Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 15

Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija siūlo įkurti atskirą rinkimų apygardą užsienyje gyvenantiems Lietuvos piliečiams

Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) komisija nutarė kreiptis į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) bei kitas Lietuvos institucijas dėl atskiros rinkimų apygardos užsienyje gyvenantiems Lietuvos piliečiams.
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Anot komisijos, specialiai jiems skirta apygarda labiau įtrauktų išeivius į Lietuvos gyvenimą.

„Mes norime pritraukti daugiau žmonių, kad balsuotų ir rūpintųsi, kas dedasi Lietuvoje, ir turėtų balsą ne tik rekomendacinį (...), bet ir šiek tiek daugiau įtakos turėtų Seime“, – penktadienį per spaudos konferenciją sakė JAV gyvenantis Seimo ir PLB komisijos narys Kęstutis Eidukonis.

Anot jo, užsienyje gyvena apie 400 tūkst. Lietuvos piliečių, bet balsuoti registruojasi tik apie 18 tūkst., iš jų apie 12 tūkst. balsuoja.

Anot jo, užsienyje gyvena apie 400 tūkst. Lietuvos piliečių, bet balsuoti registruojasi tik apie 18 tūkst., iš jų apie 12 tūkst. balsuoja.

VRK duomenimis, pernai spalį balsuoti Seimo rinkimams buvo užsiregistravę apie 17 tūkst. išeivių, balsavo – apie 13 tūkstančių.

„Mes, Pasaulio lietuvių bendruomenė, pasisakome, kad būtų naudinga atskirą reprezentaciją turėti užsienio lietuviams Seime“, – tvirtino K.Eidukonis.

Jo teigimu, dabar užsienyje gyvenantys tautiečiams atrodo, kad Seimo narys iš Lietuvos negali gerai atstovauti jų interesams.

Šiuo metu užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai balsuoja Naujamiesčio rinkimų apygardoje Vilniuje. Ji yra didžiausia iš visų 71 vienmandačių apygardų, turinti daugiau kaip 52 tūkst. rinkėjų.

VRK dabar svarto rinkimų apygardų pakeitimus. Siūloma Vilniaus mieste padaryti dvi naujas papildomas vienmandates rinkimų apygardas, po vieną apygardą sumažinti Kaune ir Šiauliuose.

Nuo antradienio Seime posėdžiavusi Seimo ir PLB komisija taip pat priėmė rezoliucijas dėl pilietybės išsaugojimo užsienyje gyvenanties piliečiams. Joje ragina ne rengti referendumą dėl dvigubos pilietybės, o pataisyti Pilietybės įstatymą, išplečiant atskirų atvejų sąrašą.

Taip pat priimtas kreipimasis į Lietuvos valdžią su prašymu užtikrinti lietuvių kalbos teisinę apsaugą, priimti Valstybinės lietuvių kalbos konstitucinį įstatymą, skatinti verslą, lietuviškos kultūros puoselėjimą užsienyje pavesti Kultūros ministerijai.

Seimo ir PLB komisiją sudaro 20 narių – dešimt Seimo narių pagal proporcinio Seimo frakcijų atstovavimo principą ir dešimt Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos išrinktų atstovų iš užsienio lietuvių bendruomenių deleguotų kandidatų.

Jos paskirtis – skatinti Lietuvoje ir užsienio valstybėse gyvenančių lietuvių bendradarbiavimą, rūpintis abipuse pagalba ir parama, keistis mokslo, kultūros ir kita informacija, Seimui ir kitoms valstybės institucijoms teikti pasiūlymus, kurie padėtų stiprinti valstybingumą ir demokratinių tradicijų puoselėjimą.

Komisijai pirmininkauja Seimo narė Ona Valiukevičiūtė ir Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovų išrinktas Jonas Prunskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius