-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 22

Seimo komitetas rengiasi tirti Lietuvos banko veiklą

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) rengiasi atlikti parlamentinį tyrimą, per kurį vertins Lietuvos banko veiklą 2004–2009 metais.
R.Šarkinas
R.Šarkinas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Siekiama išsiaiškinti, kokių veiksmų ši institucija ėmėsi ekonomikos perkaitimo akivaizdoje, kaip reguliavo komercinių bankų veiklą, rašo „Lietuvos žinios“.

Ištirti Lietuvos banko veiklą pasiūlė Seimo BFK pirmininkas Kęstutis Glaveckas. Jo iniciatyvai jau pritarė Seimo vadovybė ir komiteto nariai, tad parlamentinį tyrimą žadama pradėti netrukus. Kol kas vyksta paruošiamieji darbai: braižomos tyrimo gairės, renkami būtini dokumentai.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas teigiamai įvertino planus tirti jo vadovaujamos įstaigos veiklą. Jis sakė esąs pasiruošęs visapusiškai bendradarbiauti su Seimo BFK. „Pateiksime bet kokią prašomą informaciją“, – patikino R.Šarkinas. Nuo detalesnių komentarų jis susilaikė.

Seimo BFK pirmininkas K.Glaveckas aiškino, kad pagrindinis planuojamo tyrimo tikslas – parlamentinė kontrolė. Ketinama išklausyti Lietuvos banko 2004–2009 metų veiklos ataskaitą, sužinoti, kaip sekėsi reguliuoti komercinių bankų veiklą. Iš Lietuvos banko atstovų norima išgirsti, kokių priemonių imtasi kovojant su ekonomikos burbulais, kas dėl to siūlyta Vyriausybei.

Nuošalyje neliks ir Lietuvos banko struktūros bei įstaigos darbuotojų atlyginimų klausimai. Pernai vasarą paaiškėjo, kad kai kurių Lietuvos banko vadovų algos yra didesnės už prezidentės ar premjero. Po pastarojo atlyginimų mažinimo praėjusių metų paskutinį ketvirtį vidutinė Lietuvos banko valdybos narių alga siekė beveik 19 tūkst. litų.

Susipažinę su gauta informacija, Seimo BFK nariai spręs, ar Lietuvos bankas tinkamai vykdė savo funkcijas. Suformulavę išvadas jie pateiks siūlymų, kaip būtų galima gerinti šios institucijos veiklą.

Finansų analitiko Stasio Jakeliūno nuomone, objektyviai atliktas Lietuvos banko veiklos tyrimas būtų naudingas. Esą ekonomikos krizę Lietuvoje pagilinusios priežastys gali vėl pasikartoti, tad būtina užbėgti už akių.

S.Jakeliūnas pabrėžė, kad ekonomikos augimo laikotarpiu Lietuvos bankas nepakankamai kontroliavo komercinius bankus. Šiuo metu bankų sektoriuje susiklosčiusios padėties Seimo BFK tyrimas, anot S.Jakeliūno, smarkiai nepataisys, nes problemų susikaupė pernelyg daug. Tačiau galima padėti neblogus pamatus ateičiai. Jo nuomone, pirmiausia turėtų būti keičiamas Lietuvos banko vaidmuo užtikrinant bankų sistemos kontrolę. Pavyzdžiui, ši institucija daugiau dėmesio galėtų skirti komercinių bankų elgesiui su klientais, koordinuoti veiksmus su Skandinavijos šalių finansų priežiūros institucijomis, nustatyti kitokius sistemos priežiūros principus ir tikslus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius