Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2015 09 17

Seimo frakcijos remia NPD kėlimą iki 200 eurų, siūlo didinti daugiau

Premjerui pareiškus, kad neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) nuo kitų metų ketinama padidinti 34 eurais, Seimo valdantieji ir opozicija teigia remiantys šį žingsnį, o kai kurie parlamentarai teigia siūlysiantys jį didinti dar daugiau ir sulyginti su minimalia alga, siekiančia 300 eurų.
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Opozicijai priklausantys konservatoriai nori, kad NPD labiausiai didėtų mažiausias pajamas gaunantiems gyventojams, o dideles pajamas gaunantiems toks dydis neturėtų būti taikomas. Tuo tarpu liberalsąjūdiečiai įtaria, kad NPD didinimas – rinkiminis triukas ir apčiuopiamos įtakos žmonių pajamų augimui neturės.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys Kęstutis Glaveckas NPD didinimą pavadinimo priešrinkiminiu sprendimu ir suabejojo jo nauda.

„Iš principo pritariame, nepritarti negalima, bet jis esminės įtakos nepadarys -algos padidėjimas bus labai nežymus, o kalbų bus daug“, – BNS teigė politikas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kęstutis Glaveckas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kęstutis Glaveckas

Ekonomikos komiteto narys konservatorius Jurgis Razma pareiškė, kad NPD didinti reikia daugiau ir priartinti prie MMA: „Kad minimalią algą gaunantis žmogus nemokėtų to pajamų mokesčio“. Jis tikisi, kad Seimas NPD didinimui pritars.

„Ekonomika auganti leidžia tokius sprendimus daryti ir gerai, kad Vyriausybė tuos pasiūlymus subrandina“, – sakė Ekonomikos komiteto narys.

Pasak jo, NPD labiausiai turėtų didėti mažiausias pajamas gaunantiems gyventojams: „O kurie gauna didelius atlyginimus, tai NPD gali jiems ir nebebūti taikomas. Konstitucinio Teismo teisėjui, manau, nereikėtų pretenduoti į kuo aukštesnį NPD“.  

Darbo partijos, siekiančios MMA padidinti iki 400 eurų, frakcijos vadovas Kęstutis Daukšys BNS teigė, kad siūloma 200 eurų riba esanti per maža.  

„Mes siūlysime daugiau – kad NPD kiltų iki MMA“, – BNS teigė parlamentaras.  

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kęstutis Daukšys
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kęstutis Daukšys

„Tvarkiečių“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis taip pat sako, kad turi augti ir MMA: „Vis žmogui daugiau liks kišenėje pinigų“.

Jis siūlo NPD didinti iki 250 eurų. „Būtų normaliau, bet, matyt, Vyriausybė irgi skaičiuoja“, – teigė jis.

Vyriausybė žada nuo kitų metų sausio MMA padidinti 25 eurais iki 350 eurų, o NPD iki 200 eurų didinti asmenims, kurių atlyginimas sieks 928 eurus.

Dukart – 60 eurų siūloma padidinti ir papildomą NPD už vaiką – iki 120 eurų. Dėl to biudžetas negaus apie 65 mln. eurų pajamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje