-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 14

Seimo frakcijos nesiveržia susitikti su A.Valinsku

Seimo frakcijos nesiveržia susitikti su Tautos prisikėlimo partijai (TPP) vadovaujančiu Seimo pirmininku Arūnu Valinsku prieš balsavimą dėl jo galimybių likti šiame poste.
A.Valinskas.
Arūnas Valinskas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Iki pirmadienio ryto noro susitikti su parlamento vadovu nebuvo pareiškusi nei viena iš parlamentinių frakcijų, BNS informavo Seimo pirmininko atstovė spaudai Indrė Viržintė.

Ketvirtadienį Seime paskelbus pareiškimą dėl nepasitikėjimo A.Valinsku, balsavimas dėl jo atstatydinimo planuojamas antradienį. Frakcijos, suderinusios laiką, per šį laikotarpį turi galimybę susitikti su parlamento vadovu.

„Mums tai viskas aišku, mes aiškiai deklaravome savo poziciją, esame iniciatoriai nušalinimo būtinumo. Mums klausimų, kuriuos galėtų paaiškinti Seimo pirmininkas, nekyla“, – opozicinės frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis sakė, jog toks susitikimas vis tiek „tvarkiečių“ pozicijos nepakeistų.

Mums tai viskas aišku, mes aiškiai deklaravome savo poziciją, esame iniciatoriai nušalinimo būtinumo. Mums klausimų, kuriuos galėtų paaiškinti Seimo pirmininkas, nekyla, – sakė Valentinas Mazuronis.„Mūsų frakcija buvo mane įpareigojusi susitikti su Seimo pirmininku ir paraginti atsistatydinti, tai frakcijos pozicija kaip ir aiški. Naujų svarbių aplinkybių nuo to laiko nepaaiškėjo, todėl frakcijos valdyba nusprendė, kad netikslinga dar kartą tą klausimą spręsti, pasikvietus A.Valinską. Be to, Seimo posėdyje jis viską galės paaiškinti“, – BNS sakė didžiausios parlamentinės valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Galimybę išsklaidyti mestus įtarimus parlamento vadovas turės antradienį. Seimo statutas numato, jog diskusijoje dėl Seimo pareigūno atleidimo pirmiausia kalba atleidimo iniciatorių atstovas (iki 10 minučių), po to pareigūnas, kurio atleidimo klausimas yra svarstomas (iki 30 minučių). Pastarajam skiriama dar iki 30 minučių atsakyti į klausimus.

31 Seimo nario pasirašytas pareiškimas dėl nepasitikėjimo A.Valinsku buvo paskelbtas praėjusį ketvirtadienį, Seimo rudens sesijos pirmajame posėdyje.

Savo sprendimą grįsdami spaudoje pasirodžiusiomis nuotraukomis, jų teigimu, fiksuojančiomis „Seimo pirmininko susitikimus su nusikalstamų organizuotų grupuočių aplinkos žmonėmis“ bei „Seimo narių pateikta informacija apie galimus Seimo pirmininko kriminalinius ryšius su nusikalstamomis struktūromis“, grupė parlamentarų siūlo atleisti A.Valinską iš parlamento vadovo posto.

„Tokiu savo elgesiu A.Valinskas daro žalą visai Lietuvos politinei sistemai, menkina piliečių pasitikėjimą valstybe, jos institucijomis, žemina Seimo, kaip institucijos ir įstatymų leidžiamosios valdžios, vardą ir autoritetą“, – rašoma pareiškime ir siūloma, „siekiant užkirsti kelią Seimo vardo žeminimui“ atleisti jį iš pareigų.

„Kiekvienas Seimo narys apsispręs, kaip jis mato. Aš pasirengęs, jeigu pakvies, ateiti į frakciją ir ramiai paaiškinti, kas vyksta, o ne iš spaudos puslapių. Jeigu pagrindinis argumentas yra prieš šešerius metus daryta nuotrauka, neva įrodanti mano ryšius tam pačiame laikraštyje... Kaltinimai bliūkšta kaip burbulas vienas po kito. Manau, Seimo nariai verti žmonių pasitikėjimo ir gali savarankiškai priimti sprendimą“, – praėjusį ketvirtadienį kalbėjo parlamento vadovas.

A.Valinskas bus atstatydintas, jei už tai balsuos ne mažiau kaip pusė Seimo narių, t.y. 71 iš 141.

Jei A.Valinskas išlaikytų postą, šią sesiją pasitikėjimo juo klausimas daugiau negalės būti keliamas.

TPP lyderis per Lietuvos televizijos laidą „Teisė žinoti“ yra užsiminęs, kad po jam palankaus balsavimo jis pats gali pasitraukti iš pareigų.

Seimo pirmininkas pastaruoju metu priverstas aiškintis dėl savo ryšių su Kauno nusikalstamai „daktarų“ grupuotei priskiriamu Rolandu Michalskiu, pravarde Micha. Parlamento vadovo reputacijai taip pat pakenkė ginčai jo vadovaujamos valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos viduje. Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo parašų klastojimo A.Valinsko rinkimų štabe per prezidento rinkimus.

A.Valinskas kaltinimus vadina šmeižtu ir sako tapęs puolimo prieš valdančiąją koaliciją auka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius