Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 09

Į Seimo komisijos posėdį nesusirinko nė pusė parlamentarų

Galimą politikų kišimąsi į teisėsaugos darbą tiriančios Seimo komisijos nariai pirmadienį keliolika minučių tarėsi už uždarų durų, kol galiausiai taip ir nepradėjo posėdžio. Komisijos posėdis neįvyko, nes nesusirinko kvorumas – daugiau nei pusė jos narių.
Julius Sabatauskas
Julius Sabatauskas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Iš 12 komisijoje esančių parlamentarų pirmadienį atvyko tik jos pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas, jo partijos bičiulis Juozas Olekas, konservatoriai-krikdemai Jurigs Razma ir Kęstutis Masiulis, „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas bei Krikščionių partijos frakcijos narys Aleksandras Sacharukas. Kvorumui surinkti reikia bent 7 parlamentarų balsų.

J.Sabatauskas sakė, kad liberalcentristas Artūras Melianas, Liberalų sąjūdžio narys Gediminas Navaitis bei „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas Remigijus Žemaitaitis buvo iš anksto pranešę, kad negalės dalyvauti posėdyje. Komisijos pirmininko pavaduotojas, liberalcentristų frakcijos atstovas Valdemaras Valkiūnas tik pirmadienį pranešė, kad neatvyks. Pasak J.Sabausko, „prisikėlėlis“ Arūnas Valinskas ir konservatorius-krikdemas Stasys Šedbaras išvis neatsiliepė į kvietimus.

„Pagal Seimo statutą pasibaigus mėnesiui komiteto ar komisijos pirmininkas perduoda Etikos ir procedūrų komisijai duomenis dėl Seimo narių dalyvavimo posėdžiuose ir praneša, jeigu nedalyvajama be pateisinamos priežasties“,  – kaip galima būtų nubausti nepareigingus  kolegas, kalbėjo J.Sabatauskas.

Komisijos darbą gali tekti pratęsti

Socialdemokratas pripažino, kad prastas lankomumas trukdo komisijos, kuri iki spalio turi pateikti išvadas, darbui. J.Sabatauskas neatmetė, kad gali būti prašoma pratęsti komisijos veiklą.

Tarp Seimo sesijų šiuo metu jokių posėdžių nevyksta. Nors oficialių atostogų parlamentarai neturi pagal įstatymus, tokiu metu jie naudojasi galimybe laisviau planuoti savo veiklą ir poilsiauja.

Jeigu toliau taip tęsis, rugsėjį teiksiu Seimo pirmininkei prašymą, kad būtų keičiami tie kolegos, kurie nuolat nedalyvauja posėdžiuose, – sakė J.Sabatauskas.Komisijos pirmininkas dar birželį kreipėsi į Seimo frakcijas, prašydamas frakcijų vadovų užtikrinti Seimo narių dalyvavimą komisijos posėdžiuose arba pasiūlyti kitus narius. Pasak J.Sabatausko, tokių pasiūlymų iš frakcijų nebuvo. „Jeigu toliau taip tęsis, rugsėjį teiksiu Seimo pirmininkei prašymą, kad būtų keičiami tie kolegos, kurie nuolat nedalyvauja posėdžiuose“, – sakė jis. 

Kitą laikinosios komisijos posėdį J.Sabatauskas mėgins sukviesti kitą pirmadienį.

Komisijos narys K.Masiulis: „Kada komisija buvo sudaroma ir mes svarstėme klausimą dėl jos sudarymo, aš buvau skeptiškas, ar jos reikia, kad ji bus politikuojanti, bet pačių problemų nesprendžianti. <...> Mano supratimu, panašiai ir vyksta“, – sakė konservatorius-krikdemas. 

A.Šedžiui grasino kreiptis į Strasbūrą

Nepradėjusi posėdžio, komisija pirmadienį taip pat nenusprendė, ar nagrinėti Seimo narių kreipimąsi dėl socialdemokrato Andriaus Šedžiaus, kuris buvo atvykęs į posėdį. Seimo narys, Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) pradėjus tyrimą šeimos narių atžvilgiu, paskelbė ketinantis registruoti pataisą, kad STT būtų panaikinta. K.Masiulis ir J.Razma šiuose veiksmuose įžvelgė galimą spaudimą šiai institucijai ir pasiūlė šį atvejį nagrinėti Seimo komisijoje.

A.Šedžius tvirtino, kad jei laikinoji komisija nuspręs tirti jo veiksmus, kreipsis į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) Strasbūre, mat yra persekiojamas dėl nuomonės. Pirmadienį žurnalistams jis citavo tai draudžiantį Konstitucijos straipsnį. Be to, socialdemokratas užsiminė, kad siūlymo naikinti STT nepamiršo – galbūt imsis to kitais metais, jei jo netenkins STT 2010 metų ataskaita. Į EŽTT piliečiai gali kreiptis, kai pereina visas teismų instancijas savo šalyje. 

Laikinoji komisija taip pat ketino nagrinėti įvairius buvusius Seimo narių kreipimusis į teisėsaugos institucijas. Tarp jų – ir septynių parlamentarų kreipimąsi į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją, kad ši apsvarstytų galimybę iškelti drausmės bylą Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) teisėjams, kurie skubos tvarka išnagrinėjo atskirąjį skundą ir leido gegužę sostinėje rengti seksualinių mažumų eitynes.

Parlamentarai Petras Gražulis, Kazimieras Uoka, Egidijus Klumbys, Remigijus Ačas, Almantas Petkus, Jonas Ramonas ir Gintaras Songaila skunde teigė, kad teisėjai Ričardas Piličiauskas, Skirgailė Žalimienė bei Irmantas Jarukaitis buvo šališki ir pataikavo tretiesiems asmenims. Pirmadienį nė vienas iš 7 Seimo narių taip pat neatvyko į komisijos posėdį.

Parlamentas gegužę sudarė laikinąją tyrimo komisiją galimai neteisėtam politikų ir interesų grupių poveikiui teisėsaugos institucijoms tirti. Jai patikėta aiškintis, ar yra požymių, kad politinės ir interesų grupuotės galėjo daryti neteisėtą poveikį teisėsaugos institucijoms dėl atliekamų tyrimų, kad teisėsaugos institucijoms sąmoningai trukdoma atlikti nusikalstamų veikų tyrimus. Tyrimo laikotarpis –2005–2010 metai.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius