Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 12

Seimo komitetas klausimą dėl Rolando Pakso kandidatavimo perduoda Konstitucijos keitimo komisijai

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) trečiadienį nusprendė klausimą dėl Strasbūro teismo sprendimo Rolando Pakso byloje įgyvendinimo perduoti Konstitucijos keitimo komisijai.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Komisija turėtų parengti Konstitucijos pataisas, kurios leistų iš prezidento posto pašalintam Rolandui Paksui kandidatuoti Seimo rinkimuose.

Ši atkurti planuojama komisija dar nesudaryta, tačiau Seimo TTK pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas sako neabejojantis, jog tai bus padaryta dar iki baigiantis rudens sesijai, o tarp sesijų komisija galės parengti reikiamus teisės aktus.

„Iš esmės nemanau, kad užsitęstų projektų parengimas, juo labiau, kad Seimo rinkimai ką tik įvyko, tikiuosi, šios sesijos metu bus ta (Konstitucijos keitimo – red.) komisija sudaryta, o tarpsesijiniu metu laikas labai patogus padirbėti prie projektų, kai nėra Seimo sesijų, plenarinių posėdžių, galima ramiau padirbėti ir parengti tuos projektus“, – sakė J.Sabatauskas.

Komiteto pirmininkas sakė neabejojantis, kad Konstitucijos keitimo komisija bus sudaryta, nes toks esąs politinis valdančiųjų sprendimas. Pagal valdančiųjų susitarimą, šiai komisijai vadovauti turėtų socialdemokratų atstovas.

Klausimą dėl R.Pakso kandidatavimo rinkimuose sprendė ir praėjusios kadencijos Seimas, tačiau priimtas Seimo rinkimų pataisas Konstitucinis Teismas pripažino prieštaraujančiomis pagrindiniam šalies įstatymui.

Praėjusios kadencijos Seimas pavasarį prieš rinkimus priėmė pataisas, kad po apkaltos kandidatuoti į Seimą politikui draudžiama ketverius metus.

Tačiau Konstitucinis Teismas konstatavo, jog norint suteikti teisę per apkaltą pašalintam prezidentui kandidatuoti į Seimą reikia keisti Konstituciją. Tam, kad pagrindinis šalies įstatymas būtų pakeistas, už tai du kartus turi balsuoti ne mažiau kaip 94 parlamentarai.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra paskelbęs, kad iki šiol galiojančiame Seimo rinkimų įstatyme įtvirtintas nuolatinis ir neatšaukiamas draudimas per apkaltą iš posto pašalintam asmeniui kandidatuoti į Seimą yra neproporcingas.

R.Paksas prezidento pareigų neteko 2004 metų balandį. Jam buvo surengta apkalta dėl priesaikos sulaužymo ir šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo, kai jis išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius