Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 18

Seimo kova su rūkymu darko kitų metų biudžetą

Antradienį Seimas priėmė kelis sprendimus, susijusius su prekyba alkoholiu ir tabaku. Nuo šiol daugiabučių namų gyventojai turės daugiau galių sprendžiant, ar juose veikiančios parduotuvės gali prekiauti alkoholiu. Be to, 2 proc. lėšų biudžete, surinktų iš akcizų mokesčio už tabako gaminius, privalės būti skiriami prieš rūkymą nukreiptai socialinei reklamai. Šis sprendimas gali sujaukti ir taip daug priekaištų sulaukiantį kitų metų valstybės biudžeto projektą.
Rūkalai
Rūkalai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tuo tarpu alkoholį ir cigaretes nepilnamečiams parduodantiems verslininkams nuobaudų didinti Seimas nesutiko. Taip pat skeptiškai Seimas įvertino ir idėją leisti savivaldybėms drausti prekybą alkoholiu renginiuose, kuriuose dalyvauja nepilnamečiai.

Sudarkė biudžetą

Seimas antradienį skubos tvarka priėmė prieš kelerius metus „darbiečio“ Kęstučio Daukšio teiktą pasiūlymą, pagal kurį dalis už tabako gaminius surinktų akcizo mokesčių būtų tiesiogiai nukreipti socialinei sveiko gyvenimo būdo reklamai.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kęstutis Daukšys
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kęstutis Daukšys

Nors K.Daukšys pirminiame projekte siūlė socialinei reklamai skirti net 5 proc. iš tabako akcizo surinktų lėšų, Seimas nutarė šią sumą sumažinti.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto siūlymu nuo kitų metų 2 proc. iš tabako akcizų surinktų lėšų bus skiriami prieš rūkymą nukreiptoms akcijoms.

Nežinau, kas apšvietė Kęstučio protą, bet sveikinu su nušvitimu, – K.Daukšį sveikino A.Matulas.

K.Daukšys tvirtino pats prieš septynerius metus metęs rūkyti ir tai padaryti siūlė visiems Lietuvos gyventojams. Tam, kad piliečiai būtų paskatinti tai padaryti, pasak K.Daukšio, labai pasitarnautų socialinė reklama ir kita prevencinė veikla.

„Nežinau, kas apšvietė Kęstučio protą, bet sveikinu su nušvitimu. Anksčiau kitaip kalbėdavote, bet dabar pasikeitėte“, – tokį „darbiečio“ siūlymą pasveikino ir pačiu reikšmingiausiu šios kadencijos Seimo sprendimu vadino konservatorius Antanas Matulas. Jo teigimu, tą patį reikėtų padaryti ir su iš alkoholio akcizų surenkamais pinigais.

Tačiau ne visi Seimo nariai buvo tokie optimistiški. Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Bronius Bradauskas prieštaraudamas pasiūlymui tvirtino, kad Seimas šiuo įstatymo pakeitimu sudarkys kitų metų biudžeto projektą.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Bronius Bradauskas
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Bronius Bradauskas

„Galvokime, ką mes darome. Čia yra pinigai. 15 mln. litų. Tai tada atimkime juos iš gynybos gal? Protingi, suaugę žmonės, o ką jūs darote, aš nesuprantu“, – piktinosi jis.

Seimo posėdžiui pirmininkavusi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė atrėžė, kad niekas nieko nedarko, o prevencija kartais atsiperka 20 kartų.

A.Matulas pridūrė kad Seimas nenorėdamas jaukti biudžeto dar gali nutarti akcizą tabakui kitąmet padidinti dviem procentais daugiau nei planavo, nes „cigaretės dabar brangsta mažiau nei duona“.

Daugiabučių gyventojams – daugiau įtakos

Be to, Seimas antradienį suteikė daugiau galių daugiabučių gyventojams nuspręsti, ar name veikiančios parduotuvės gali prekiauti alkoholiu ir, jei taip, kuriuo paros metu tai leidžiama daryti.

Už šias konservatoriaus Stasio Šedbaro teiktas pataisas balsavo 93 Seimo nariai ir tik du susilaikė.

BFL nuotr./Antanas Matulas
BFL nuotr./Antanas Matulas

Iki šiol dėl leidimo prekiauti alkoholiu name galėdavo spręsti ne tik jame gyvenantys žmonės, bet ir veikiančių biurų, kitų patalpų savininkai.

Dabar administracinės ir komercinės paskirties patalpų savininkų balsai nebebus išgirsti, nes atitinkamos licencijos išdavimas neturi įtakos jų gyvenimo kokybei.

Draudimams nepritarė

Antradienį Seimui dar buvo teikiamas pasiūlymas griežtinti sankcijas prekybininkams už alkoholio ir tabako produktų pardavimą nepilnamečiams. Jei įstatymo pataisoms būtų buvę pritarta, parduotuvės, vos kartą pardavusios draudžiamų produktų nepilnamečiams, iškart netektų licencijų prekiauti alkoholio ir tabako gaminiais.

Pataisą palaikęs konservatorius A.Matulas tvirtino, kad dabar nustatyti nepilnamečius alkoholiu ir cigaretėmis aprūpinančius prekybos taškus nėra lengva, o ir pagavus prekybininkams dažniausiai taikomos tik minimalios nuobaudos.

Kaip atsistosi prie kiekvieno pardavėjo? Jei patį pardavėją baustume, prašau“, – argumentavo D.Mikutienė.

„Teismai paprastai dėl mažavertiškumo sumažina baudą iki 100–200 litų ir taip tęsiasi metų metus“, – pažymėjo jis.

Tačiau „darbietė“ Dangutė Mikutienė pažymėjo, kad vieną kartą nusižengus iškart atimti licenciją būtų per griežta ir neproporcinga bausmė.

„Tai gali būti pardavėjo nesąžiningi veiksmai, kenkiant savininkui. Kaip atsistosi prie kiekvieno pardavėjo? Jei patį pardavėją baustume, prašau“, – argumentavo ji.

Seimas D.Mikutienės nuomonei pritarė ir grąžino pasiūlymus iniciatoriams tobulinti.

Antradienį taip pat buvo atmestas siūlymas savivaldybėms leisti drausti prekybą alkoholiu tokiuose renginiuose, kuriuose dalyvauja nepilnamečiai.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Dangutė  Mikutienė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Dangutė Mikutienė

Seimo nariai suabejojo, ar tai reikštų, kad visuose renginiuose, kuriuose gali dalyvauti bent vienas vaikas, iškart neliktų nė lašo alkoholio.

A.Matulas bandė aiškinti, kad tai – netiesa. Pasak jo, drausti ar leisti prekybą alkoholiu renginiuose ir toliau spręstų pačios savivaldybės ir dėl vieno nepilnamečio leidimai tikrai nebūtų atimami.

Jis priminė, kad atlikėjas Andrius Mamontovas buvo suorganizavęs peticiją, kad alkoholio masiniuose renginiuose visai neliktų ir po ja surinko daugiau nei 15 tūkst. piliečių parašų.

„Jaunimas jau reikalauja, kad priimtume tokius sprendimus“, – tvirtino Seimo narys.

Tačiau Seimo jo argumentai neįtikino. Projektą iš naujo svarstyti pavesta Valstybės valdymo ir savivaldybių  komitetui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius