Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2017 06 28

Seimo komisija aiškinasi informaciją dėl Registrų centro pirkimų

Seimo Antikorupcijos komisija, kuriai Seimas pavedė atlikti tyrimą dėl elektroninės sveikatos sistemos kūrimui panaudotų 40,6 mln. eurų, tirs ir abejonių sukėlusius Registrų centro pirkimus.
Arvydas Bagdonavičius
Arvydas Bagdonavičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

BNS turimi dokumentai rodo, kad už pirkimus, kuriais įsigytos paslaugos ir įranga, susiję su e-sveikatos projektu, buvo atsakingas laikinai Registrų centrui vadovaujantis direktoriaus pavaduotojas Arvydas Bagdonavičius – jis užsitikrino vietą naujai skelbtame įstaigos vadovo konkurse, kai iš jo pasitraukė pirmąją vietą laimėjęs advokatas Gintautas Bartkus. A.Bagdonavičiaus ministrė M.Vainiutė nusprendė neskirti į pareigas, kol komisija nebaigs tyrimo.

Turime Seimo įpareigojimą atlikti tyrimą dėl elektroninės sveikatos sistemos.

Kaip BNS patvirtino komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius, praėjusią savaitę gavus Seimo įpareigojimą ištirti situaciją, numatyta aiškintis trečiojo elektroninės sveikatos etapo, kuriuo vykdyti pirkimai Registrų centre, aplinkybes.

„Turime Seimo įpareigojimą atlikti tyrimą dėl elektroninės sveikatos sistemos. Labai atidžiai panagrinėjus klausimyną, trečioji dalis kalba apie Registrų centro veiksmus sukuriant sąlygas tam tikriems ūkio subjektams“, – BNS sakė V.Gailius, tačiau neįvardijo, kokie tai pirkimai ar ūkio subjektai, motyvuodamas atliekamu tyrimu.

BNS turimi duomenys rodo, kad Registrų centras dar 2014-aisiais vykdė tris pirkimus, kuriuos laimėjo bendrovė „Bull Baltija“, pasirašiusi 1,36 mln. eurų vertės sutartį.

Tiekėjas turėjo įgyvendinti e-sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros, elektroninio recepto sistemos plėtrą, sukurti medicininių vaizdų archyvavimo ir mainų informacinę sistemą, pritaikyti joje elektronines paslaugas.

15min.lt nuotr./ E-sveikatos paslauga
15min.lt nuotr./ E-sveikatos paslauga

Seimo komisija Viešųjų pirkimų tarnybos prašo išsiaiškinti, ar minimų trijų pirkimų sąlygos, techninės specifikacijos nebuvo parengtos ir pritaikytos vienam tiekėjui. Prašoma įvertinti, ar pagrįsta informacija, jog pirkimo sąlygos buvo suformuluotos taip, jog dvi iš trijų dalių galėtų laimėti tik „Bull Baltija“. Taip pat prašoma įvertinti, ar šiuo pirkimu e-sveikatos sistema nebuvo susieta su Registrų centro technine infrastruktūra, nes sistema buvo kuriama naudojant Registrų centro dar 2011-aisiais įsigytą „Bull Centera“ duomenų saugyklą ir ar dėl šių aplinkybių „Bull Baltija“ netapo vienintele įmone, atitinkančia konkurso reikalavimus.

Teisingumo ministrė M.Vainiutė pirmadienį pranešė, jog A.Bagdonavičiaus neskirs naujuoju vadovu ir kreipsis į tarnybas dėl informacijos apie jį.

Antikorupcijos komisija tyrimą turi atlikti laikinosios komisijos teisėmis iki gruodžio 1-osios. Tyrimas inicijuotas įvertinus Valstybės kontrolės audito ataskaitoje pateiktą informaciją, kad Nacionalinei elektroninei sveikatos sistemai (NEES) kurti skirtos lėšos galėjo būti panaudotos neekonomiškai ir neefektyviai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Milda Vainiutė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Milda Vainiutė

Elektroninės sveikatos projektas planuotas įgyvendinti trimis etapais, tačiau pirmieji du bandymai sveikatos apsaugos paslaugas perkelti į elektroninę erdvę, nors panaudota 10 mln. eurų, nebuvo įgyvendinti, todėl 2011 metais nuspręsta kurti naują e. sveikata sistemą. Trečiuoju etapu 2015 metų pabaigoje investavus per 30 mln. eurų sukurta Lietuvos e. sveikatos sistema. Ja, pasak komisijos, naudojamasi pasyviai. Šiuo metu siekiama vykdyti ketvirtą e. sveikata įgyvendinimo etapą, jis, planuojama, pareikalaus virš 28 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius