Seimo Aplinkos komitetas vėl pritarė pataisai, draudžiančiai tai daryti.
Protestas prieš naktinio matymo taikiklių pataisų įteisinimą medžioklėje
Protestas prieš naktinio matymo taikiklių pataisų įteisinimą medžioklėje / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Penkių komiteto narių balsais trečiadienį pritarta premjerės Ingridos Šimonytės siūlymui drausti medžioklėje naudoti naktinius taikiklius, medžioklinius lankus ir kovinių bei agresyvių veislių šunis.

„Yra siūlymas išbraukti tai, ką Seimas įrašė dėl naktinių naikiklių naudojimo ir grąžinti pradinį projektą taip, kaip jis buvo sumanytas, ir taip pat aiškiai įrašyti įstatyme, kad draudžiama naudoti medžioklinius lankus ir kovinių bei agresyvių veislių šunis“, – per komiteto posėdį sakė Vyriausybės vadovė.

Seimas birželį po svarstymo yra pritaręs Medžioklės įstatymo pataisai, kad naktinius taikiklius ir jų priedus būtų galima naudoti medžiojant šernus ir invazinius gyvūnus.

I.Šimonytės teigimu, būtų neįmanoma nustatyti, ar naktiniai taikikliai nebuvo panaudoti kitiems gyvūnams sumedžioti, jeigu medžiotojai juos galės turėti.

„Net ir būdama nelabai didelė (medžioklės – BNS) ekspertė galiu pasakyti, kad jeigu bus leista naudoti šitą įrangą, ir, nepaisant to, kad įstatyme yra neva susiaurinta, tai yra konkrečiai parašyta, ką galima būtų naudojant tą įrangą sumedžioti, bet jeigu medžiotojas turi tokią įrangą ir sumedžiota kažkas, kas negali būti sumedžiota su naktiniu taikikliu ar naikikliu, tokiu atveju įrodinėti, kad buvo ar nebuvo jis naudotas gamtosaugininkams, aš neįsivaizduoju, kokiais būdais reikėtų“, – kalbėjo premjerė.

Anot jos, neįtikina ir argumentas, kad medžiotojams naktiniai taikikliai reikalingi krašto gynybai.

„Juk ne į šernus šaudant žmonės mokosi šalį ginti, tam yra šaudyklos ir kitos priemonės“, – teigė premjerė.

Seimo narys socialdemokratas Linas Jonauskas su grupe kolegų Seimui praėjusiais metais pateikė Medžioklės įstatymo pataisas, kad iš taisyklių į įstatymą būtų perkeltas medžioklėje draudžiamų naudoti įrankių, priemonių ir būdų sąrašas. Jame yra ir naktiniai taikikliai. Tačiau projektą svarstant Seime jis pakeistas, numatant galimybę tam tikrais atvejais leisti medžioklėje naudoti naktinio matymo prietaisus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius