Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 18

Seimo kontrolierė: Vilniaus valdžia nepagrįstai vilkina Tibeto skvero klausimą

Seimo kontrolierė Virginija Pilipavičienė dar kartą paragino Vilniaus savivaldybę skubiau spręsti dėl Tibeto skvero. Anot jos, šio klausimo svarstymas nepagrįstai vilkinimas.
Tibeto aktyvistų būrys
Tibeto aktyvistų būrys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kontrolierė ragino valdininkus imtis šios problemos dar rudenį, tačiau tuomet šie paprašė duoti daugiau laiko. Seimo kontrolierių įstaigos atstovė spaudai Jurgita Matačinskaitė BNS sakė, kad pastaruoju metu V.Pilipavičienė sulaukė dar vieno prašymo atidėti jos rekomendacijos vykdymo terminą.

„Savivaldybė apgailestauja, kad dar nepriėmė sprendimo dėl Tibeto vardo suteikimo skverui, ir prašo atidėti rekomendacijos vykdymą iki vasario 15 dienos“, – Vilniaus valdžios raštą komentavo V.Matačinskaitė.

Išvada viena – meras Vilius Navickas tyčia vilkina ir, įtariu, jis turi rimtų reikalų su kinais. Kalbama, kad Užupyje kinai superka butus, kad kažkas toje vietoje, kur skveras, irgi yra numatyta, – mano Rūta Norkutė.„V.Pilipavičienė tvirtina, kad per ilgai užsitęsė klausimo svarstymas ir jis užsitęsė nepagrįstai, todėl ragina savivaldybę jį pagreitinti“, – teigė Seimo kontrolierių įstaigos atstovė.

Tibeto laisvės rėmimo grupės atstovė Rūta Norkutė sako įtarianti, kad Vilniaus valdžia kratosi šio klausimo dėl ryšių su kinais. Anot jos, savivaldybė gruodžio pabaigoje pareiškė, kad Tibeto rėmėjai turi derinti šį klausimą su valstybės institucijomis, tačiau nenurodė, kokiomis ir kokiu pagrindu.

„Išvada viena – meras Vilius Navickas tyčia vilkina ir, įtariu, jis turi rimtų reikalų su kinais. Kalbama, kad Užupyje kinai superka butus, kad kažkas toje vietoje, kur skveras, irgi yra numatyta“, – mano R.Norkutė.

Tibeto laisvės rėmimo grupė siūlo Tibeto skverą įkurti Užupio rajono Malūnų gatvėje, netoli planuojamo Rytų Azijos menų centro. Skvere stovėtų budistinis statinys – stupa, būtų pasodintas gėlynas.

Skvero projektas buvo pateiktas savivaldybei 2008-ųjų gruodį, tačiau po mėnesio dingo. Projektas pateiktas antrą kartą, bet savivaldybės tarybos Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo reikalų komitetas atidėjo jo svarstymą ir rekomendavo pirmiausia kreiptis į valstybės institucijas, nenurodydamas nei į kokias, nei kokiu pagrindu.

Visuomenininkai, teigdami, kad Vilniaus valdininkai tyčia vilkina šį procesą, kreipėsi į Seimo kontrolierius.

Kontrolierė nustatė, jog sostinės savivaldybė pažeidė teisės aktus vilkindama klausimą dėl skvero.

V.Pilipavičienė tuomet pripažino, kad Tibeto laisvės rėmėjų skundas yra pagrįstas, nes savivaldybė iki šiol nėra ne tik priėmusi sprendimo dėl jų prašymo, bet ir nepateikė pareiškėjams tinkamo atsakymo, kuriame būtų nurodytos priežastys, dėl ko užtruko sprendimo priėmimo procesas. Kontrolierė pasiūlė V.Navickui ir administracijos direktoriui Vytautui Milėnui užtikrinti, kad į prašymus dėl Tibeto vardo skverui suteikimo būtų pateiktas tinkamas atsakymas.

Seimo kontrolierė rekomendavo savivaldybei atsižvelgti ir į Užsienio reikalų ministerijos (URM) išsakytą poziciją priimant sprendimus dėl Tibeto skvero.

Anot URM, jei Vilniuje atsirastų Tibeto vardu pavadintas skveras, tai nepažeistų Kinijos, kuriai priklauso šis regionas, teritorinio vientisumo.

URM atkreipia dėmesį, kad nors Lietuva Himalajų kalnuose esantį regioną laiko Kinijos dalimi, su kitomis ES šalimis yra pareiškusi susirūpinimą dėl neramumų Tibete bei pasisakiusi už taikų Kinijos valdžios ir tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos santykių sureguliavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius