Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 12

Seimo komitetas siūlo Vyriausybei užtikrinti kompensacijas už migrantų išlaikymą

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas siūlo Vyriausybei užtikrinti kompensacijas savivaldybėms, kurios šiuo metu yra apgyvendinusios ir išlaiko neteisėtus migrantus, atkeliavusius per Baltarusijos ir Lietuvos sieną.
Druskininkų pasienio užkarda
Druskininkų pasienio užkarda / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Ministrų kabinetui siūloma „nedelsiant parengti aiškų savivaldybių išlaidų, susijusių su nelegalių migrantų apgyvendinimu, maitinimu, sveikatos priežiūra ir kt. kompensavimo algoritmą, kuriame būtų numatytos tikslios išlaidų kategorijos“.

Vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius savo ruožtu siūlo savivaldybėms įvesti vietos lygio ekstremaliąsias situacijas, kad būtų užtikrintas kompensavimas, taip pat jis pranešė, kad kompensavimo metodika parengta.

„Nemanau, kad savivaldybės turės kokių nors finansinių nuostolių (...) Vietinio lygio ekstremali situacija, manau, turi būti aktyvuota, kas ir buvo per COVID-19, tik kitas aspektas. Kada situacija pasibaigs, labai sunku pasakyti“, – per komiteto posėdį pirmadienį sakė viceministras.

Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė tvirtino besitikinti, kad savivaldybėms kompensavimas bus užtikrintas.

„Tikiuosi, kad tas algoritmas dėl kompensavimo savivaldybėms bus aiškesnis ir nebus taip, kaip su COVID-19: pradžioje – pirkit, darykit, o paskui – apmokėsim taip, kaip mums atrodys teisinga“, – sakė ji.

Druskininkų mero Ričardo Malinausko teigimu, vieno migranto išlaikymas dienai kainuoja 15 eurų, įskaitant maitinimo išlaidas, higienos priemones.

„Visas tas paros paketas, mes neradome pigiau kaip 15 eurų. Visą šią savaitę už juos perkame. Aš tikiuosi, kad pavyks įtikinti ministeriją, kad čia ne kažkas uždarbiauja“, – kalbėjo Druskininkų vadovas.

Jis taip pat sakė, kad kol kas neaiškus migrantų gydymo finansavimas.

Taip pat Vyriausybei siūloma nustatyti migrantų testavimo dėl COVID-19 bei vakcinavimo galimybes, migrantų gydymo sąlygas, užtikrinti vietos gyventojų saugumą, pasitelkiant papildomas policijos pajėgas ir galbūt Šaulių sąjungos narius.

Iki šiol pasienyje su Baltarusija sulaikyti 1676 užsieniečiai, daugiausia – Irako piliečių.

Keletas šimtų migrantų apgyvendinti Alytaus miesto, taip pat Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Ignalinos rajonų savivaldybėms priklausančiose patalpose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius