Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 15

Seimo komitetai siūlo atmesti prezidentės Dalios Grybauskaitės veto dėl miškų

Seimo Aplinkos apsaugos ir Kaimo reikalų komitetai siūlo atmesti prezidentės Dalios Grybauskaitės veto dėl gegužę priimto Miškų įstatymo, leidžiančio miškuose atstatyti sodybas.
Miškas
Miškas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Už tai, kad prezidentės grąžintas įstatymas būtų laikomas nepriimtu, trečiadienį pagrindiniu paskirtame Aplinkos apsaugos komitete balsavo trys Seimo nariai, keturi buvo prieš, BNS informavo komiteto narys Andrius Burba. Jo teigimu, prieš prezidentės veto balsavo ir komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas.

„Kaip bebūtų gaila, tai yra asmeninis interesas. Tie, kurie balsavo atmesti veto, yra susiję su asmenimis, kurie turi miško“, – BNS komiteto sprendimą komentavo A.Burba.

Taip pat nepritarti prezidentės veto siūlo ir papildomu paskirtas Kaimo reikalų komitetas. Kaip BNS informavo komiteto pirmininkas Edmundas Pupinis, už tai, kad būtų pritarta prezidentės pozicijai, balsavo vienas komiteto narys, vienas susilaikė, trys buvo prieš veto.

Šalies vadovė Seimo gegužės 17-ąją priimtų Miškų įstatymo pataisų nepasirašė, sukritikavusi jose įtvirtintą leidimą atstatyti sodybas privačioje miško žemėje, kai šių sodybų buvimas įrodomas archyviniais dokumentais. Aplinkos ministerijos duomenimis, pagal šį įstatymą galėtų būti statoma 140-yje tūkst. miško valdų.

D.Grybauskaitės teigimu, tokios pataisos kelia abejonių dėl jų atitikties Konstitucijai, sudaro prielaidas stichiškai, neprognozuojamai miškų urbanizacijai, miškų niokojimui bei apriboja visuomenei priėjimą prie miškų. 

Prezidentė taip pat nesutiko, kad būtų atidalijama privati miško valda arba privačiame ne miškų ūkio paskirties žemės sklype esanti miško žemė pagal natūralias linijų, rajoninės ar vietinės reikšmės viešųjų kelių, upių ar upelių, melioracijos griovių, aukštos įtampos elektros linijų ribas.

Itin reta išimtimi, pasak prezidentės, turi būti ir miškų skaidymas į mažesnes nei penkių hektarų valdas, o pagal Miškų įstatymą tai taptų taisykle. Miškų skaidymas į smulkias valdas, pasak D.Grybauskaitės, yra neūkiškas ir prieštarauja Konstitucinio Teismo išaiškinimui, kad suskaidžius miškus būtų sudarytos prielaidos pakeisti natūralų kraštovaizdį, gamtinę aplinką bei skurdinti ir alinti miškus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius