-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 19

Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius: „Į rekomendacijas dėl pažeidžiamų neįgaliųjų teisių ministerija sureagavo žaibiškai“

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, atsižvelgusi į Seimo kontrolieriaus, įstaigos vadovo Romo Valentukevičiaus, atliktą tyrimą dėl aplinkos veiksnių, galimai varžančių neįgaliųjų teisę į vienodą jų teisių ir galimybių užtikrinimą, ir pateiktas rekomendacijas parengė ir Vyriausybei pateikė Rinkliavų įstatymo papildymo projektą, kuris netrukus bus svarstomas Seime.
Romas Valentukevičius
Romas Valentukevičius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pagal projektą vietinė rinkliava nebus imama už automobilių, pažymėtų neįgalių asmenų automobilių statymo kortele, statymą savivaldybių tarybų nustatytose vietose, kaip ir siūlė Seimo kontrolierius.

„Džiaugiuosi, kad į mano pateiktas rekomendacijas papildyti ir pakeisti Rinkliavų įstatymą, jog visose savivaldybėse neįgaliesiems turi būti taikomi tie patys reikalavimai nemokamai statyti automobilius, ministerija reagavo žaibiškai ir parengė atitinkamą įstatymo projektą. Tai leidžia tikėtis, kad netrukus neįgalių asmenų teisių pažeidimų mūsų šalyje bus fiksuojama mažiau“, – sako R.Valentukevičius.

Tyrimą savo iniciatyva atlikęs Seimo kontrolierius siekė išsiaiškinti, ar asmenys, turintys teisę įsigyti neįgalių asmenų automobilių statymo kortelę, gali statyti automobilius vienodomis sąlygomis visose savivaldybėse. Tyrimo rezultatai parodė, kad dalis savivaldybių savo sprendimais patvirtintuose vietinės rinkliavos už naudojimąsi nustatytomis mokamomis vietomis automobiliams statyti nuostatuose yra numatę, jog rinkliava netaikoma automobilių, pažymėtų neįgalių asmenų automobilių statymo kortele, vairuotojams.

Tačiau yra savivaldybių, pagal kurių patvirtintus nuostatus rinkliava netaikoma tik transporto priemonių, pažymėtų skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“, vairuotojams, kurie turi specialų leidimą statyti automobilį apmokestintose gatvėse ir aikštėse.

„Tokiu būdu skirtingose savivaldybėse gyvenantiems neįgaliesiems, suteikiant tam tikras lengvatas, nustatomi nevienodi reikalavimai. Be to, dėl informacijos stokos neįgalieji gali nežinoti apie papildomas sąlygas ir  jiems pastačius automobilius yra skiriamos baudos“, – sako R.Valentukevičiaus.

Seimo kontrolierius padarė išvadą, kad susidarius tokiai situacijai ne tik varžomos neįgaliųjų teisės ir galimybės aktyviai dalyvauti visuomeniniame gyvenime, ribojamas neįgaliųjų mobilumas ir savarankiškumas, bet ir pažeidžiami socialinės integracijos principai. Todėl Seimo kontrolierius pasiūlė spręsti klausimą dėl Rinkliavų įstatymo papildymo, siekiant įtvirtinti, kad vietinė rinkliava nebūtų imama už automobilių, pažymėtų neįgalių asmenų automobilių statymo kortele, statymą savivaldybių tarybų nustatytose vietose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius