-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 12 05

Seimo komiteto vadovas V.Bakas kaltina policija neveiklumu dėl streikuotojų ministerijoje

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Vytautas Bakas policiją kaltina neveiklumu, streikuojantiems mokytojams nuo praėjusios savaitės nepaliekant Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) patalpų.
Vytautas Bakas
Vytautas Bakas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Tikrai nepritariu jėgos panaudojimui, protestuojančių žmonių vadinimui teroristais, bet manau, kad kišti galvą į smėlį, kai reikia veikti, yra neprofesionalu. Mažų mažiausia, ką privalo padaryti policija, tai pateikti situacijos vertinimą, priminti ir paaiškinti įstatymus pažeidžiantiems žmonėms, kad reikia laikytis įstatymų“, – feisbuke paskelbė V.Bakas.

Anot jo, „šiandien mažai kam kyla abejonių, kad Susirinkimų įstatymas pažeistas, tą pradeda suprasti net patys streiko-susirinkimo organizatoriai.“

„Tuo tarpu policijos vadovybė laukia pareiškimų, viliasi, kad pavyks susitarti (streikuotojams dėl reikalavimų – BNS). (...) Susirinkimų įstatymo pažeidimų atvejais pareiškimų nereikia, todėl policijos vadovybės elgesys mano nuomone vertintinas kaip tarnybos pareigų neatlikimas“, – pažymi NSGK pirmininkas.

„Pareiškimo nereikėjo, kai prie prezidentūros buvo rašomi žodžiai TIESOS, nuo atsakomybės negelbėjo net signataro statusas. Žmonės buvo baudžiami įvairiuose Lietuvos miestuose už protestus prie savivaldybių vien už tai, kad buvo pažeisti atstumo reikalavimai“, – teigia politikas.

Beveik savaitę Švietimo ir mokslo ministerijoje esantys pedagogai žada trečiadienį spręsti, ar palikti ministerijos patalpas Vilniaus centre.

„Spręsime (trečiadienį – BNS) tą klausimą, nes girdime, kas kalbama, kad mes galimai pažeidžiame Susirinkimų įstatymą“, – BNS antradienio vakarą sakė streikuojančios profsąjungos lyderis Andrius Navickas.

Jis teigė, kad trečiadienį profsąjungos atstovai dėl to pasitars ir su policija.

Švietimo ir mokslo ministerija antradienį pranešė, kad neįleis į jos patalpas pedagogų, neturinčių leidimų arba nesuderinusių susitikimų, tačiau nesiims iš pastato varyti mokytojų jėga.

ŠMM kancleris Tomas Daukantas pakvietė pedagogus palikti ministeriją su savo daiktais.

Policija teigia, kad nuo praėjusio trečiadienio ŠMM susirinkę mokytojai galimai pažeidžia Susirinkimų įstatymą, tačiau imtis veiksmų pareigūnai galėtų tik gavę ministerijos pareiškimą.

„Gavę pareiškimą, pradėtume administracinę teiseną, kurios metu įvertintume ministerijos vidinius teisės aktus, atliktume kitus tikslinamuosius veiksmus ir tik po to spręstume dėl administracinio nusižengimo buvimo ar nebuvimo“, – BNS sakė Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Protestuojanti A.Navicko profsąjunga reikalauja penktadaliu didinti mokytojų atlyginimų koeficientus, taip pat didinti nekontaktinių valandų skaičių priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo pedagogams, naikinti pareiginės algos pastoviosios dalies funkcinius intervalus, mažinti klases.

Šios profsąjungos inicijuoti mokytojų streikai dėl rugsėjį įvesto etatinio apmokėjimo ir didesnių algų tęsiasi ketvirtą savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius