Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 09

Seimo komiteto vadovas sako, kad URM statyboms bus skirta mažiau nei prašoma

Seimo biudžeto ir finansų komiteto vadovas Kęstutis Glaveckas teigia, kad įvardijama 37 mln. litų suma Užsienio reikalų ministerijos (URM) rekonstrukcijai pabaigti yra per didelė, tačiau pažymi, kad iki Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai 2013 metais svarbiau yra baigti URM, o ne Valdovų rūmų statybas.
Kęstutis Glaveckas
Kęstutis Glaveckas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„Poreikis yra 37 mln. litų, mes manome, kad tai yra per didelis poreikis bent jau trečdaliu. (...) Reikia spręsti prioritetų klausimus, daryti perskirstymą. Šiems metams reikės papildomai kelių milijonų litų, nes 2013 metams viską palikti yra neprotinga. (...) Manau, kad 37 mln. litų tikrai nereikės, kad bus galima žymiai pigiau ir greičiau pabaigti. Tą tikrai galima padaryti“, – trečiadienį žurnalistams sakė išvažiuojamąjį posėdį URM surengusio Seimo komiteto vadovas.

Pasak K.Glavecko, šiuo metu yra numatyta 2012 ir 2013 metais URM statyboms skirti po 12 mln. litų.

„Lietuva šiuo metu yra tokioje finansinėje padėty, kad mes nebūsime pajėgūs Valdovų rūmus sutvarkyti pilnai, ten trūksta 130 mln. litų, ir čia, kur trūksta virš 30 mln. litų. Mes turėsime pasirinkti prioritetą. Manau, kad Užsienio reikalų ministerija turi tam tikrą privilegiją, kad jai (reikia – BNS) santykinai daugiau skirti negu Valdovų rūmams, nes čia vyks pagrindiniai politiniai sprendimai ir susitikimai“, – svarstė K.Glaveckas.

Kartu parlamentaras stebėjosi, jog URM rekonstrukcija iki šiol apskritai nėra baigta, nors rekonstrukcijai, anot jo, jau yra išleista 70 mln. litų. K.Glaveckas sakė, kad diplomatų būstinės remonto darbai ateityje turėtų pigti.

„Paskutiniu laikotarpiu, aišku, susigriebta, bet dar darbų yra didelis kiekis. (...) Mes nesame statybos ar audito komitetas, kuris gali pasakyti, kad plytų ar dar ko nors per daug sunaudota, bet finansine prasme daugelis darbų padaryta pagal senas kainas, nors kainos yra pasikeitusios. Kai kurie darbai dabar turėtų atpigti ir mes tą norą skirti 37 mln. litų bandysime sumažinti“, – teigė jis.

Apibūdindamas buvusios ir dabartinės Vyriausybės veiklą vykdant URM rekonstrukciją K.Glaveckas sakė: „Aš būčiau neteisus, jei pasakyčiau, kad anoj buvo blogai, o šitoj vien tiktai gerai“.

Ministerijos kancleris Valdas Lastauskas po susitikimo su Seimo nariais sakė, kad siekdama pasirengti pirmininkavimui ES, ministerija norėtų rekonstrukcijai gauti daugiau nei šiuo metu planuojama skirti. Kartu jis pabrėžė, jog rengiamasi „visiems variantams“.

„Nuo projektavimo iki dabar daug kas pasikeičia, pasikeičia technologijos, kainos. Negalėjome, turėdami vieną sumą, pradėti ir pabaigti, kaip, turbūt, normaliausia yra – pradėjus statyti, pabaigti turint vieną sumą. Todėl galbūt turime tokią situaciją, jog esame dar nepabaigę daugybės darbų. Kitų metų finansavime numatyta 12 mln. skirti rekonstrukcijai, mums, turbūt, reikėtų daugiau, kad bent minimaliai ministerija būtų pasirengusi labai svarbiam dalykui – 2013 metų atrame pusmetyje pirmininkavimui ES Tarybai“, – aiškino diplomatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius