Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 19

Seimo kontrolieriai pernai gavo 43 proc. daugiau naujų skundų nei 2010 metais

Seimo kontrolierių įstaigoje pernai iš viso buvo gauta 2503 fizinių ir juridinių asmenų pareiškimai, iš jų 1836 buvo nauji skundai: 526 susiję su savivaldos klausimais ir 1310 susiję su valstybės įstaigų reguliuojamais klausimais, rašoma Seimo kontrolierių 2011 m. veiklos ataskaitoje.
Dokumentai
Dokumentai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pernai Seimo kontrolierių įstaiga gavo daugiausia skundų iš asmenų, kurių laisvė suvaržyta. Šių asmenų skundai dėl pažeidžiamų jų teisių sudarė 34 proc. visų įstaigą pasiekusių skundų. „Reikia pastebėti, kad pernai buvo gauta net 43 proc. naujų skundų daugiau nei 2010 metais. Tai lėmė masiniai skundai iš kalinimo įstaigų: gavome per 170 kalinamųjų skundų dėl lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigų, 59 kalinamųjų asmenų skundus gavome iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus, dar 33 ir 23 nuteistųjų skundus gavome iš Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 3-iosios valdybos, o dar 16 nuteistųjų skundai atkeliavo iš Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 2-osios valdybos“, - padidėjusių skundų skaičiaus priežastis vardijo Seimo kontrolierius, įstaigos vadovas Romas Valentukevičius.

Toliau pagal Seimo kontrolierių skundų problematiką rikiavosi teisė į tinkamą viešąjį administravimą – 27 proc., teisė į nuosavybę sudarė 11 proc., teisė į saugią ir ekologišką aplinką – 7 proc., teisė į asmens, visuomenės saugumą ir viešosios tvarkos užtikrinimą – 5,5 proc., teisė į būstą – 4 proc., vartotojų teisės – 3 proc., teisė į socialinę apsaugą – 3 proc., teisė į sveikatos apsaugą – 1,5 proc.,  teisė į teisingą teismą – 1,5 proc., kitos teisės – 2,5 proc.

Seimo kontrolieriai savo iniciatyva pernai pradėjo 20, atliko 13 tyrimų, gvildendami juose 29 problemas, ir dėl kiekvienos iš jų priėmė sprendimus. „Tyrimų metu suformuluotos problemos 25 atvejais pasitvirtino, t. y. buvo nustatyta pareigūnų piktnaudžiavimo, biurokratizmo ar kitokio netinkamo viešojo administravimo faktų, o dėl 4 problemų pradėti tyrimai buvo nutraukti, kai  tarpininkaujant Seimo kontrolieriui aktualūs klausimai buvo išspręsti gera valia“, – teigė Seimo kontrolierius.

2011 metais išnagrinėję skundus Seimo kontrolieriai valstybės ir savivaldybių institucijų pareigūnams pateikė 889 rekomendacijas.

Pernai daug dėmesio sulaukė Seimo kontrolieriaus iniciatyva atliktas tyrimas dėl medicininių ir farmacinių atliekų tvarkymo. Tyrimo metu Seimo kontrolierius nustatė, kad Ūkio ir Aplinkos ministerijos turi prisiimti atsakomybę, jog šalyje nebelikus kur deginti pavojingų sveikatai medicininių atliekų, teko skelbti ekstremalią padėtį. Atlikęs tyrimą, Seimo kontrolierius kreipėsi į generalinį prokurorą, prašydamas patikrinti ir įvertinti, ar pareigūnų bei kitų asmenų veikose, susijusiose su pavojingų atliekų deginimo įrenginio statyba, jos priežiūra, nėra nusikalstamos veikos požymių.

Šis tyrimas padėjo atkreipti visuomenės dėmesį į daugeliui šalies gyventojų aktualią medicininių atliekų tvarkymo problemą, o kartu ir prisidėjo prie šviečiamosios veiklos supažindinant visuomenę su problemomis, kurias nagrinėja Seimo kontrolierių įstaiga.

Dar vienas ypač didelio atgarsio sulaukęs Seimo kontrolieriaus tyrimas buvo dėl Vilniaus miesto savivaldybės administracijos pareigūnų veiksmų sprendžiant eismo organizavimo Žvėryno gyvenamajame rajone klausimus. Seimo kontrolierius, gyventojų kreipimąsi dėl eismo organizavimo Žvėryne ir dėl vietos savivaldos bei informacijos teikimo principų nesilaikymo – pripažino pagrįstu.  Žvėryno gyvenamojo rajono gyventojai dėl pernelyg intensyvaus eismo ir dėl galimai padidintos taršos bei triukšmo į Seimo kontrolierių įstaigą kreipėsi jau ne pirmą kartą, nes problemai spręsti Vilniaus miesto savivaldybė dėl vienokių ar kitokių priežasčių vis nerado tinkamo būdo. Tyrimas prisidėjo prie visuomenės supratimo, kad Seimo kontrolierių įstaiga yra pasirengusi padėti ne tik individualiam asmeniui, bet gali pagelbėti šalies bendruomenėms sprendžiant joms aktualias problemas.

2011 metais išnagrinėję skundus Seimo kontrolieriai valstybės ir savivaldybių institucijų pareigūnams pateikė 889 rekomendacijas. Ataskaitos rengimo metu jau buvo žinoma, kad į 94 proc. Seimo kontrolierių teiktų rekomendacijų yra atsižvelgta. Dėl aštuntadalio pateiktų rekomendacijų institucijų atsakymų tebelaukiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius