Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2017 07 05

Seimo komisija 15 parlamentarų pripažino padarius pažeidimų teikiant interesų deklaracijas

Seimo Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį 15 parlamentarų pripažino pažeidus Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą ar deklaracijų pildymo taisykles, kai netiksliai ar pavėluotai deklaravo automobilių nuomos sandorius.
Agnė Širinskienė
Rita Tamašunienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dalis Seimo narių padarė ne įstatymo, o deklaracijų pildymo taisyklių pažeidimus, nes deklaracijose nepakeitė pareigybės kodo iš kandidato į Seimo nario, ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) tos deklaracijos buvo neprieinamos, o matomos – Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Techninė klaida, kuri yra tik taisyklių pažeidimas.

„VTEK patikrino naujos kadencijos Seimo narių deklaracijas ir aptiko neatitikimų. Ta Seimo narių grupė, kuri laiku nepakeitė pareigybės kodo, jie pateikė viską išsamiai savo deklaracijose, bet nepakeitė iš kandidato į Seimo nario kodo, ir VTEK negalėjo išvis įvertinti jų deklaracijų, tokia techninė klaida, kuri yra tik taisyklių pažeidimas“, – BNS po komisijos posėdžio sakė jos pirmininkė Rita Tamašunienė.

Seimo narių automobilių nuomos sutartis įvertino ir Vilniaus apygardos prokuratūros viešojo intereso gynimo prokuroras, bet pažeidimų nenustatė ir nusprendė netaikyti viešojo intereso gynimo priemones.

„Prokuroras atlikęs tyrimą padarė išvadą, kad nebuvo gauta jokių objektyvių duomenų, kad Seimo narių sudaryti automobilių nuomos sandoriai būtų apsimestiniai, padaryti turint tikslą nuomos sutartyje nurodytus automobilius įsigyti privačion nuosavybėn valstybės biudžeto lėšomis, skirtomis parlamentinei veiklai vykdyti“, – prokuratūros raštą citavo R.Tamašunienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos posėdis. Asociatyvi nuotrauka
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos posėdis. Asociatyvi nuotrauka

VTEK balandį kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją prašydama įvertinti informaciją apie 15 parlamentarų, pavėlavusių arba visai nepateikusių naujų interesų deklaracijų, netiksliai ar pavėluotai deklaravusių automobilių nuomos sandorius. VTEK informavo, kad dalis į Seimą pernai spalį išrinktų parlamentarų deklaracijas pateikė per vėlai, o aštuoni praėjusios kadencijos Seimo nariai apskritai nėra atnaujinę deklaracijų po perrinkimo.

Seimo etikos sargai konstatavo, kad įstatymą pažeidė „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai Rimas Andrikis, Vytautas Kamblevičius, socialdemokratai Algirdas Butkevičius, Irena Šiaulienė ir Julius Sabatauskas, konservatorius Dainius Kreivys, Mišrios Seimo narių grupės atstovas Gintaras Steponavičius, o deklaracijų pildymo taisykles – konservatoriai Mantas Adomėnas, Arvydas Anušauskas, Rasa Juknevičienė, Antanas Matulas, Kęstutis Masiulis, socialdemokratas Artūras Skardžius, Žaliųjų partijos atstovas Linas Balsys, „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava.

Analizę VTEK atliko atsižvelgdama į žiniasklaidoje metų pradžioje pasirodžiusią informaciją apie Seimo narių galbūt nedeklaruotus automobilių nuomos sandorius. VTEK, tikrindama šias aplinkybes, atkreipė dėmesį ir į tai, kaip politikai laikosi privačių interesų deklaravimo terminų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius