Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 06 26 /10:12

Seimo komisija siūlo naikinti teisėjos Neringos Venckienės neliečiamybę

Seimo laikinoji komisija antradienio posėdyje nutarė siūlyti Seimui duoti sutikimą naikinti Kauno apygardos teismo teisėjos Neringos Venckienės neliečiamybę ir leisti ją patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Seimas komisijos išvadą dėl N.Venckienės neliečiamybės naikinimo pradės svarstyti dar antradienį vakariniame posėdyje. Ar antradienį bus ir balsuojama, kol kas neaišku.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už sprendimą, kad N.Venckienės neliečiamybė turi būti naikinama, balsavo šeši iš dvylikos komisijos narių. Kiti penki balsavo prieš, parlamentaras Evaldas Lementauskas komisijos posėdyje nedalyvavo, Formaliai jis dar laikomas komisijos nariu, nors praėjusią savaitę ir pareiškė pasitraukiąs iš jos darbo. E.Lementausko atsistatydinimą dar turėtų patvirtinti Seimas.

Komisijos pirmininkas Evaldas Jurkevičius sako, kad komisijos priimtas sprendimas yra nešališkas.

„Visų pirma, norėčiau atsakyti į tokius klausimus Garliavos bendruomenei. Komisijos darbas man, kaip pirmininkui, buvo panašus į tokią kaip pasaką, gal matėte, Radjardo Kiplingo apie Mauglį. Visokių ten buvo atstovų, visokių personažų. O tiems, kurie ieško tiesos, noriu pasakyti apie tiesą. Tiesos ieškojimas ir kai kada netgi pastatymas prezidentės į nepatogią padėtį tai tikrai nebus tiesa, kurios nori Lietuva", – kalbėjo E.Jurkevičius.

„Tiems žmonėms, kurie tiki, myli, gerbia Lietuvos įstatymus ir Lietuvos valstybės priimamus sprendimus, noriu pasakyti, kad komisijos sprendimas buvo be jokio šališkumo. Kiekvienas komisijos narys balsavo pagal savo sąžinę, rinkėjų interesus, ir sprendimas, mano galva, yra priimtas teisingas",  – pridūrė jis.

Pasak jo, dabar teisėja N.Venckienė galės savo garbę iškėlusi galvą apginti teisme. Jei jai tai pavyks, E.Jurkevičius sako kviečiantis teisėją varžytis Seimo rinkimuose toje pačioje Klaipėdos Baltijos rinkimų apygardoje, kurioje savo kandidatūrą kelia jis pats: „Susilaukiau ir piketų prie savo Seimo nario biuro, ir čia visokių, na, pilietinių iniciatyvų su vėliavom, su žodžiais, taigi, jeigu, gerbiama teisėja N.Venckienė neatsidurs, kur atsiduria kai kurie žmonės, tai yra Panevėžyje atitinkamuose namuose (Panevėžyje yra moterų kalėjimas – red.past.), jeigu nesulauks atitinkamos bausmės, o tiesiog garbingai  iškėlusi galvą pateiks savo atsakymus teisėsaugai, įrodys savo nekaltumą, aš kviečiu ją kandidatuoti Klaipėdoje Baltijos vienmandatėje apygardoje."

Kad komisijos sprendimas teisingas, pažymėjo ir liberalsąjūdietė Dalia Kuodytė, kuri sulaukė daugiausia teisėjos šalininkų kritikos. Anot jos, komisija nustatė, kad N.Venckienei reiškiami įtarimai nėra susiję su jos darbu, todėl neleisti naikinti teisinio imuniteto komisija tiesiog negalėjo.

D.Kuodytė viename iš posėdžių buvo užsipulta N.Venckienės šalininkų, tačiau sakė nekreipianti į tokius pareiškimus dėmesio ir nelaikanti kelių pareiškimų grasinimais, dėl kurių būtų verta kreiptis į teisėsaugą. 

Siūlė neleisti suimti

Ne visi komisijos nariai sutinka su E.Jurkevičiaus ir D.Kuodytės nuomone. „Pagal mane, turėjo būti trys ar keturi balsavimai, tačiau viskas buvo suvesta į vieną. Man atrodo, kad tai yra aiškus pažeidimas. Reikia pažymėti ir tai, kad mes tikrai negavome visos medžiagos, nebuvo galimybės apklausti pareigūnų: ikiteisminio tyrimo tyrėją, semiotikos specialistą, vaiko teisių specialistų", – aiškino, kodėl balsavo prieš leidimą atimti teisėjos neliečiamybę, komisijos narys Rytas Kupčinskas.

Konservatoriai Naglis Puteikis ir R.Kupčinskas po balsavimo piktinosi, kad į jų pasiūlymus nebuvo atsižvelgta.

Jie siūlė iš sprendimo išbraukti žodį „suimti“ ir leisti teisėjai reikšti įtarimus, bet neleisti suvaržyti jos laisvės suimant.

„Tikslas labai aiškus – jie nori teisėją suimti“, – po balsavimo sakė N.Puteikis.

Nepatenkinti komisijos darbo rezultatais parlamentarai N.Puteikis, R.Kupčinskas, Rimas Antanas Ručys, Jonas Ramonas ir Mečislovas Zasčiurinskas svarsto, ar teikti Seimui savo atskirąją nuomonę dėl komisijos išvadų.

Komisijos sprendimo Nepriklausomybės aikštėje su vėliavomis ir dainomis laukė būrelis teisėjos šalininkų.

Primename, kad Seimo laikinoji tyrimo komisija dėl teisėjos N.Venckienės neliečiamybės naikinimo buvo suburta gegužės 24 dieną, darbą turėjo baigti praėjusią savaitę, tačiau ketvirtadienį  išvadoms parengti Seimas suteikė dar savaitę.

Komisijai pateikus rezoliucijos projektą ir pasiūlius tenkinti generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymą panaikinti Kauno apygardos Civilinių bylų skyriaus teisėjos N.Venckienės teisinį imunitetą dėl to turės balsuoti Seimas.

Kad būtų panaikintas teisėjo imunitetas, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjai N.Venckienei gresia įtarimai demonstravus nepagarbą teismui, nevykdžius teismo sprendimų, trukdžius antstolei atlikti pareigas, piktnaudžiavus globėjos teisėmis.

Prokurorai teigia surinkę pakankamai duomenų, kad galėtų pateikti teisėjai įtarimus pagal penkis Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl trukdymo antstolio veiklai, pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, nepagarbos teismui, teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo ir dėl piktnaudžiavimo tėvų, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius