Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 09 18

A.Širinskienės viražus Seimo etikos sargams siūloma pripažinti neetišku elgesiu

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) trečiadienį nepriėmė sprendimo dėl „valstiečių“ atstovės Agnės Širinskienės, kuri gelbėjo „tvarkiečius“ tapdama šios frakcijos nare – posėdyje nepasirodė nė vienas išvados projekto rengėjas. Projekte, kurį matė 15min, EPK siūloma pripažinti, kad dviejose frakcijose vienu metu bandžiusi dirbti parlamentarė pažeidė politikų elgesio kodeksą.
Agnė Širinskienė
Agnė Širinskienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

EPK išvados projekte, kurį rengė „socialdarbietis“ Andrius Palionis ir konservatorius Kazys Starkevičius, teigiama, kad A.Širinskienė, prisijungdama prie „Tvarkos ir teisingumo (Suvereni Lietuva)“ frakcijos ir tuo pačiu metu dalyvaudama „valstiečių“ frakcijos veikloje pažeidė Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintą sąžiningumo principą.

Taip pat projekte siūlyta rekomenduoti Seimo nariams vengti elgesio, keliančio abejonių dėl jų veiksmų sąžiningumo.

Trečiadienį po pietų įvykusiame komisijos posėdyje nebuvo nei A.Palionio, nei K.Starkevičiaus. Komisijai pirmininkaujantis konservatorius Antanas Matulas išvados pristatyti nenorėjo.

„Neetiška man būtų“, – kolegoms paaiškino jis. Todėl šį klausimą nuspręsta atidėti kitai savaitei.

Dėl šios išvados komisijos nariai dar balsuos – jie gali jai pritarti arba ne.

Etikos ir procedūrų komisijai apskundė socialdemokratai

Apie A.Širinskienės tapimą „Tvarkos ir teisingumo (Suvereni Lietuva)“ frakcijos nare buvo paskelbta liepos 9 dienos Seimo posėdyje. Viešai ji kalbėjo ketinanti ir toliau dalyvauti „valstiečių“ frakcijos posėdžiuose.

A.Širinskienę etikos sargams paskundė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Opozicijos atstovai pareiškė, jog akivaizdu, kad A.Širinskienės perėjimas pas „tvarkiečius“ buvo fiktyvus, tik tam, kad frakcija turėtų septynis narius ir nežlugtų.

Pagal Seimo statutą, frakciją įkurti gali ne mažiau kaip septyni Seimo nariai.

Rugpjūčio pabaigoje A.Širinskienė pateikė paaiškinimą EPK.

„Statutas nepateikia jokių apribojimų, kada ir kokiomis aplinkybėmis Seimo nariui draudžiama palikti frakciją ir jungtis prie kitos – arba Seimo narių grupei iš 7 asmenų kurti frakciją, jei jie tokį sprendimą priima laisva valia“, – paaiškinime komisijai teigė ji.

Politikė patikino, kad jos laisvą valią jungtis prie frakcijos lėmė politiniai įsitikinimai bei suvokimas, jog Vyriausybės stabilumas ir galėjimas visavertiškai įgyvendinti programines nuostatas, kuriančias gerovės valstybę, yra Lietuvos valstybės interesas.

EPK išvados projekte taip pat cituojami žiniasklaidos pranešimai, kuriuose A.Širinskienė po frakcijos pakeitimo teigė širdimi ir fiziškai liksianti pas „valstiečius“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Palionis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Palionis

Etikos sargai, rašę išvados projektą, pažymėjo, jog Seimo statutas numato galimybę parlamentarui būti tik vienos frakcijos nariu ir tai, kad nuo frakcijos narių skaičiaus priklauso, kiek atstovų seniūnų sueigoje ji gali turėti, kurių frakcijų atstovai taps komitetų pirmininkais bei jų pavaduotojais.

Nuo frakcijos dydžio taip pat priklauso ir kiti dalykai, pavyzdžiui, asmeninio pasitikėjimo pagalbininkų skaičius, frakcijos darbo reikmėms iš biudžeto skiriamos sumos.

Išvados projekte taip pat cituotas Konstitucinio Teismo išaiškinimas, kad visi Seimo nariai yra lygūs ir turi turėti vienodas galimybes dalyvauti Seimo darbe. Antraip pažeidžiama Seimo narių lygybė.

Projekte pabrėžiama, kad politikų elgesio kodeksas nustato reikalavimą politikui elgtis sąžiningai ir laikytis aukščiausių elgesio standartų, vengti situacijų, galinčių paveikti sprendimų, kurie sukeltų visuomenėje abejonę, priėmimą.

Todėl EPK siūloma konstatuoti, kad Seimo nario fiktyvus prisijungimas prie vienos frakcijos ir faktinis dalyvavimas kitos frakcijos veikloje sudaro prielaidas pažeisti Seimo narių lygiateisiškumo principą ir (...) kelia abejonių dėl tokio Seimo nario elgesio sąžiningumo.

EPK išvadų rengėjai taip pat pabrėžė, kad būdama „tvarkiečių“ frakcijoje ji liko Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininke – į šį postą ją delegavo „valstiečių“ frakcija.

A.Jankuvienė frakciją išgelbėjo, bet neilgam

Liepos pabaigoje buvo paskelbta, kad A.Širinskienė grįžta pas „valstiečius“. Vietoje jos, kad „tvarkiečių“ frakcija nesubyrėtų, joje atsidūrė su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) į Seimą patekusi Audronė Jankuvienė.

A.Jankuvienės atėjimas „Tvarka ir teisingumas (Suvereni Lietuva)“ frakciją gelbėjo tik kuris laikas. Praėjusią savaitę frakciją paliko frakciją paliko jos seniūnas Vytautas Kamblevičius, Seimo nariai Ona Valiukevičiūtė, Algimantas Dumbrava ir Juozas Imbrasas. Jos pagrindu susikūrusi nauja frakcija „Lietuvos gerovei“ su Ramūnu Karbauskiu derasi dėl valdžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius