Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 01

Farmacininkų kovoje – Seimo nario A.Matulo šešėlis (atnaujinta 15.56 val.)

Etikos sargų akiratyje atsidūrė Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovas Antanas Matulas. Ištirti A.Matulo veiksmus Seimo etikos sargų pareikalavo pigius vaistus į Lietuvą įvežanti bendrovė „Lex ano“.
A.Matulas
A.Matulas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Bendrovės atstovų teigimu, A.Matulas organizavo jų darbą paralyžiavusį patikrinimą. Tikrintojai atsiųsti pagal anoniminį skundą, kurį esą galėjo parašyti „Lex ano“ konkurentai, rašo „Lietuvos rytas“.

Anot dienraščio, įmonę krėtė ekonominius nusikaltimus tiriantys policininkai, Vaistų kontrolės tarnybos, Valstybinės mokesčių ir Darbo inspekcijų pareigūnai.

Inspektorių akiratyje atsidūrusios bendrovės vadovas Evaldas Rimšelis mano, kad anoniminį skundą palaiminęs A.Matulas pažeidė valstybės politikų elgesiui keliamus reikalavimus. E.Rimšelis taip pat esą įtaria, kad parlamentaras galėjo turėti naudos įsiveldamas į prieš bendrovę nukreiptą kampaniją.

Konservatorių frakcijos seniūnas Jurgis Razma mano, kad politikai privalo reaguoti į gaunamus skundus, bet kontroliuojančios institucijos neturėtų perlenkti lazdos.

„Jos turi veikti civilizuotai ir netrikdyti įmonės veiklos. Kontrolierių veiksmams neturėtų daryti įtaką politikų raštai, nesvarbu, kokius antpečius jie turi – Seimo komiteto vadovo ar net šalies prezidento“, – teigė jis.

J.Razma nesiėmė vertinti, ar A.Matulas tinkamai reagavo į anoniminį skundą.  

Atnaujinta 15.56 val.  A.Matulas sako, kad nėra pagrindo jį įtarti farmacinių bendrovių, siekiančių susidoroti su pigių vaistų tiekėjais, protegavimu. Išplatintame pranešime jis tikina, jog į skundą reaguota įprastai, kaip ir į daugumą kitų skundų, kurių sulaukia komitetas. Parlamentaro žodžiais, skundas, kuriame nurodytas autoriaus vardas ir pavardė, perduotas jį vertinti labiau kompetentingai Finansų ministerijai.

„Procedūriškai viskas buvo atlikta įprasta tvarka. Įvairių nusiskundimų Seimo Sveikatos reikalų komitetas gauna labai daug. Laiškas (jame yra nurodyta autoriaus vardas ir pavardė) dėl įtartinos bendrovės „Lex ano“ veiklos, įregistruotas Seimo priimamajame ir vėliau nukreiptas komitetui, buvo ne išimtis. Kadangi Sveikatos reikalų komitetas neturi teisės spręsti ir vertinti tokių įtarimų, laiškas persiųstas pagal kompetenciją atsakingai institucijai – šiuo konkrečiu atveju Finansų ministerijai. Įvertinusi įtarimų turinį, ji pati sprendžia, pradėti tyrimą ar ne“, – pranešime cituojamas Seimo narys.

Anot jo, ir Lietuvoje, ir kitose šalyse prie įvairių tarnybų veikia ir yra skelbiami pasitikėjimo telefonų numeriai, kuriais ir neprisistačius galima pranešti apie galimus korupcijos, kitus atvejus. Tarnybos pagal tokią informaciją gali pradėti tyrimą.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas teigia neturįs jokios išankstinės nuostatos dėl vienos ar kitos farmacijos kompanijos, todėl ketina ir toliau „be išimties reaguoti į visus skundus ar įtarimus.“ Anot Seimo nario, „jei kompanijos veikla tikrai skaidri, jai nėra ko nerimauti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius