-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 05 08

Seimo komisijos dėl teisėjų neliečiamybės vadovas siūlo leisti bylą aiškintis teisėsaugai

Laikinosios tyrimo komisijos dėl sutikimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn Panevėžio apygardos teismo teisėjus Rimantą Savicką ir Arnoldą Šukaitį vadovas Pranas Žeimys sako būsiant geriausia, jei bylą toliau aiškinsis teisėsauga.
Kyšis
Kyšis / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Kyšis Panevėžys

Komisijos pirmininkas po posėdžio, kurio metu buvo išklausyti teisėjų paaiškinimai, sakė sulaukęs jų pačių sutikimo dėl tolesnio bylos tyrimo, tad teigė pats balsuosiantis už jų neliečiamybės panaikinimą.

„Jie abu sutiko su tuo, kad neprieštarautų abu kaip teisėjai, kad teisingumas pats išsiaiškintų, kas kaltas. Man asmeniškai priimtina tai, kad jie sutinka patys, kad prokuratūra aiškintųsi toliau, aš trečiadienį balsuosiu už (neliečiamybės panaikinimą – BNS)“, – po komisijos posėdžio sakė P.Žeimys.

Tačiau žurnalistams teisėjai iniciatyvų būti patrauktiems baudžiamojon atsakomybėn, kad jų kaltumą ar nekaltumą patvirtintų teismas, nedemonstravo.

„Tai nėra labai paprastas dalykas – atimti neliečiamybę, nes atimant neliečiamybę kartu atimama ir teisė dirbti, sustabdomi įgaliojimai, tai turi didžiules pasekmes, įvairi neigiama to dalyko pusė, tiek materialinė, tiek moralinė. Aš nemanau, kad siekiant išsiaiškinti bylos aplinkybes būtina atimti teisėjams neliečiamybes. Prokurorai nebandė kitais būdais išsiaiškinti bylos aplinkybes, tai jie galėjo, jie pasirinko kitą kelią, veikti vienpusiškai“, – sakė A.Šukaitis.

Jis taip pat tvirtino, jog keliami įtarimai – nepagrįsti. „Nebent gali būti kaltas, kad esi teisėju, tik tiek. Nežinau, jei tai yra kažkoks nusikaltimas, jau blogai. Iš tiesų aš nesijaučiu padaręs jokių nusikalstamų veiksmų ir paaiškinau visas aplinkybes komisijai, kiek tai susiję su prokurorų prašymu patraukti mane baudžiamojon atsakomybė, komisija spręs“, – sakė A.Šukaitis.

Teisėjas nenorėjo konkretizuoti, kokius paaiškinimus dėl prokurorų įtarimų pateikė komisijai, tik akcentavo, jog jokių palankių sprendimų prokurorų minimiems asmenims priimti negalėjęs.

„Pagal savo teisėjo darbų sritį, tai yra, kad aš nagrinėju baudžiamąsias bylas, negalėjau daryti jokios įtakos nei teisėjui R.Savickui, nei kitiems teisėjams, nei priimti sprendimų civilinėse bylose“, – sakė A.Šukaitis.

Paklaustas, ar nemanantis, jog byla prieš jį gali būti kurpiama dirbtinai, teisėjas atsakė turintis „įvairių vertinimų“, tačiau nenorintis to viešai įvardinti.

Kur kas atviresnis buvo kitas teisėjas R.Savickas. Jis neigė įtarimus dėl kyšininkavimo, dokumento klastojimo organizavimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir sakė bylą esant sufabrikuotą, to priežastis esą yra jo karjeros ambicijos.

„Aš jaučiuosi kaltas, kad turiu čia atvykti, daugiau dėl nieko nesijaučiu kaltas“, – po apklausos komisijoje žurnalistams sakė teisėjas bei tvirtino neabejojantis, jog tuo atveju, jei bus pradėtas ikiteisminis tyrimas ir byla pasieks teismą, įrodys savo nekaltumą.

Teisėjas neigė keliamus įtarimus, jog padėjo dukrai gauti fiktyvią nedarbingumo pažymą, bankroto administratoriumi skirdavo savo bičiulį, o šis jam už palankius sprendimus esą atsidėkodamas automobiliui nupirkęs padangas.

„Tikrai neprašiau pažymos ir neėmiau, nenešiau. Iš pradžių nesupratau, kodėl keliami tokie įtarimai, pasiėmiau Baudžiamąjį kodeksą, žiūriu, vien tokio dokumento nešimas yra baigtas nusikaltimas, pasirodo, tai yra kelias paprastu ir greitu būdu baigt šitą tyrimą“, – sakė teisėjas.

Paklaustas, dėl kokių priežasčių su juo esą būtų siekiama susidoroti, R.Savickas atsakė, jog „tai yra susiję su pareigų užėmimu“. Teisėjas praėjusiais metais siekė užimti Panevėžio apygardos teismo pirmininko postą.

R.Savickas sakė turintis įtarimų, kieno užsakymu prieš jį galėjo būti esą rezgami kaltinimai, tačiau paprašytas juos atskleisti, sakė "gal vėliau".

Teisėjas taip pat tvirtino, jog įtarimai, esą piktnaudžiaudamas tarnyba bankroto administratoriumi skyrė savo medžioklės bičiulė Algį Kleivą, irgi yra nepagrįsti.

„Tai yra mano pareiga paskirti bankroto administratorių, nematau iš viso jokio kriminalo. A.Kleiva yra ne koks mano asmeninis administratorius, kaip bandoma pateikti, pagal duomenis, esančius bankroto departamente, 22 bylos pas mane nagrinėtos, tai nuo 2001 metų vasario iki 2009 metų kovo, per tą laiką pas mane išnagrinėta daugiau kaip du šimtai bankroto bylų, tai galit pažiūrėt, kokiu santykiu skiriamas A.Kleiva“, – sakė teisėjas.

Tuo metu kyšiu įvardijamas padangas, pasak R.Savicko, A.Kleiva užsidėjęs ant automobilio, kurio bendrasavininkis pats yra.

„Yra bendra veikla, penkių anksčiau buvusių medžiotojų bendrai nupirktas automobilis, garsusis „viliukas“, ir dar kelių asmenų prisidėtos lėšos. „Regitra“ neregistruoja kelių asmenų savininkais, registruoja vieną. Tai yra asmeninis automobilis, registruotas vieno savininko vardu, bet mes suprantam, kad yra septyni savininkai, ir Kleiva yra vienas jų, ir A.Kleiva kaip ir savo mašinai padangas uždėjo“, – sakė teisėjas.

Laikinoji tyrimo komisija dėl sutikimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn Panevėžio apygardos teismo teisėjus R.Savicką ir A.Šukaitį trečiadienį jau išklausė prokurorus ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūną, vartė ikiteisminio tyrimo bylą.

Savo išvadas ir rezoliucijos projektą komisijos nariai planuoja pateikti kitą savaitę, greičiausiai trečiadienį. Pagal Seimo Statutą, komisija turi parengti rezoliuciją, ar leisti teisėjus patraukti baudžiamojon. Dėl šios rezoliucijos balsuoja Seimas.

Jeigu rezoliucijos projekte numatoma patenkinti generalinio prokuroro teikimą, jis gali būti priimtas, kai už projektą balsuoja daugiau kaip pusė, t.y. ne mažiau nei 71, visų Seimo narių.

Praėjusią savaitę generalinis prokuroras Algimantas Valantinas kreipėsi į Seimą, prašydamas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Panevėžio apygardos teismo teisėjus R.Savicką ir A.Šukaitį.

Prokuroras parlamentarus informavo, kad atliekami du ikiteisminiai tyrimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba, dokumento suklastojimo ir jo panaudojimo, sukčiavimo bei dėl kyšininkavimo ir papirkimo. Jie pradėti šių metų sausio 14 d. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdyboje.

Ikiteisminį tyrimą atlieka pareigūnų grupė, kuriai vadovauja Generalinės prokuratūros prokuroras.

Anot A.Valantino, turimi duomenys leidžia įtarti, kad Panevėžio apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas R.Savickas organizavo tikro dokumento suklastojimą. Teisėjas 2008 m. lapkričio 6 d. esą kreipėsi į vieną Panevėžio bendros praktikos gydytoją, kad ši išduotų nedarbingumo pažymėjimą jokia liga nesirgusiai J.S.

Gydytoja, tenkindama R.Savicko prašymą, suklastojo tikrą dokumentą. Pilietės J.S. vardu išduotame nedarbingumo pažymėjime įrašė tikrovės neatitinkančius duomenis apie J.S. ligos faktą ir diagnozę bei dėl to turėtą nedarbingumą nuo 2008 m. lapkričio 6 iki 12 dienos. Sakė prokuroras.

„Gydytoja, tenkindama R.Savicko prašymą, suklastojo tikrą dokumentą. Pilietės J.S. vardu išduotame nedarbingumo pažymėjime įrašė tikrovės neatitinkančius duomenis apie J.S. ligos faktą ir diagnozę bei dėl to turėtą nedarbingumą nuo 2008 m. lapkričio 6 iki 12 dienos“, – sakė prokuroras.

Kadangi medikė įvykdė teisėjo prašymą ir tokį pažymėjimą perdavė R.Savickui, prokurorai įtaria, kad teisėjas pasinaudojo savo tarnybine padėtimi.

R.Savickas ir jo kolega A.Šukaitis įtariami, kad per kelis kartus paėmė dovanas – tris butelius viskio ir automobilio padangas. Už tai bankroto administratoriais paskirtas jų bendras pažįstamas Algis Kleiva ir jo žmona.

„Ikiteisminio tyrimo surinkti duomenys liudija ir apie tai, kad Panevėžio apygardos teismo Civilinių bylų teisėjas R.Savickas piktnaudžiavo tarnyba, siekdamas turtinės ir kitos asmeninės naudos iš bankroto bylose paskelbtos bankroto administratorės I.K. naudai, jos prašymu, priėmus procesinius sprendimus, 2008 m. spalio viduryje iš I.K. priėmė 60 litų vertės viskio butelį ir maisto produktų, kurių vertė apie 30 litų. 2008 m. lapkričio viduryje iš I.K. priėmė apie 100 vertės butelį viskio, o gruodžio 29 d. per Panevėžio apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėją A.Šukaitį iš I.K. priėmė apie 135 litų vertės viskio butelį“, – vardijo generalinis prokuroras.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2008 m. lapkričio 4 d. ir gruodžio 1 d. iš bankroto administratoriaus A.Kleivos už tai, kad jis būtų paskirtas bankroto administratoriumi ir „taip užtikrintų jam pajamų šaltinį“ R.Savickas su A.Šukaičiu priėmė 490 litų vertės automobilio padangas, kurios buvo uždėtos ant teisėjų medžioklei naudojamo automobilio ratų.

„Dėl šių R.Savicko ir jam padėjusio A.Šukaičio veiksmų didelės žalos patyrė valstybė, nes buvo pažemintas teisminės valdžios autoritetas ir diskredituotas teisėjo vardas“, – pareiškė A.Valantinas.

Pasak jo, Baudžiamajame kodekse numatyta, kad už inkriminuojamas veikas teisėjams gresia teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimas arba laisvės atėmimas iki 6 metų.

R.Savickas teismuose dirba nuo 1989-ųjų balandžio, o Panevėžio apygardos teismo teisėju buvo paskirtas 1995-ųjų sausį.

A.Šukaitis karjerą teismuose pradėjo 1989-ųjų gruodį – dirbo Anykščių teisme. Nuo 1995-ųjų sausio jis taip pat dirba Panevėžio apygardos teisme.

STT atlieka ikiteisminį tyrimą dėl bankroto administratoriaus A.Kleivos veikos. Jis įtariamas kyšio priėmimu, svetimo turto pasisavinimu, didelės vertės sukčiavimu bei piktnaudžiavimu tarnyba. Jam pateikti įtarimai dėl neteisėto daugiau nei 32,5 tūkst. litų pasisavinimo.

A.Kleiva administruodavo bankrutuojančias įmones bei žemės ūkio bendroves Panevėžio apskrityje, Anykščiuose, Ignalinoje, Joniškio bei Kėdainių rajonuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius