-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 08

Seimo komitetas vėl svarstys nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimą

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) trečiadienį grįžta prie nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimo.
Kanapės
Kanapės / 123RF.com nuotr.

Siūloma į Baudžiamąjį kodeksą įrašyti normą, kad už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti neatsako asmenys, kurie neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė nedidelį kiekį kanapių (jų dalių), kanapių aliejaus, kanapių dervos, kanapių ekstraktų ar tinktūrų.

„Permetame visą reikalą į Administracinių nusižengimų kodeksą“, – BNS sakė TTK pirmininkas Stasys Šedbaras.

Pernai gruodį Seimas per svarstymo stadiją atsakomybę už nedidelio kiekio kanapių turėjimą įrašė į Administracinių nusižengimų kodeksą, bet tuomet pritrūko balsų ją išbraukti iš Baudžiamojo kodekso.

„Reikalas yra tas, kad Administracinių nusižengimo kodekso pataisa jau eina į priėmimą, bet ji negali būti priimta be Baudžiamojo kodekso pataisų. Dabar su šiuo projektu vejamės Administracinių nusižengimo kodeksą. Kai jis bus apsvarstytas, jeigu bus apsvarstytas, vėl abu bus paruošti priėmimui“, – teigė S.Šedbaras.

Pagal Administracinių nusižengimų kodekso pataisų projektą, neteisėtas nedidelio kiekio kanapių (jų dalių), kanapių aliejaus, dervos, ekstraktų ar tinktūrų gaminimas, perdirbimas, įgijimas, laikymas, gabenimas ar siuntimas be tikslo platinti užtrauktų įspėjimą arba baudą nuo 50 iki 300 eurų. 300–1000 eurų dydžio baudos grėstų už pakartotiną nusižengimą. Visais atvejais kanapės, jų dalys, aliejus, dervos, ekstraktai ar tinktūros būtų konfiskuojamos.

Šiam klausimui grįžus į posėdžių salę Seimas dar turės nuspręsti, ar vykdyti Etikos ir procedūrų komisijos rekomendaciją svarstymo stadijoje perbalsuoti ir dėl Administracinių nusižengimų kodekso pataisų.

Etikos sargai vasarį konstatavo, kad nesikreipus ekspertinio vertinimo dėl nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimo projektų, pažeistas Seimo statutas ir pasiūlė grįžti į ankstesnę jų svarstymo stadiją.

Jie atkreipė dėmesį, kad Seimo statutas įpareigoja pagrindinį komitetą kreiptis ekspertinio vertinimo, jeigu tokią iniciatyvą savo parašais arba dėl to balsuodami Seimo posėdyje paremia ne mažiau kaip penktadalis parlamentarų.

Anot komisijos, konstatavus padarytą pažeidimą, balsavimas dėl projektų gali būti pakartotas ar svarstymas tęsiamas nuo tos stadijos, kai buvo padarytas pažeidimas.

Aktyviausiai už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimo dekriminalizavimą pasisako valdančiojoje koalicijoje esanti Laisvės frakcija.

Tuo metu didžioji dalis opozicijos atstovų tam nepritaria. Jų teigimu, siūlomas kanapių ir jų produktų dekriminalizavimas padarys daugiau žalos nei duos naudos.

Šiuo metu už disponavimą nedideliu kiekiu bet kokių narkotinių medžiagų gresia baudžiamoji atsakomybė.

Siekis dekriminalizuoti kai kurių narkotinių medžiagų įsigijimą ir turėjimą nėra pirmas šios kadencijos Seime – parlamentarai praėjusį lapkritį atmetė tai numačiusias pataisas.

Praėjusios kadencijos „valstiečių“ Seimas yra patvirtinęs tuometinio sveikatos apsaugos ministro A.Verygos vadovautos Sveikatos apsaugos ministerijos rengtą Valstybinę narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos 2018–2028 metams programą, joje irgi įrašytas siekis dekriminalizuoti mažiau pavojingas su narkotikų vartojimu susijusias veikas, už jas numatant administracinę atsakomybę.

2018 metais Seimas du kartus atmetė pataisas dėl nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimo dekriminalizavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius