-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 14

Seimo ir PLB komisija aptars pasirengimą pilietybės referendumui

Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) komisija šią savaitę aptars, kaip vyksta pasirengimas daugybinės pilietybės referendumui, kitus užsienio lietuviams aktualius klausimus.
Užsienio lietuvių koncertas
Užsienio lietuvių koncertas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nuo antradienio iki ketvirtadienio Seime posėdžiausianti komisija taip pat aptars tautinės tapatybės puoselėjimą, pilietiškumo stiprinimą, išeivijos įsitraukimo į Lietuvos gyvenimą didinimą, skatinimą sugrįžti gyventi į Lietuvą ir pagalbą sugrįžusiems.

Bus aptariami Lietuvos ir diasporos kultūros projektai bei 2024 metais šimtmetį mininti Lietuvos dainų šventė, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Ketvirtadienį komisija posėdžiaus kartu su Ukrainos Aukščiausiosios Rados ir Pasaulio ukrainiečių bendruomenės atstovais, siekdama, kad Vilnius ir Pasaulio lietuvių bendruomenė taptų Ukrainos diasporos vienijimo centru.

Kitų metų gegužės 12 dieną kartu su prezidento rinkimų pirmuoju turu vyks privalomasis referendumas dėl daugybinės pilietybės įteisinimo. Tam, kad iš Konstitucijos būtų išbrauktas draudimas turėti dvigubą pilietybę, už tai turi balsuoti daugiau kaip pusė rinkimų teisę turinčių piliečių.

Referendumo iniciatyvą rengusios darbo grupės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė yra sakiusi, kad tai būtų maždaug per 1,1 mln. Lietuvos piliečių.

2019 metais su prezidento rinkimais jau vyko referendumas, kuriuo siekta išplėsti dvigubos pilietybės galimybes, tačiau tuomet neužteko balsų tokiai nuostatai priimti. 

Emigravusieji po nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11 dieną šiuo metu, išskyrus kai kurias išimtis, dvigubos pilietybės turėti negali.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad tik referendumu pakeitus Konstituciją galima atverti galimybę turėti dvigubą pilietybę Lietuvos piliečiams, kurie po nepriklausomybės atkūrimo įgijo kitų šalių pilietybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius