Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 13

Seimo komitetas neapsisprendė, ar iniciatyva atimti iš M.Adomėno mandatą prieštarauja Konstitucijai

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) trečiadienį nenusprendė, ar „tvarkiečio“ Andriaus Mazuronio siūlymas nutraukti konservatoriaus Manto Adomėno Seimo nario įgaliojimus prieštarauja Konstitucijai, ar ne.
Mantas Adomėnas
Mantas Adomėnas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Už abi pozicijas balsavo po keturis komiteto narius. TTK nariai nutarė padaryti pertrauką svarstant šį klausimą.

Seimo Teisės departamentas yra pareiškęs, kad teikiamo Seimo nutarimo projekto nuostata, kurioje siūloma konstatuoti juridinį faktą dėl M.Adomėno Seimo nario pareigų nesuderinamumo su darbu Demokratinės politikos institute (DPI) nėra pagrįsta, nes Seime neatliktas tyrimas, kuris leistų tokį faktą konstatuoti, kaip numato Seimo statutas.

TTK nariai trečiadienį sutiko, kad tyrimas neatliktas, kad jis būtinas, kad reikia leisti kolegai pateikti savo paaiškinimus, tačiau kai kurie manė, jog pats projektas neprieštarauja Konstitucijai, o kai kurie – kad prieštarauja.

„Nematau prieštaravimo Konstitucijai, tik turėtų būti atliktos procedūros“, – sakė „darbietis“ Vytautas Gapšys.

Tuo metu konservatorius Česlovas Stankevičius tvirtino, kad tai „iš lubų parašytas nutarimas“ ir jis neatitinka Konstitucijos.

Konstitucija numato, kad Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ar organizacijose.Seimo Teisės departamento atstovė Ona Buišienė ragino parlamentarus vadovautis jau buvusiais precendentais, kai parlamentarų įgaliojimus praėjusioje kadencijoje siūlyta panaikinti Aldonai Balsienei ir Jonui Ramonui dėl jų darbo nesuderinamo su Seimo nario veikla. Tuomet atlikęs tyrimą nutarimo projektus Seimui teikė Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) pirmininkas.

Trečiadienį EPK svarstys M.Adomėno atvejį. Pasak šios komisijos ir TTK nario Konstanto Ramelio, pasitvirtino, kad M.Adomėnas būdamas Seimo nariu yra gavęs dideles sumas ir dirbęs kitą darbą.

Opozicinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas A.Mazuronis Seimo nutarimo projektą, kuriuo siūlo nutraukti konservatoriaus M.Adomėno įgaliojimus, įregistravo rugpjūtį.

Jis teigė esąs įsitikinęs, kad pakanka pagrindo M.Adomėną pašalinti iš Seimo, nes šis, tapęs Seimo nariu, esą neatsisakė viešosios įstaigos Demokratinės politikos instituto (DPI) prezidento pareigų, o tai pagal Konstituciją nesuderinama su Seimo nario veikla.

Pats M.Adomėnas neneigė, kad DPI valdyboje veikė ir po išrinkimo į Seimą, tačiau šias pareigas aiškino laikantis visuomeninėmis. Jau eidamas Seimo nario pareigas DPI prezidentu jis sakė buvęs porą mėnesių, o valdyboje veikęs iki 2010 metų balandžio.

M.Adomėnas, kaip teigiama Specialiųjų tyrimų tarnybos pateiktose išvadose, iki šių metų balandžio 30 dienos ėjo DPI valdybos nario pareigas.

Konstitucija numato, kad Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ar organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse.

Pernai DPI laimėjo ŠMM skelbtą aukštųjų mokyklų reitingavimo metodikos sukūrimo konkursą. ŠMM buvo numačiusi per dvejus su pusę metų už tai sumokėti 2,5 mln. litų. DPI ir jo pasirinkti partneriai buvo vienintelis konkurso dalyvis.

Konkurso rezultatais buvo susidomėjusi STT, tačiau ikiteisminio tyrimo ši tarnyba nusprendė nepradėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius