-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 14

Seimo komitetas ekspertams teikia klausimus dėl naujos valdybų sudarymo tvarkos

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas patvirtino klausimus nepriklausomiems ekspertams, kurių išvada remsis rudenį apsispręsdamas, ar keisti valstybės ir savivaldybių įmonių valdybų sudarymo tvarką. Valdantieji siūlo valdybų daugumą sudaryti iš valstybės tarnautojų, mažinant nepriklausomų narių skaičių.
Darbas biure
Asociatyvi nuotr. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dabar Seimo kanceliarija skelbs ekspertinės išvados viešąjį pirkimą. Ekspertų išvadų Seimas lauks dvi savaites.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos komitetas taip pat paprašė duomenų, kiek šalyje veikia valstybės ir savivaldybių įmonių, kokio dydžio valdybos jose veikia, kiek valdybų sudėtyse yra valstybės tarnautojų bei nepriklausomų narių.

Nepriklausomiems ekspertams teks pateikti išvadas, kokios rizikos kyla dėl valdybose priimamų sprendimų objektyvumo, skaidrumo ir įmonių veiklos nuoseklumo, jei jų daugumą sudarytų valstybės tarnautojai. Taip pat parengti ataskaitą, kokia valdybų sudarymo praktika yra kitose šalyse ir ką šiuo klausimu siūlo tarptautinės organizacijos.

Ekspertai analizuos, ar siūlymas keisti valdybų sudarymo tvarką neprieštarauja valstybės ir savivaldybių turto valdymo principams.

Komitetas nurodė, kad tuo atveju, jeigu išvadoje ekspertai siūlys tikslinti pataisas, jie turės suformuluoti ir konkrečius siūlymus bei pateikti jų pagrindimą.

Dėl Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymo pataisų Seime prieš parlamentarams išeinant atostogauti kilo daug batalijų, opozicija paskelbė surinkusi reikiamą parlamentarų parašų kiekį, kad būtų atliktas pakeitimų ekspertinis vertinimas. Tam Seimo valdyba pritarė, o Seimas Biudžeto ir finansų komiteto paprašė suformuluoti ekspertams klausimus.

Dabar Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymas numato, kad nepriklausomi nariai turi sudaryti ne mažiau kaip pusę valdybos. Valdantieji siekia, kad jų būtų tik penktadalis.

Pataisas buvo skubama priimti, nes valdantiesiems nepavyko atmesti prezidento veto pataisoms, kuriomis buvo siekiama iš valstybės tarnautojų daugumos formuoti šį valstybės įmonę reorganizuojamos Kelių direkcijos valdybą.

Jei Seimas būtų patvirtinęs naują valstybinių ar savivaldos įmonių valdybų formavimo tvarką, ji būtų galiojusi ir Kelių direkcijos valdybai. Seimui paklusus prezidento veto, kol kas pusė jos narių turės būti nepriklausomi.

Valdantieji sako, kad įmonių, įgyvendinančių Vyriausybės programas, valdymu turi rūpinti valstybės tarnautojai. Opozicijos atstovai įsitikinę, kad iš valstybės atstovų sudarytos valdybos ne tik prieštarautų Lietuvos įsipareigojimams Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO), bet ir netenkintų valstybės institucijų, nes nėra norinčių valdybose dirbti darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius