Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 08

Seimo etikos sargai toliau tuščiai laužo ietis dėl Algimanto Salamakino

Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje (EPK) toliau verda aistros dėl komisijos pirmininko Algimanto Salamakino neva neetiškų pasisakymų žiniasklaidoje. Tačiau dabar jau ginčijamasi ne dėl A.Salamakino posakių, bet ar sprendimas šiuo klausimu buvo priimtas, ar dar ne.
Algimantas Salamakinas
Algimantas Salamakinas

Lapkričio 3 dieną etikos sargai sprendė, ar A.Salamakinas pažeidė Seimo Statutą ir Valstybės politikų elgesio kodeksą. Į socialdemokratą kritikos strėlės nukrypo dėl jo pasisakymų apie „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narį Remigijų Ačą, kuris apkaltino A.Salamakiną apšmeižus jį. „Tvarkiečiui“ užkliuvo EPK pirmininko žiniasklaidai išsakyti teiginiai, kai jis be Seimo valdybos leidimo į Tailandą išvykusį R.Ačą esą apkaltino savavaliavimu. Pats EPK pirmininkas yra aiškinęs, kad kalbėjo ne konkrečiai apie „tvarkietį“, o galvoje turėjo visus Seimo narius, darančius tokį nusižengimą. Be to, jis įsitikinęs, kad nepažeidė jokių teisės aktų, mat kalbėjo tiesą.

Tačiau panašu, kad svarbiau tampa ne tai, ar A.Salamakinas ką nors pažeidė, mat dabar etikos sargai jau piktai diskutuoja, ar lapkričio 3 dieną jie priėmė kokį nors sprendimą dėl savo pirmininko. Tuomet buvo parengti du išvadų variantai: vienas – valstiečių liaudininkų atstovo Konstanto Ramelio ir „prisikėlėlio“ Antano Nedzinsko, kitas – „tvarkiečio“ Egidijaus Klubmio. Jie iš esmės nesiskyrė, tačiau komisija turėjo balsuodama išsirinkti vieną iš jų.

Balsavimas nieko neišsprendė

Buvęs teisėjas K.Ramelis susiginčijo su buvusiu disidentu V.Bogušiu ir šis pareiškė: „Jūs man nenurodinėsit, čia ne komunistinis teismas!“Trečiadienį EPK skilo į dvi lygias stovyklas. Viena pusė, vedama K.Ramelio ir E.Klumbio, tvirtino, kad sprendimas lapkričio pradžioje balsavimu buvo priimtas. Kita pusė, kuriai daugiausia atstovavo lapkričio 3-ąją komisijai pirmininkavusi konservatorė-krikdemė Vida Marija Čigrejienė, aiškino, jog tuomet balsuojant tiesiog buvo pasirinkta viena iš dviejų išvadų, tačiau galutinai dėl jos nesutarta.  

Po karštų ginčų galiausiai nuspręsta balsuoti dėl to, ar išvada lapričio 3-ąją buvo patvirtinta. Balsai pasiskirstė lygiai – po 5. Tuoj po balsavimo į posėdį vėluodama atėjo opozicinės Krikščionių frakcijos narė Donalda Meiželytė. Kažko paklaususi E.Klumbio, ji pareiškė, kad balsavo už tai, kad išvada būtų patvirtinta. Tačiau jos balso komisija neįskaitė, be to, kilo ginčas, ar ji gali balsuoti, mat dar nedirbo komisijoje, kai vyko pirmasis balsavimas.

Svaidėsi pareiškimais

Aistros virė toliau. Buvęs teisėjas K.Ramelis susiginčijo su buvusiu disidentu V.Bogušiu ir šis pareiškė: „Jūs man nenurodinėsit, čia ne komunistinis teismas!“

Ginčams kaistant, E.Klumbys ir jo partijos kolegė Ona Valiukevičiūtė išėjo iš posėdžio. „Dalyvaukite vieni šitame cirke, aš daugiau nedalyvausiu. Aš ne durnas esu“, – išeidamas pareiškė E. Klumbys.

Netrukus įkandin jų pasekė K.Ramelis, „darbietis“ Mečislovas Zasčiūrinskas, D.Meiželytė. Dėl kitų priežasčių išėjus ir Vytautui Bogušiui, sugriuvo komisijos kvorumas ir posėdis buvo baigtas.   

A.Salamakinas: reikia formuoti naują komisiją

A.Salamakinas po posėdžio konstatavo, kad komisijos darbas pakrikęs. Anot jo, reikėtų kuo greičiau pakeisti EPK formavimo principus ir iš naujo paskirti jos narius. Seimas po pateikimo jau yra pritaręs siūlymui grįžti prie ankstesnės tvarkos, kai komisiją sudarydavo 9 nariai, gavę po 15 juos palaikančių parlamentarų parašų. Ši tvarka buvo pakeista, kai nuspręsta, kad komisijos narius proporcingai turi deleguoti visos frakcijos.

„Būtų idealu, kad Seimas greičiau grįžtų prie Seimo Statuto pataisų, kurios įregistruotos ir įveikė pateikimo stadiją, kad išformuotų komisiją. <...> Komisija turi būti suformuota iš naujo, darbinga, o ne tai, kas vyksta dabar“, – tvirtino A.Salamakinas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius