Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 22

Seimo komitetas pakeitė projektą dėl tautinių mažumų – neliko dvikalbių lentelių

Seimo Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) šią savaitę apsvarstęs parlamentarų pasiūlymus pakeitė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) inicijuotą Tautinių mažumų projektą – jame neliko dvikalbių lentelių.
Dvikalbės lentelės Šalčininkuose
Dvikalbės lentelės Šalčininkuose

Komitete pritarta dviem projektą iš esmės pakeitusiems konservatoriaus Valentino Stundžio įregistruotiems pasiūlymams. Vienas jų numato, kad tautinių mažumų gyvenamose vietovėse asmenys, nepakankamai mokantys valstybinę kalbą, gali į vietos įstaigas ir organizacijas žodžiu kreiptis savo gimtąja kalba. Kartu institucijos turėtų užtikrinti raštvedybą valstybine kalba.

Ši nuostata pakeitė pirminiame projekto variante buvusią nuostatą, kad „administracinių teritorinių vienetų, kuriuose kompaktiškai gyvena kuri nors tautinė mažuma, savivaldybių institucijose ir įstaigose greta valstybinės kalbos vartojama tos tautinės mažumos kalba“.
„Projektas pakeistas iš esmės, kaip pasakyti, teisinga linkme“, – apie komiteto balsavimą dėl jo pasiūlymų BNS sakė V.Stundys.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos siūlomas projektas taip pat leido dvikalbes lenteles – tautinių mažumų gyvenamose teritorijose siūlyta leisti, kad informaciniai užrašai greta lietuvių kalbos galėtų būti ir tautinės mažumos kalba.

Pritarus V.Stundžio siūlymui, tautinės mažumos kalba galės būti tik pačių tautinių mažumų ar bendrijų įregistruoti pavadinimai. Tautinės mažumos ar bendrijos kalba pavadinimai taip pat negalėtų būti oficialiai vartojami savarankiškai, jie būtų greta valstybinės kalbos.

Priimti Tautinių mažumų įstatymą, kuris leistų ir dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles tautinių mažumų gyvenamose teritorijose, siekia Lietuvos lenkų rinkimų akcija. LLRA lyderis Valdemaras Tomaševskis tvirtina, jog valdantieji žada paramą minimam projektui ir jis bus priimtas dar šioje pavasario sesijoje.

Tautinių mažumų įstatymo klausimą LLRA per politinės tarybos posėdį anksčiau buvo kėlusi ne kartą, partneriai vis žadėdavo paramą, tačiau projektas vis išbraukiamas iš darbotvarkės.

LLRA atstovo J.Narkevičiaus inicijuotas projektas, kuriam Seime po pateikimo buvo pritarta 2010 metais, siūlo grąžinti anksčiau galiojusią Tautinių mažumų įstatymo redakciją. Projektas numato, kad tautinių mažumų kompaktiškai gyvenamose vietovėse valstybės įstaigose ir organizacijose greta valstybinės kalbos gali būti vartojama ir tautinės mažumos kalba, taip pat šalia lietuvių kalbos leidžiami užrašai tautinės mažumos kalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius