-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 03 13

Seimo Konstitucijos komisija dėl Rolando Pakso kandidatavimo siūlo spręsti Teisės komitetui

Seimo Konstitucijos komisija trečiadienį nusprendė padaryti dviejų savaičių pertrauką svarstydama Konstitucijos pataisą dėl pašalintojo prezidento Rolando Pakso kandidatavimo į Seimą galimybių, duodama laiko projekto pakeitimus siūlyti pagrindiniam Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui (TTK).
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Luko Balandžio nuotr.

Komisijai pateiktame sprendimo projekte buvo siūloma nepritarti Konstitucijos pataisai dėl ketverių metų draudimo kandidatuoti po priesaikos sulaužymo, o pagrindiniam Teisės ir teisėtvarkos komitetui (TTK) siūlyti tobulinti projektą pagal pateiktas pastabas.

Tačiau nuspręsta dėl tokio sprendimo nebalsuoti, nes, komisijos žiniomis, Seimo TTK pats planuoja keisti svarstomą Konstitucijos pataisos variantą, kuris po apkaltos kandidatuoti į Seimą draudžia ketverius metus. Pasak Konstitucijos komisijos pirmininkės Rimantės Šalaševičiūtės, toks sprendimas priimtas norint nekomplikuoti projekto svarstymo procedūros.

„Mes duodame Teisės ir teisėtvarkos komitetui dvi savaites, kad jie apsispręstų, kaip koreguoja projektą, turime žinių, kad komitetas pats ketina keisti pataisą. Sprendimo šiandien nepriėmėme, nes tiesiog nenorime komplikuoti procedūros. Jei per dvi savaites nebus jokių sprendimų šiuo klausimu, mes patvirtinsime, sprendimo projekte siūloma pataisai nepritarti“, – BNS sakė Konstitucijos komisijos pirmininkė R.Šalaševičiūtė.

Pataisos projektą trečiadienį svarstęs Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas dėl sankcijos sulaužius priesaiką irgi siūlo spręsti pagrindiniam Teisės ir teisėtvarkos komitetui.

Trečiadienį apsvarstęs Konstitucijos pataisą, kuri po apkaltos kandidatuoti į Seimą draudžia ketverius metus, šis komitetas nusprendė dėl jos nebalsuoti, o pritarti siūlymui pagrindiniam komitetui tobulinti projektą pagal atskirų institucijų pateiktas išvadas.

Dėl pataisos pasisakę Vilniaus universiteto Teisės fakulteto mokslininkai siūlo Konstitucijoje įtvirtinti draudimą per apkaltą pašalintam pareigūnui būti renkamam prezidentu ir nustatyti 12 metų laikotarpį, per kurį toks asmuo negalėtų būti renkamas Seimo nariu.

Seimas po pateikimo yra pritaręs Konstitucijos pataisų projektui, kurios po apkaltos draudžia kandidatuoti ketverius metus. Pataisa svarstymui į Seimo salę grįš po Teisės ir teisėtvarkos, Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetų bei Konstitucijos komisijos įvertinimo.

Pataisas inicijavo 42 praėjusios kadencijos parlamento nariai, įgyvendindami Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą.

Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad asmuo, kuris per apkaltą buvo pašalintas iš prezidento, Konstitucinio Teismo pirmininko ir teisėjo, Aukščiausiojo Teismo pirmininko ir teisėjo, Apeliacinio teismo pirmininko ir teisėjo pareigų ar buvo panaikintas jo Seimo nario mandatas, niekada negali eiti tokių Konstitucijoje nurodytų pareigų, kurių ėjimo pradžia yra susijusi su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu.

Keisti teisinį reguliavimą dėl per apkaltą pašalintų asmenų Lietuvą įpareigojo EŽTT. Jis pripažino, kad draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R.Paksui yra neproporcingas jo padarytam nusižengimui.

Tam, kad pagrindinis šalies įstatymas būtų pakeistas, už tai du kartus turi balsuoti ne mažiau kaip 94 parlamentarai.

R.Paksas prezidento pareigų neteko 2004 metų balandį. Jam buvo surengta apkalta dėl priesaikos sulaužymo ir šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo, kai jis išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius