Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 16

Seimo kontrolieriams dažniausiai skundžiamasi dėl netinkamo viešojo administravimo

Lietuvos gyventojai vis dažniau skundžiasi pažeidžiamomis jų teisėmis į gerą viešąjį administravimą, tačiau mažėja skundų dėl teisės į nuosavybę, rašoma Seimo kontrolierių 2008 m. veiklos ataskaitoje.
Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius pradėjo tyrimą dėl galimo policijos pareigūnų netinkamo elgesio.
Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kaip teigiama išplatintame pranešime, pernai skundai dėl pažeidžiamos piliečių teisės į tinkamą viešąjį administravimą sudarė 31 proc. visų Seimo kontrolierių įstaigą pasiekusių skundų. „Tai buvo pirmieji metai, kai į Seimo kontrolierius žmonės dažniau kreipėsi dėl asmenų aptarnavimo tvarkos, prašymų nagrinėjimo tvarkos, terminų, procedūrų pažeidimų, teisės gauti informaciją pažeidimų, netinkamo teisės aktų taikymo ir pan. Keletą ankstesnių metų gyventojai dažniausiai į mus kreipdavosi dėl pažeistos jų teisės į nuosavybę. Tačiau pernai tokio pobūdžio skundų sumažėjo. Iš visų gautų tokie skundai pernai sudarė jau tik 27 proc.“, – tvirtina Seimo kontrolierius įstaigos vadovas Romas Valentukevičius.

Pasak jo, tokią padėtį lėmė tai, kad daug kur jau baigta žemės reforma. Tačiau nepaisant to, Lietuvos gyventojai Seimo kontrolieriams pernai skundėsi dėl netinkamo miesto žemės ar pastatų grąžinimo, žemės sklypų ribų nustatymo, valstybės ar savivaldybių turto valdymo. Be to, Lietuvos gyventojai 2008 m. dažnai skundėsi dėl pažeidžiamos jų teisės į saugią ir ekologišką aplinką. Į Seimo kontrolierių įstaigą jie kreipėsi dėl netinkamos saugomų teritorijų priežiūros, bendrojo ir detalaus teritorijų planavimo, statybos valstybės priežiūros.

Dalis skundų – nepagrįsti

Pernai Seimo kontrolierių įstaigoje iš esmės buvo išnagrinėta 1120 skundų, dėl jų priima 2320 sprendimų. Pagrįstais buvo pripažinta šiek tiek daugiau nei trečdalis (33 proc.) skundų – juos ištyrus nustatyta pareigūnų piktnaudžiavimo, biurokratizmo ar netinkamo viešojo administravimo faktų. Tuo tarpu arti pusės (40 proc.) gautų skundų buvo pripažinta nepagrįstais – skunduose nurodyti netinkamo administravimo faktai nebuvo patvirtinti. 27 proc. skundų tyrimas buvo nutrauktas. Be to, Seimo kontrolieriai pernai išnagrinėjo 30 juridinių asmenų skundų.

„Paprastai į mus kreipiasi fiziniai asmenys, tačiau pastebėjome, kad kasmet visa daugiau juridinių asmenų paprašo mūsų pagalbos“, – naują tendenciją pastebi Romas Valentukevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius