-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 10

Seimo Etikos ir procedūrų komisija byra iš vidaus

Parlamento etikos sargų posėdis trečiadienį prasidėjo nuo pareiškimų apie komisijos narių atsistatydinimus. Apie pasitraukimą pranešė ne tik jau anksčiau tai deklaravusi Dalia Teišerskytė, bet ir Vytautas Kurpuvesas.
V.Kurpuvesas
Vytautas Kurpuvesas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pačioje posėdžio pradžioje trumpą padėkos už bendrą darbą kalbą išrėžė Liberalų sąjūdžio frakcijos narė D.Teišerskytė. „Šitoje komisijoje dirbau lygiai 10 metų. Man buvo labai įdomu dirbti, bet manau, kad bent kartą per 10 metų reikia keisti veiklos pobūdį“, – pareiškė ji ir pakilo išeiti iš salės.

Etikos ir procedūrų komisijos (EPK)  pirmininko pavaduotoja konservatorė-krikdemė Vida Marija Čigrejienė bandė ją sustabdyti pabrėždama, kad norint pasitraukti iš komisijos reikia viso Seimo sprendimo dėl komisijos sudėties keitimo. „Frakcija mane paleido“, – aiškino D.Teišerskytė.  

Man labai keista, kad ateina svarstomas asmuo ir man sako: įrašykite man, kad pažeidžiau viešuosius ir privačius interesus. Lyg toks nusižengimas yra, atleiskit, kaip nusispjovimas einant Gedimino prospektu, – piktinosi A.Salamakinas.Etikos sargų vadovas A.Salamakinas informavo kolegas, kad trečiadienį įteikė savo atsistatydinimo pareiškimą Seimo pirmininkei Irenai Degutienei. Jis aiškino, jog tikisi, kad jam pasitraukus komisija dirbs geriau: „Įklimpome į visokius svarstymus. <...> Komisijos pirmininkas visiškai nelaisvas, ką svarstyti, tai sprendžia komisija, o atsakomybė tenka pirmininkui.“

„Man labai keista, kad ateina svarstomas asmuo ir man sako: įrašykite man, kad pažeidžiau  viešuosius ir privačius interesus. Lyg toks nusižengimas yra, atleiskit, kaip nusispjovimas einant Gedimino prospektu“, – piktinosi A.Salamakinas.

Netrukus tai, kad ruošiasi palikti komisiją, pareiškė ir Krikščionių partijos frakcijos narys V.Kurpuvesas: „Aš taip pat paprašiau frakcijos, kad būčiau pakeistas. Frakcija man pritaria.“

Jis pripažino, kad komisija dirbo netobulai, bet ragino nepiešti jos darbo vien juodomis spalvomis.
Krikščionis taip pat siūlė, kad galbūt reikėtų keisti EPK sudarymo tvarką, pavyzdžiui, kviesti į ją visuomeninių organizacijų atstovus.

„Kas iš to, jei visi išsivaikščios?“ – klausė konservatorių-krikdemas frakcijos narys Vaidotas Bacevičius ir ragino eiti prie „rimtesnės diskusijos“, kaip tobulinti komisijos darbą. Tarp kitų siūlymų, jis pateikė idėją, kad EPK sudėtis būtų kokybiškesnė, jei opozicijos atstovus į ją deleguotų dauguma, o daugumos atstovus – opozicija.

Sprendimas dėl A.Salamakino – joks

Pasisakius dar keliems komisijos nariams ir V.M.Čigrejienei konstatavus, kad komisijos darbas „virto šou“, buvo nutarta pereiti prie kito posėdžio klausimo – priimti sprendimą dėl A.Salamakino kalbų. Jau kelintą kartą svarstydama šį klausimą komisija vėl nusprendė atidėti jį kitam posėdžiui.

Komisijos nariai negalėjo tęsti klausimo svarstymo, mat niekaip nesutarė, ar sprendimas buvo priimtas praėjusiame posėdyje.

Komisijos nariai negalėjo tęsti klausimo svarstymo, mat niekaip nesutarė, ar sprendimas buvo priimtas praėjusiame posėdyje.Į A.Salamakiną kritikos strėlės nukrypo dėl jo pasisakymų apie „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narį Remigijų Ačą, kuris apkaltino A.Salamakiną apšmeižus jį. „Tvarkiečiui“ užkliuvo A.Salamakino žiniasklaidai išsakyti teiginiai, kuriuose jis be Seimo valdybos leidimo į Tailandą išvykusį R.Ačą esą apkaltino savivaliavimu. Pats EPK pirmininkas yra aiškinęs, kad kalbėjo ne konkrečiai apie „tvarkietį“, o galvoje turėjo visus Seimo narius, darančius tokį nusižengimą. Be to, jis įsitikinęs, kad nepažeidė jokių teisės aktų, mat kalbėjo remdamasis Konstitucinio Teismo nutarimu.

Praėjusį trečiadienį šiuo klausimu komisijai buvo pateiktas alternatyvus balsavimas dėl dviejų išvadų projektų: vieną parengė „tvarkietis“ komisijos narys Egidijus Klumbys, kitą – „valstietis“ Konstantas Ramelis ir „prisikėlėlis“ Antanas Nedzinskas. 6 balsavusieji pasisakė už šią išvadą, du palaikė E.Klumbio projektą. Praėjus porai dienų po šio balsavimo A.Salamakinas pranešė, kad atsistatydins iš komisijos pirmininkų.

Dabar EPK kilo abejonių, kad nebuvo lemiamo balsavimo, kuriame būtų patvirtinta pasirinkta išvada. Pasiginčiję komisijos nariai nusprendė, kad reikia perklausyti ankstesnio posėdžio stenogramą.

Po posėdžio apie atsistatydinimą pareiškęs A.Salamakinas žurnalistams sakė susidaręs įspūdį, kad didesnė dalis komisijos narių nusiteikę dirbti konstruktyviai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius