Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 27

Seimo Atominės energetikos komisijos pirmininkas: elektrinės projektas gali suklupti dėl jėgainės nesaugumo

Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) padėtis verčia nerimauti dėl naujos atominės elektrinės projekto sėkmės. Ši inspekcija bus valstybės paskirtas prievaizdas, prižiūrėsiantis, kad atominė jėgainė atitiktų tarptautinius saugumo reikalavimus, tačiau esamos būklės ji gali tapti pirmuoju slenksčiu, ant kurio elektrinės projektas suklups.
Elektrinė
Elektrinė / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Atominės energetikos komisija jau viename iš pirmųjų šios Seimo kadencijos posėdžių pabrėžė būtinybę stiprinti VATESI ir rekomendavo Vyriausybei ją sujungti su Radiacinės saugos centru (RSC), teigiama išplatintame pranešime.

Kai kurios šių organizacijų funkcijos dubliuojasi ir tai mažina jų abiejų veiklos efektyvumą, mokesčių mokėtojų pinigai be reikalo leidžiami išlaikyti du iš esmės panašius reguliuotojus, kai branduolinės energetikos ir radiacine sauga gali rūpintis vienas, kaip daugelyje atominę energetiką plėtojančių valstybių. Šiam siūlymui pritarė Valstybės valdymo tobulinimo komisija.

Atominės energetikos komisija taip pat rekomendavo didinti VATESI savarankiškumą, kaip to reikalauja Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA): atominės energetikos reguliuotojas turi būti kaip galima labiau nepriklausomas nuo institucijų, suinteresuotų šios energetikos plėtra. VATESI šiuo metu yra institucija prie Vyriausybės, tuo tarpu komisija siūlo ją padaryti mišraus pavaldumo: inspekcijos viršininką Ministro Pirmininko teikimu skirtų Prezidentas, veiklos ir finansines ataskaitas ji teiktų Vyriausybei ir Seimui. Tokio pavaldumo Lietuvoje yra ir kiti reguliuotojai, pavyzdžiui, Ryšių reguliavimo tarnyba.

Siekdama pagausinti skurdžius VATESI materialinius išteklius, komisija siūlo jai skirti mišrų finansavimą, kad inspekcija būtų finansuojama ne tik iš valstybės biudžeto, bet galėtų imti ir licencijos bei jos priežiūros mokestį.

Valstybės valdymo tobulinimo komisija pritarė ir šiems siūlymams.

Tačiau Vyriausybė nepaiso vis labiau įsigalinčios nuomonės, kad besirengiant statyti naują atominę elektrinę, visų pirma būtina visokeriopai stiprinti valstybinį atominės energetikos reguliuotoją: ji nutarė atskirti besidubliuojančias VATESI ir RSC funkcijas, o pačią VATESI padaryti pavaldžią Aplinkos ministerijai. Pastarasis žingsnis ne tik akivaizdžiai prieštarautų TATENA bei Europos Sąjungos reikalavimams, bet ir aiškiai parodytų tarptautinei bendruomenei, kad Lietuva rimtai nesiruošia plėtoti branduolinės energetikos, t.y. – statyti naujos jėgainės.

Būtinybę stiprinti valstybinį atominės energetikos reguliuotoją pastaruoju metu itin pabrėžia ir Lietuvoje pradėję dirbti tarptautiniai konsultantai, kuriantys naujos jėgainės verslo modelį. Jų teigimu, silpnas reguliuotojas atbaidytų strateginį investuotoją, nes net menkiausia gaišatis licencijavimo procese lemtų statybos prastovas, kurios jam atsieitų milžiniškus nuostolius. Juk kalbama apie keliolikos milijardų litų investiciją, statybą, kurioje dirbtų apie 5.000 žmonių, apie tūkstančius subrangovų, išsimėčiusių po visą pasaulį. Reguliuotojas, prieš duodamas licenciją naujai atominei elektrinei veikti, turėtų „iščiupinėti“ kiekvieną į jos pamatus liejamo betono kruopelytę, kiekvieną armatūros lopinėlį, ką jau kalbėti apie patį reaktorių.

Todėl valstybė, siekianti pritraukti didžiausią užsienio investiciją savo istorijoje, turi aiškiai parodyti pasauliui, kad yra pasirengusi ją priimti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius