Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 11

Seimo etikos sargai nevertino, ar politikai galėjo prašyti prezidentės atleisti teisėją Vitalijų Kondratjevą

Seimo Etikos ir procedūrų komisija nutarė apsiriboti klausimo svarstymu ir nevertinti, ar Seimo nariai gali rašyti laiškus prezidentei su prašymais atleisti iš pareigų vieną ar kitą teisėją. Todėl komisijos verdikto išvengė Seimo nariai Gintaras Songaila ir Rytas Kupčinskas, kurie prezidentės prašė atleisti Kėdainių rajono apylinkės teismo teisėją Vitalijų Kondratjevą.
Vitalijus Kondratjevas
Vitalijus Kondratjevas / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Tokį sprendimą etikos sargai priėmė nepaisydami to, kad iš anksto buvo parengę net du galimus sprendimų variantus.

Pasiūlymą apsiriboti vien klausimo svarstymu etikos sargams pasiūlė parlamentaras Egidijus Klumbys. Anot jo ir Vytauto Bogušio, klausimo komisija net neturėjo svarstyti, nes parlamentarų skundą prezidentė persiuntė Teisėjų tarybai, o šioji atsakė, kad pagrindo kelti drausmės bylą teisėjui nėra.

Vis dėlto, nors ir nepriėmę oficialaus sprendimo, kai kurie Seimo Etikos ir procedūrų komisijos nariai įsitikinę, kad parlamentarai G.Songaila ir R.Kupčinskas teisėjo atleidimo prašė pažeisdami valdžių atskyrimo principus.

„Aš to nedaryčiau kaip teisininkas“, – sakė konservatorius Vaidotas Bacevičius. Jam pritardama Rūta Rutkelytė buvo dar griežtesnė kolegų atžvilgiu.

„Aš manau, kad teisinėje valstybėje teisus teisėjas priimdamas sprendimą konkrečioje byloje, ar ne, gali nuspręsti tik teismas, tegul aukštesnis, aukščiausias, bet tai nėra prezidentės funkcija. (...) Aš norėčiau pabrėžti, kad toks kausimo formulavimas griauna mūsų teisinės valstybės statusą ir man dėl to labai gaila“, – sakė ji.

Tuo tarpu G.Songaila ir R.Kupčinskas komisijos posėdyje puolė aiškinti, kad Seimo nariai turi ginti mergaitę, o, jei kas Lietuvoje viršija savo galias, tai esą tik teisminė valdžia.

Primename, kad praėjusių metų gruodžio 29 d. Seimo nariai Gintaras Songaila ir Rytas Kupčinskas kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę prašydami įvertinti Kėdainių rajono apylinkės teismo teisėjo Vitalijaus Kondratjevo veiksmus gruodžio 16 d. priimant sprendimą dėl Drąsiaus Kedžio dukters globos skubaus perdavimo motinai Laimutei Stankūnaitei.

„Teisėjas Vitalijus Kondratjevas diskredituoja visą Lietuvos teisėsaugą bei pačią valstybę. Jie pasiūlė atidžiai patikrinti visas aplinkybes, susijusias su teisėjo Vitalijaus Kondratjevo gruodžio 16 d. sprendimu, ir, jei faktai pasitvirtintų, siūlo prezidentei tokį teisėją šalinti iš pareigų. Susidariusioje situacijoje G.Songaila ir R.Kupčinskas paprašė prezidentės pagal savo kompetenciją imtis visų būtinų priemonių, kad būtų užtikrinta vaiko gerovė“, – buvo rašoma politikų laiške prezidentei.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijai dėl šio laiško skundėsi Apylinkių teismų teisėjų sąjungos vadovas Arūnas Nevardauskis. Jo nuomone, parlamentarai, parašę tokio turinio skundą, pažeidė Konstitucijoje įtvirtintus valdžių padalijimo principus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius