Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 13

Seimo komisija pakibo ore

Parlamente kitąmet gali nelikti Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos (OVPKK), kuri negali pasigirti darbo vaisiais. „Susirenkame ir laikraščių straipsnius aptarinėjame“, – su Seimo narių priekaištais sutinka jos vadovas Aleksandras Sacharukas.

Apie tai, kad OVPKK ne kažin ką teveikia, kalbama ne vienus metus. Liberalų sąjūdžio atstovas Algis Kašėta pasiūlė, kad ši komisija būtų panaikinta, o jos funkcijos perduotos Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK). Šį pasiūlymą parlamentaras perdavė darbo grupei, rengiančiai Seimo statuto pataisas. Teisės akto projektas turi būti parengtas iki metų pabaigos.

Nežiūri rimtai

A.Kašėta LŽ tvirtino neturintis priekaištų nei komisijos pirmininkui A.Sacharukui, nei jo pirmtakams. „Pirmininkai keitėsi, bet komisija taip nieko gero ir nenuveikė. Nieko keista, nes komisija nuo pat pradžių buvo dirbtinis darinys. Buvo mėginama kopijuoti parlamentinės kontrolės modelius, kuriais naudojasi užsienio valstybės, tačiau nieko gero iš to neišėjo. Laikas parodė, kad tai buvo nereikalinga iniciatyva“, – tvirtino jis. Pasak liberalo, Seimo nariai į OVPKK visuomet žiūrėjo pro pirštus – jai vadovauti dažniausiai skyrė parlamento naujokus.

A.Kašėta priminė, kad praėjusią kadenciją komisijos pirmininkas buvo Algirdas Ivanauskas, kuriam šiemet teko pabūti belangėje. Jis įtariamas sukčiavimu siekiant apgaule įgyti didelės vertės svetimo turto. „Atrodo, kad į šią komisiją niekada rimtai nebuvo žiūrima. Manau, kad jos palikti nebėra prasmės. NSGK jau ir taip atlieka tarnybų, vykdančių operatyvinę veiklą, parlamentinę kontrolę. Perdavus komisijos funkcijas komitetui būtų išvengta funkcijų dubliavimo“, – tvirtino jis.

Nuspręs politikai

Statuto pakeitimus rengiančiai darbo grupei vadovaujantis liberalcentristas Raimondas Šukys LŽ tvirtino, kad į pataisų projektą baigiama įtraukti visus gautus pasiūlymus. Darbo grupė rytoj imsis juos svarstyti. „Tikimės, kad projektą spėsime parengti iki metų pabaigos“, – vylėsi R.Šukys. Vėliau dėl OVPKK naikinimo ir jos funkcijų perdavimo komitetui bei kitų pasiūlymų spręs Seimo nariai. „Parlamentarai turės diskutuoti, nes komisijos panaikinimas – politinis sprendimas“, – tvirtino darbo grupės vadovas R.Šukys.

Negali vykdyti veiklos

OVPKK pirmininkas A.Sacharukas sutinka su Seimo narių priekaištais dėl komisijos neveiklumo. Jo teigimu, kitaip būti ir negalėjo. „Sutinku, kad mano vadovaujama komisija yra neįgali, “popierinė„. Ji turėtų tirti šiurkščius operatyvinės veiklos pažeidimus, nors joje dirbantys parlamentarai negali susipažinti su operatyviniais tyrimais. Komisija sukurta lyg šiaip sau – savo funkcijų ji atlikti negali. Norint nustatyti operatyvinės veiklos pažeidimus, reikia gilintis į tyrimus“, – tikino parlamentaras. A.Sacharuko teigimu, jeigu parlamentarai nuspręstų nenaikinti komisijos, turėtų pakeisti OVPKK veiklos nuostatus. „Šis klausimas teisingai sprendžiamas Vokietijoje. Ten komisija sudaroma iš 5 ar 6 patikimų žmonių, kuriems leidžiama gilintis į operatyvinius tyrimus. Jų kandidatūroms turi pritarti ir operatyvinę veiklą vykdančios institucijos, kad šie žmonės turėtų tiek politinį, tiek institucijų pasitikėjimą. Tokia komisija ir mūsų Seime būtų veiksni“, – įsitikinęs parlamentaras. Jis pripažino, kad per komisijos posėdžius jos nariai parlamentarai rimtais darbais neužsiima – aptarinėja laikraščių straipsnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius