Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 09 /13:23

Seimo Etikos komisija ėmėsi tirti Teisėjų tarybos skundą dėl B.Matelio pasisakymų

Teisėjų taryba ketvirtadienį pranešė, jog Seimo Etikos ir procedūrų komisija pradėjo tyrimą pagal jų kreipimąsi dėl parlamentaro konservatoriaus Bronislovo Matelio pasisakymų.
Bronislovas Matelis
Bronislovas Matelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Teisėjų taryba reagavo į politiko teiginius apie Teisėjų etikos ir drausmės komisijos sprendimą ir Lietuvos teismų sistemą. Seimo Etikos ir procedūrų komisijos prašoma įvertinti parlamentaro pozicijos atitiktį Valstybės politikų elgesio kodeksui.

Pats B.Matelis teigia, kad teisėjų reputaciją labiau nei jo pasisakymai menkina problemos, kurias jis kelia, ir džiaugiasi, kad bus proga jas dar kartą aptarti tai Etikos ir procedūrų komisijoje.

Kovo 23 dieną B.Matelis LRT radijo laidoje, kritikuodamas nepakankamus skaidrumo standartus teisėjams, be kitų dalykų, kalbėjo apie teisėjų klanus.

„Kai svarstome teisėjų kandidatūras į tam tikrus postus, kalbame apie tai, kuriam klanui tas teisėjas priklauso. Teismų sistema lieka uždara, klaninė sistema, vienas kitą nusimazgoja ir kaltų kaip ir nebelieka. Gaila, kad su teismų reforma niekur toli nenuėjome“, – tuomet kalbėjo parlamentaras.

Įžvelgia peržengtas kritikos ribas

Kreipimesi Teisėjų taryba nurodė, kad B.Matelis viešojoje erdvėje išsakytais teiginiais peržengia dalykiškos ir etikos kritikos ribas, viešai skatina nepasitikėjimą teismų sistema bei ją sudarančiais teismais, kaip vieninteliu teisingumą Lietuvoje vykdančiu subjektu, diskredituoja teismų sistemos ir ją sudarančių teismų, kaip valstybės valdžios, autoritetą, pasitikėjimą teismais, kuris yra kertinis teisinės demokratinės valstybės pamatas ir privalo būti gerbiamas bei stiprinamas.

„Teisėjų tarybos nuomone, netoleruotinos situacijos, kai aukšto rango valstybės politikas, tiesiogiai nagrinėjantis korupcijos prevencijos viešajame sektoriuje klausimus, taigi ir formuojantis visuomenės nuomonę šiais klausimais, darantis tiesioginę įtaką formuojant įstatymų leidžiamosios valdžios poziciją svarbiais korupcijos prevencijos ir su tuo susijusiais klausimais, rodo nepagarbą teismų sistemai“, – teigiama tarybos pranešime.

Teisėjų taryba pažymėjo, kad B.Matelio pareiškimai nėra suderinami su atsakingo politiko, ypač užimančio Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotojo pareigas, elgesiu.

B.Matelis teisėjus ragina kalbėti apie problemas

Seimo narys B.Matelis BNS sakė, jog kreipimasis į Etikos komisiją bus proga dar kartą iškelti teismų sistemos problemas.

„Aš dėl to kreipimosi netgi iš dalies esu dėkingas, nes mano savijauta yra atskiras dalykas, bet valstybės požiūriu tai bus teigiamas dalykas, kadangi bus dar viena proga apie tai pasikalbėti: apie teismus, jų uždarumą, apie ten galbūt egzistuojančius galimus klanus“, – kalbėjo parlamentaras.

Jis priminė, kad panašią kritiką kaip jis pats, teismų sistemai yra išsakęs ir Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

D.Žalimas yra sakęs, jog „teisėjų bendruomenė neturėtų būti kažkoks uždaras klanas, kuris vengia probleminių klausimų“. Tuomet jo išsakyti priekaištai taip pat sulaukė Teisėjų tarybos kritikos.

B.Matelis teigė, jog Teisėjų taryba turėtų kalbėti ne apie emocijas, kurias jos nariams sukėlė kritika, o apie priežastis, dėl ko tokia kritika atsiranda.

„Ar mano pasisakymas gali daugiau diskredituoti teisėjų darbą nei tai, kad teisėjus išveda su antrankiais?“, – klausė jis.

„Teisėjų taryba apie tai turi šnekėti, o ne į emociją reaguoti“, – pridūrė Seimo narys.

Jis taip pat pabrėžė, kad jo pavartotas žodis „klanas“ savaime nėra įžeidžiantis ar žeminantis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius