Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 09

Seimo komitetas nepritaria Vytauto Landsbergio apsaugai iki gyvos galvos

Vadovybės apsaugos departamentui (VAD) teigiant, kad buvusiam Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergui apsauga yra reikalinga, Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) nesutiko, kad šiam politikui apsauga būtų užtikrinama iki gyvos galvos.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tokį sprendimą komitetas priėmė trečiadienį apsvarstęs Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės siūlomas Vadovybės apsaugos įstatymo pataisas. Šiuos pakeitimus dar svarstysiančiam Teisės ir teisėtvarkos komitetui BFK siūlo parengti naujas pataisas, kuriose būtų numatyta, kad V.Landsbergiui iki gyvos galvos būtų skiriamas automobilis ir vairuotojas. Tokiam siūlymui BFK nariai pritarė vienbalsiai.

Už tai, kad V.Landsbergiui būtų numatyta apsauga, balsavo keturi parlamentarai, prieš – vienas, o susilaikė aštuoni Seimo nariai.

VAD direktoriaus Rymanto Mockevičiaus teigimu, V.Landsbergiui apsauga yra reikalinga.

„Palaikyčiau tą nuomonę, kad turėtų būti apsauga ir vairuotojas. Ir saugoma gyvenamoji vieta. Po šiai dienai gauname realių grasinimų jo (V.Landsbergio – BNS) atžvilgiu“, – komiteto nariams pareiškė VAD vadovas, pasak kuriai asmens apsaugininkai atgraso nuo grasinimu.

Komiteto vadovas socialdemokratas Bronius Bradauskas piktinosi, kad būdami valdžioje konservatoriai nesugebėjo numatyti V.Landsbergiui apsaugos iki gyvos galvos, o dabar šį klausimą verčia spręsti kairiesiems.

„Reikėjo susitvarkyti seniai. O dabar mums, mūsų valdančiajai daugumai primetat tokį dalyką, kad mes atrodytume durnai rinkėjų akyse. Čia politinis momentas“, – pareiškė B.Bradauskas.

Reikėjo susitvarkyti seniai. O dabar mums, mūsų valdančiajai daugumai primetat tokį dalyką, kad mes atrodytume durnai rinkėjų akyse. Čia politinis momentas, – pareiškė B.Bradauskas.

Konservatorė Irena Degutienė teigė, kad L.Graužinienė pataisos yra identiškos jau priimtoms Latvijoje ir Estijoje, o Lietuvos  Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas vienintelis kuris yra iškritę iš šio įstatymo, nes latviai ir estai yra seniausiai apsisprendę: ir Gorbunovas, ir Ruitelis  yra priskirti prie pirmųjų valstybės vadovų po atkurtos nepriklausomos valstybės. Kuo mes kitokie?“ – teigė I.Degutienė.

„Skirti vairuotoją, automobilį jo aptarnavimui  ir to pilnai pakaktų. O dabar dar ir apsaugą? Kas čia pas mus Lietuvoje kėsinasi į kažkokią tai gyvybę?“ – teigė  BFK pirmininkas.

Jam užkliuvo tai, kad apsauga iki gyvos galvos nesiūloma buvusiems Seimo vadovams.

Konservatoriui Rytui Kupčinskui replikavus, kad „chuliganų pasitaiko“, B.Bradauskas atšovė: „Bus vairuotojas (...) nu kas griebs poną Landsbergį ir terorizuos?“

„Kai jis nebus saugomas gal ir rizika padidėja“, – teigė R.Kupčinskas.

Pasak BFK vadovo, nutarus V.Landsbergiui skirti apsaugą, reiktų tą patį padaryti ir kiekvienam signatarui.

„Galų gale reikia elgtis taip, kad Lietuvoje nebijotume išeiti į gatvę“, – teigė B.Bradauskas.

Opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius aiškino, kad būdamas Seimo vadovu V.Landsbergis turėjo visai kitokius įgaliojimus negu dabartiniai Seimo pirmininkai – jis buvo pirmasis valstybės vadovas.

A.Kubilius taip pat įspėjo, kad nepritarus L.Graužinienės pataisoms, būtų nepritarta ne tik V.Landsbergio, bet ir Valdo Adamkaus ir kitų buvusių prezidentų apsaugai iki gyvos galvos.

Pataisomis L.Graužinienė siūlo iki gyvos galvos apsaugą užtikrinti ir buvusiems prezidentams, kurių įgaliojimai nutrūko dėl pasibaigusios kadencijos, kai įvyksta pirmalaikiai prezidento rinkimai, kai pats atsistatydina iš pareigų bei 3/5 parlamentarų nutarus, kad prezidentas negali eiti savo pareigų dėl sveikatos būklės.  

B.Bradauskas teigė, kad pritarus tokioms pataisoms biudžete tam kasmet reikės numatyti po 1 mln. litų.

V. Landsbergis Aukščiausios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko pareigas ėjo 1990-1992 metais, tuo metu jis buvo aukščiausias šalies pareigūnas.

Dabar šalies vadovams apsauga skiriama nuo asmens paskyrimo ar išrinkimo iki atleidimo iš pareigų, atsistatydinimo arba kadencijos pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius